Jelenlegi hely

Hullócsillag nézés apával és anyával!

Nincs is romantikusabb program nyáron, mint figyelni a hullócsillagokat éjjel egy mezőn hanyatt fekve. 2015 augusztusában akár percenként is láthattok egy-két "csillagot" a légkörbe érni, ugyanis várhatóan augusztusban újra látható lesz Perseidák meteorraj.

A meteorok megfigyeléséhez nincs szükség távcsőre, sokkal inkább egy kényelmes, dönthető támlájú kerti ágyra, meg egy jó hálózsákra.
Gyermekkoromban nagyon vártuk, hogy eljöjjön az a pillanat, amikor büntetés nélkül sokáig fenn lehettünk. Leterítettünk egy pokrócot és vártuk a csodát. Üljünk, ki a gyerekekkel vigyünk egy kis rágcsit és meséljük el, amit a csillagokról tudunk. Keressük meg a csillagképeket vagy bízzuk a gyerekek képzeletére. És amit nem szabad elfelejteni mikor meglátunk egy hullócsillagot hát kívánni valamit, a legjobb dolog amiben gyerekként hittem, a mikulás után. De sose a zenitet, a fejünk feletti pontot bámuljuk, inkább valahova félúton a zenit és a horizont közé, úgy 45 fok magasra nézzünk. Kitüntetett irány sincs, a hullócsillagok az ég bármely részén feltűnhetnek, de talán a déli vagy az északi irány kicsit kedvezőbb lehet. A lényeg, hogy ne legyenek közvetlen fények, és minél sötétebb égbolt alól végezzük a megfigyelést. Ha az időjárás is kedvezően alakul, az esti órákban 10-20, a hajnali órákban viszont akár 30-40 meteort is láthatunk egy óra alatt. Gyakran előfordul, hogy sok percig nem hullik egyetlen meteor sem, aztán egy percen belül jön 3-4 is.
Forrás:www.csillagaszat.hu