Jelenlegi hely

Minden egy helyen a július 1-jén életbe lépő, új családtámogatásokról!

Babaváró támogatás, még több támogatás családi otthonteremtésre, nagycsaládosok autóvásárlási támogatása... Új rovat indult a csalad.hu-n, ahol választ kaphatsz felmerülő kérdéseidre!

A kép forrása: csalad.hu

Naponta frissülő tartalom, kérdezz-felelek, szakértői interjúk, háttér- és tudástár segíti a családokat a könnyebb eligazodásban.

Az új rovat tartalmából idézünk:

Babaváró Támogatás

Ki veheti fel a támogatást?

Minden házaspár, ahol a feleség 18 és 40 év közötti, és legalább egyikük 3 év biztosítási jogviszonnyal rendelkezik (a hallgatói jogviszony is annak számít).

Mekkora összeget lehet felvenni?

Maximum 10 millió Ft kamatmentes, szabad felhasználású Babaváró Támogatást lehet igényelni, de ennél kisebb összeget is fel lehet venni.

Hol lehet igényelni a támogatást?

A bankfiókokban.

Mettől meddig lehet igényelni a támogatást?

2019. július 1-től 2022. december 31-ig.

Mennyi lesz a hitel törlesztőrészlete?

Legfeljebb havi 50 ezer Ft, amelynek a futamideje 20 év.

Mi történik 1 gyermek születése esetén?

Amennyiben a családba 2019. július 1-je, illetve a hitelfelvétel után, 5 éven belül legalább 1 gyermek születik, 3 évig szünetel a törlesztő részletek fizetése, és a teljes futamidőre jogosulttá válnak a kamatmentes törlesztésre.

Mi történik 2 gyermek születése esetén?

Ha 2019. július 1-je, illetve a hitelfelvétel után (akár 5 éven túl) a második gyermek is megszületik, újabb 3 évre szünetel a törlesztés, és a tartozás meglévő tőkerészének 30%-át elengedik.

Mi történik 3 gyermek születése esetén?

Ha megérkezik 2019. július 1-je után, illetve a hitelfelvétel után (akár 5 éven túl) a harmadik gyermek is, akkor a teljes fennmaradó tartozást elengedik.

Előfordulhat, hogy 0 forintot kell visszafizetni?

Amennyiben egy házaspár, ahol az anya betöltött 12 hetes várandós, felveszi a Babaváró Támogatást, majd három éven belül megszületik a második gyermekük, majd újabb három éven belül a harmadik, anélkül vehették igénybe a Babaváró Támogatást, hogy abból egyetlen forintot sem kell visszafizetniük.

Csak az veheti fel a támogatást, aki az első házasságában él?

Amennyiben a házaspárnak még nincs gyermeke, nem számít, kinek, hányadik házassága. Abban az esetben viszont, ha a házaspár valamely tagjának már van gyermeke, akkor a házastársak közül legalább az egyik félnek az első házasságát kell kötnie. A megözvegyülés miatt megszűnt korábbi házasság nem számít első házasságnak.

Örökbefogadott gyermekek után is felvehető a támogatás?

Igen, amennyiben az örökbefogadott gyermek 2019. július 1-je után születik.

Mi történik, ha a házaspár önhibájukból nem teljesíti a vállalást?

Akkor a korábbi kamattámogatást vissza kell fizetni, illetve ezt követően piacihoz hasonló kamatozásúvá válik a fennmaradó tőkerész törlesztése.

Ki vállalja a kezességet?

A folyósított Babaváró Támogatásra az állam vállal kezességet, továbbá a kamattámogatást és a gyermekvállalás utáni jóváírást megtéríti a bankoknak.


További támogatások az otthonteremtéshez

Mekkora összegű kedvező kamatozású hitelt lehet felvenni a CSOK mellé?

Két gyermek esetében 10 millió, három gyermek esetében 15 millió forint maximum 3 százalékos, a piacinál jóval kedvezőbb kamatozású hitel kérhető.

A kamattámogatott hitelt csak új vagy használt lakásra is lehet igényelni?

2019. július 1-je után már a használt lakás vásárlására is fel lehet venni.

Előtörleszthető a CSOK hitel?

Igen, előtörleszthető.

Van-e értékhatára a használt lakásokra vonatkozó CSOK-támogatásnak?

2019. július 1-je után eltöröljük a 35 millió forintos értékhatárt, tehát az ennél nagyobb értékű ingatlanokra is felvehetik a CSOK-ot a családok.

Mire vehető fel még a CSOK?

2019. július 1-je után a meglévő épület alapjára történő építkezéshez is igényelhető lesz a támogatás az új lakáshoz járó összegben, ha az statikailag szakvélemény alapján megfelelő.

Ha valaki eddig külföldön élt és ott volt biztosítva, felveheti a CSOK-ot?

Igen, sőt 2019. július 1-je után már az EGT-tagállamokon kívüli, más külföldi államban szerzett társadalombiztosítási jogviszonyt is figyelembe vesszük a CSOK igénylésekor, ha magyar állampolgárok kérik a támogatást.

Hány gyermek után lehet igénybe venni a jelzáloghitelekhez nyújtott támogatást?

2019. július 1-je után már a második gyermeküket váró család is igényelheti az 1 millió forintos jelzáloghitel-elengedést.

Mekkora összeget engednek el egy család jelzáloghiteléből, ha harmadik vagy további gyermeket vállalnak?

Ebben az esetben az összeget 1 millióról 4 millió forintra emeljük és minden további gyermek megszületése esetén újabb 1-1 millió forint jár. Fontos, ha a család az ezután született negyedik vagy ötödik stb. gyermeke után veszi fel első ízben a támogatást, akkor ilyen esetben is 4 millió forintot vehet igénybe, és csak az ezt követően születőkre jár 1-1 millió forint.

Mekkora összegű lehet egy család otthonteremtési támogatása, ha kettő, három vagy több gyermeket vállalnak, igénybe veszik a CSOK-ot és a jelzáloghitelekhez nyújtott támogatást, és használt lakást vásárolnak?

Egy második gyermeküket váró család ténylegesen 2,4 millió forint vissza nem térítendő és 9 millió forint kedvezményes hitelre, egy harmadik gyermeküket váró család 6,2 millió forint vissza nem térítendő és 11 millió forint kedvezményes hitelre lehet jogosult. Egy harmadik gyermeküket váró és negyediket is tervező család 6,75 millió vissza nem térítendő támogatással és 11 millió forintos kedvezményes hitellel kalkulálhat.

Mekkora összegű lehet egy család otthonteremtési támogatása, ha kettő, három vagy több gyermeket vállalnak, a CSOK-ot és a jelzáloghitelekhez nyújtott támogatást, és új lakást vásárolnak?

A CSOK-nak, a kedvezményes hitelnek és a jelzáloghitel-elengedés kiterjesztésének/ megemelésének köszönhetően egy második gyermeket vállaló család 12,6 millió forintot vehet igénybe, amelyen belül a 10 milliós hitelből 1 millió forintot elengedünk, így 3,6 millió forint vissza nem térítendő és 9 millió forint visszatérítendő, de kedvezményesen törleszthető juttatásban részesül. Egy harmadik gyermeket vállaló család 25 millió forintot kap a CSOK-nak és a kedvezményes hitelnek köszönhetően, amelyen belül a 15 milliós hitelből 4 millió forintot elengedünk, így lényegében 14 millió forint a vissza nem térítendő, és 11 millió forint a visszatérítendő, de kedvezményesen törleszthető összeg.

Mekkora támogatást kap egy család, ha minden támogatást (CSOK, kamattámogatott hitel, jelzáloghitelekhez nyújtott támogatás és Babaváró Támogatás) igénybe vesznek, és három gyermeket terveznek?

Ha egy házaspár három gyermeket tervez, és felveszi a Babaváró Támogatás 10 millió forintját, a 10 millió forintos CSOK-ot, amelyhez igényli a 15 millió forintos kamattámogatott hitelt, akkor 25 millió forintos támogatáshoz juthatnak, ha megszületnek a tervezett gyermekek. Mert a harmadik gyermek születésekor a Babaváró Támogatást egyáltalán nem, a kamattámogatott hitelből pedig már ötmillió forintot nem kell visszafizetniük, csak a 15 milliós hitelből fennmaradó 10 milliós összeget kell törleszteniük, azt is a piacinál jóval kedvezőbb kamatozással.

Egyszülős családok is igényelhetik a CSOK-ot, a kamattámogatott hitelt és a jelzáloghitelekhez nyújtott támogatást?

Igen, egyszülős és kétszülős családok egyaránt élhetnek a lehetőséggel.

Fel lehet venni kisebb összegű hitelt is?

Természetesen kisebb hitelt is fel lehet venni, nem kötelező a maximumot. Sőt magasabb összeget is fel lehet venni, de akkor a kamattámogatott összeghatár feletti részt már piaci kamattal kell törleszteni.

A kamattámogatott hitel önmagában is felvehető?

Nem, csak a CSOK-kal együtt lehet igénybe venni, bármelyik bankfiókban. A CSOK mellé viszont nem kötelező a támogatott hitelt vagy bármilyen hitelt igénybe venni, az akár önmagában is igényelhető.

Miben térnek el ezek a hitelek a piaci lakáshitelekhez képest?

A kamatszint és ezzel a törlesztőrészlet alacsonyabb, és gyermek meglétéhez vagy vállalásához kötött.


Nagycsaládosok autóvásárlási programja

Kik vehetik igénybe a támogatást?

A három- vagy többgyermekes nagycsaládosok, illetve azok is, akiknél úton van a harmadik gyermek.

Milyen autót vásárolhatnak kedvezményesen a nagycsaládosok?

Legalább hétszemélyes új személyautót.

Mekkora támogatást igényelhetnek a nagycsaládosok az autó vásárlásához?

2,5 millió forintot, de legfeljebb az autó bruttó vételára felének megfelelő támogatást.

Kell- e bármit visszatéríteniük a nagycsaládosoknak?

Nem, az igényelt összeg vissza nem térítendő támogatás.

Mikor lehet igényelni a támogatást?

2019. július 1-jétől.

Meddig lehet igényelni a támogatást?

2022. december 31-ig.

Mi az igénylés menete?

A támogatás igénylése – a megfelelő személyautó kiválasztását követően - a Magyar Államkincstár (MÁK) ügyfélszolgálatainál vagy a kormányablakoknál benyújtott kérelemmel történik. A jogosultsági feltételek fennállása esetén a MÁK kiállítja a támogatást megállapító határozatot. Ezt követően legfeljebb 6 hónapon belül lehet az adásvételi szerződést megkötni, majd bemutatni a MÁK-nak, amely ezt követően közvetlenül a kereskedő bankszámlájára folyósítja a támogatás összegét, az igénylő nagycsaládosoknak így csak a fennmaradó összeget kell megfizetniük.

Csak a teljes vételár összegének megfizetése mellett lehet megvásárolni az autót?

Nem, zártvégű lízinggel is, vagy gépjárműhitellel.

Ki számít nagycsaládosnak?

Az, aki legalább három gyermek után családi pótlékra jogosult. A 3. gyermek esetében a várandósság betöltött 12. hete már jogosultságnak számít.

Kell-e vezetői engedély a támogatás igényléséhez?

Igen, az igénylőnek „B” kategóriás vezetői engedéllyel kell rendelkeznie és fontos, hogy ne álljon járművezetéstől eltiltó jogerős bírói ítélet vagy szabálysértési határozat hatálya alatt. Ha az igénylőnek nincs jogosítványa elég, ha házas- vagy élettársának van.

Továbbértékesíthető a megvásárolt autó?

A támogatás igénybevételével megszerzett személygépkocsi az adásvételi szerződés vagy a pénzügyi lízingszerződés hatálybalépésének napjától számított három éven belül nem idegeníthető el.

Meg kell-e előlegeznie a támogatás összegét a vásárlónak?

Nem, a támogatás összegét az állam közvetlenül a kereskedőnek utalja.

Igényelhetik-e egyszülős családok?

Igen.

Milyen esetekben kell visszafizetni a támogatást (késedelmi kamattal együtt)?

Ha az igénylési nyilatkozat a valóságnak nem megfelelő adatokat tartalmaz. Ha az igénylő nem teljesíti az elidegenítési tilalom bejegyeztetésére vonatkozó kötelezettségét, vagy ha három éven belül házassága vagy élettársi kapcsolata úgy szűnik meg, hogy a gyermekek elhelyezése szempontjából már nem minősül nagycsaládosnak. Akkor is vissza kell fizetni a támogatást, ha azt örökbefogadott gyermekre vonatkozóan állapították meg és a támogatás igénylésétől számított két éven belül felbontják az örökbefogadást.

Kísérd figyelemmel a családvédelmi akcióterv új intézkedéseivel kapcsolatos, folyamatosan frissülő információkat ITT!

 

Forrás: csalad.hu
 

Szerkesztette: Gellén Nóra - Pécsimami