Jelenlegi hely

Anyává válni 35 felett

"Mindennek megvan a maga ideje”,- tartja a mondás. Nincs azonban az a bölcs, aki minden tényezőt figyelembe véve – beleértve az egészségi állapotot, pszichés faktorokat, anyagi helyzetet és karriert – meg tudja mondani, hogy mikor a legszerencsésebb teherbe esni.


Míg régen ferde szemmel néztek a 35 év fölötti kismamákra, ma már senki sem csodálkozik rajta, ha valaki közel a negyvenhez vállal gyermeket. Egyre gyakoribb, hogy az első gyermeküket is csak 35 év fölött hozzák világra a nők.

Ez a viszonylag késői terhesség az anya és a magzat számára bizonyos egészségi kockázatok növekedésével jár. Más szempontból pedig egy, az anyaszerepre – a saját húszas éveivel összehasonlítva – fizikai és lelki síkon is felkészültebb nő válik anyává, ami előnyös a megszületendő gyermek számára.

 

Milyen veszélyekkel járhat 35 felett szülni?

Minél idősebb egy kismama, annál nagyobb a valószínűsége a terhesség alatt fellépő komplikációknak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy szükségszerűen problémák lépnek fel a kilenc hónap vagy a szülés alatt. Odafigyeléssel, a rendszeres vizsgálatokon való részvétellel az orvos tanácsainak megfogadásával sok probléma megelőzhető.

Tény azonban, hogy a 35 év fölötti kismamáknál, a fiatalabb várandósokkal összehasonlítva, gyakrabban lép fel terhességi diabétesz, magas vérnyomás betegség vagy terhességi toxikózis.

  • Terhességi diabétesz esetén megfelelő diétával, a kismamák számára is megengedett mozgással, illetve szükség esetén gyógyszeres terápiával (inzulin) megfelelő tartományban lehet tartani a vércukorszintet. A terhességet követően az esetek nagy részében a vércukorszint normalizálódik az anyukáknál, azonban későbbi életük során az átlagosnál nagyobb esélyük lesz arra, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kialakuljon náluk.
  • Az idősebb anyák gyermekeinél nagyobb valószínűséggel fordulhat elő a genetikai állomány sérülése, a kromoszómákat érintő rendellenességek. Így a kismama életkorával együtt nő a Down-szindróma, az Edwards-kór, illetve a Patau-szindróma gyakorisága is. Genetikai ultrahang-vizsgálattal és megfelelő laborvizsgálatokkal azonban több genetikai rendellenesség kiszűrhető. Minden esetben a szülész-nőgyógyász orvossal való egyeztetés szükséges a vizsgálatok elvégzéséről, azok kötelező vagy választható jellegéről, fontosságáról, idejéről stb.      Annak a szemléltetésére, hogy mennyire befolyásolja az édesanya életkora a Down-kór gyakoriságát: 20 éves korban szülésnél 1664-ből 1 gyereknél várható a rendellenesség megjelenése, 30 évesen szülő anyák 1022 gyereke közül 1 Down-kóros. A 35 éves anyáknál átlagosan minden 368. baba születik betegen, 38 évesen pedig már minden 157.
  • A vetélés kockázata szintén magasabb az idősebb korosztálynál. Ennek oka többek között az említett kromoszóma-rendellenességek életkorral történő gyakoribbá válásában is keresendő.
  • Az idősebb korban szülőknél a császármetszéses szülés valószínűsége nagyobb. Tanulmányok szerint a magzat nem megfelelő fekvése, azaz ha a szülés időpontjában nem fejvégi helyzetben van a gyermek, gyakoribb a korosabb kismamáknál; ez az állapot pedig sokszor műtétet indokol.

 

Elengedhetetlen a rendszeres orvosi kontroll

Az előbb felsoroltak ellenére sem tekinthető a várandóság szükségszerűen nehéz lefolyásúnak vagy komplikációkkal telinek, csak azért, mert a kismama 35 év fölötti. Odafigyeléssel, megfelelő orvosi kontroll mellett, problémamentes is lehet a várandósság kilenc hónapja és a szülés. Szem előtt kell azonban tartani: mivel a 35 év fölötti nők szervezete sok esetben nehezen viseli a terhesség során végbemenő élettani változásokat, kiemelt figyelmet kell rájuk fordítani.

 

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

Forrás: bebikkicsikesnagyok.hu

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

A Fővárosi Állatkert oldalán ingyenesen letölthető és nyomtatható kreatív sorozatot találtunk, ami az alkotókedvű állatbarátoknak szól. Készítsd el saját állatkertedet! Az elefántoktól a majmokig, a szavannák lakóitól a kengurukig sok állattal megismerkedhettek, rejtvények, színezők és más kézműves foglalkoztatók várnak.
Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Balett, pörgős szoknya és színes hajcsatok, vagy foci, toronyépítés és mászókáról ugrálás?
Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?
Ugrás az oldal tetejére