Jelenlegi hely

Gátmasszázs

A hüvelyen keresztüli szülés során viszonylag gyakran fordul elő repedés, amit szükség esetén varrással kell helyreállítani. Hogyan lehet megelőzni, vagy mérsékelni ennek súlyosságát?

Szülészorvosok szerint a gátmasszázs növeli a gát területének nyújthatóságát, rugalmasságát. Ez azt jelenti, hogy kisebb az esély a gátrepedésre vagy gátmetszésre.

 

A ruganyos gát elszakadhat, elrepedhet

A gát a hüvelybemenet és a végbél között elhelyezkedő terület, mely igen nagyfokú nyúlásra képes a gyerekszüléskor, de néha repedhet, szakadhat. Ha a szülészorvos a szüléskor gátmetszést végez, az ezen a területen történik. Elképzelhető, hogy egyszerű sebészeti varrásra szükség lesz a szülés után, ha szakadás, vagy gátmetszés történt, hogy szebben, eredményesebben forrjon össze a szöveti réteg.

A gátmetszés alapvetően nem szükséges. Mégis néha előfordul, hogy a szülészorvos gátmetszést javasol. Gátmetszés szükséges például, ha a babának gyorsan meg kell születnie, fontos, hogy könnyen, akadálytalanul távozhasson a szülőcsatornából.

 

Gátmasszázzsal csökkenthető vagy elkerülhető a repedés

A szülészorvosnak számos lehetősége van, hogy csökkentse a repedés előfordulását. Javasolhat speciális szülési helyzeteket, enyhe nyomást gyakorolhat a baba fejére, ahogy halad kifelé, vagy kerüli a fogó használatát.

A gátrepedés előfordulásának csökkentése számos kutatás témája, melyek szerint a várandósság utolsó heteiben végzett gátmasszázs csökkenti a gátrepedés előfordulását szüléskor. Ezt a masszázst, melyet két ujjal kell végezni a gát szövetein, otthon, naponta egyszer vagy kétszer érdemes megtenni a várandósság utolsó 4–6 hetében.

A masszázs egyes nőknél hatékonyabb, mint másoknál. Először szülőknél, 30 éveseknél vagy idősebbeknél, vagy akiknek volt már gátmetszésben részük kisebb a hatás. Viszont kevésbé súlyos repedés/szakadás fordul elő a várandósság utolsó heteiben végzett gátmasszázs esetén.

A gátmasszírozás alatt gyakorolható a gátizmok ellazítása. Mindez segít felkészülni a gát tágulására és arra az esetleg előforduló égő érzésre, ami a baba fejének megszületésekor érezhető. Ennek a területnek az ellazítása segít a szüléskor előforduló repedés/szakadás megelőzésére.

 

Galenus

Forrás: bebikkicsikesnagyok.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

„Meglepetés a lányomnak” - 20 ajándék nyomtatható üzenetkártya

„Meglepetés a lányomnak” - 20 ajándék nyomtatható üzenetkártya

Ha anya vagy, akkor tudod, nem egyszerű mindig elmondanod a lányodnak, mit érzel. Minden szeretetünk az övék, de néha nehéz szavakba öntenünk, amit érzünk. Nem csak mi formáljuk őket, hanem ők is minket, jobbá, szebbé, nőiesebbé, elfogadóbbá, gyengédebbé változtatnak minket.
Mit tegyek, ha szorong a gyermekem?

Mit tegyek, ha szorong a gyermekem?

Mi is a szorongás? Milyen jelekre kell odafigyeljünk, mit tehetünk ellene és milyen megoldások léteznek, ha mi magunk, felnőttként is küzdünk vele? Teveliné Horváth Melinda, pszichológus ebben az írásában, ezekre a kérdésekre adja meg a válaszokat.
A népmese napja és apró történetek a meséről

A népmese napja és apró történetek a meséről

Idén 15 éve, hogy szeptember 30., Benedek Elek születésnapja a népmese napja. Hoztunk Nektek sok apró érdekességet a népmesékről.
Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Egyszerű ötlet: egy különleges pad segít barátokat találni azoknak a gyerekeknek, akiknek nincs kivel játszaniuk, beszélgetniük. Te kipróbálnád?
Ugrás az oldal tetejére