Jelenlegi hely

ALTERNATÍV OKTATÁS, ALTERNATÍV PEDAGÓGIA – iskolák és módszerek előadás (nyerj belépőt!)

Az előadás azoknak kívánt segítséget nyújtani, akik érdeklődnek az alternatív (leegyszerűsítve a “hagyományos”, “állami” iskoláktól eltérő) módszerekkel dolgozó iskolák iránt.

Az elérhető számos alternatív irányzat mindegyikével érdemes megismerkedni, mielőtt kiválasztjuk azt az intézményt, melybe aztán tavasszal beíratjuk gyermekünket.

Az alternatív iskolákról általában elmondható, hogy a gyermek személyiségét és életkori sajátosságait veszi kiemelten figyelembe, a tanár szerepe inkább a tanulási környezet megteremtése és a tanulás facilitálása (megkönnyítése, elősegítése), a tanításban-tanulásban használt módszereket pedig az eddig felsorolt jellemzők határozzák meg.

Ez megjelenik a tanítási-tanulási munkaformákban, a tér elrendezésében, a használt eszközökben és az értékelésben is. Az alternatív iskolákban fontos szerepet kapnak a partneri kapcsolatok és viszonyok, valamint a partnerek közötti kommunikáció.

Érdemes a nyílt napokon túl is megkeresni az iskolákat, pedagógusokat, hogy minél több kérdésünkre választ kapjunk.

Dobos Orsolya szerint pár évvel (!!!) az iskolakezdés előtt már érdemes feltérképezni a lehetőségeket (alternatív és alternatív iskola között is jelentős eltérés lehet akár a fenntartás módja és eszközei, akár tanterv, akár az értékelés módszerében, stb.), hogy minél több információ birtokában legyünk a fontos döntés meghozatalakor.

NYERJ BELÉPŐT A BUDAPESTIMAMIVAL!
KLIKK IDE A JÁTÉKHOZ!

Az előadás elsősorban szülőknek szól, a következő témákat járjuk körül:

  • Mit gondoljon végig a szülő, amikor iskolát választ,
  • Milyen iskolák működnek Magyarországon,
  • Mitől alternatív egy iskola,
  • Hogyan működnek a tanulócsoportok,
  • Az alternatív iskolákba való jelentkezés ajánlott menete,
  • Különleges igényű gyerekek lehetőségei.

Az előadó több szempontból is összehasonlítja majd a legismertebb alternatív pedagógiai irányzatokat (Rogers, Waldorf, otthon oktatás/tanulócsoportok), de kiemeli majd azt is, hogy a kívánatos az lenne, ha nem azért íratnánk gyermekünket alternatív iskolába, hogy az “állami” oktatásból kimenekítsük, hanem mert valóban ez az út, amit járni szeretnénk.

Az előadást követően lehetőség lesz a felmerülő kérdések megbeszélésére is, valamint kötetlen légkörben az előadóval való rövid beszélgetésre is.

Előadó: Dobos Orsolya, Eszterházy Károly Egyetem doktorandusza, az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete alternatív tagozatának vezetője

Rövid bemutatkozás: 1997-ben, szinte pályakezdőként érkeztem az alternatív oktatásba. Azóta voltam osztálytanító, tehetséggondozó, szaktanár, osztályfőnök: itt mindenkinek lehetősége van kipróbálni magát. Tanítottam matematikát, éneket, drámát, természetismeretet. Dolgoztam ovisokkal, alsósokkal, felsősökkel, tartottam szülőknek csoportot. 2008-tól gyermekem születéséig igazgatóként vettem részt a közös munkában. Szoktam irigyelni a gyerekeinket: bárcsak én is ilyen iskolába járhattam volna!

Helyszín: Villányi úti Konferenciaközpont és Étterem, 1114 Budapest, Villányi út 11.
Időpont: 2019. január 29., 18:00-19:30
Belépő: 2 400 Ft

Jegyvásárlás: ITT

További információ

Forrás: Felelős Szülők Iskolája

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Láthatatlan maszkjaink – 13 kedvenc idézetünk az álarcokról

Láthatatlan maszkjaink – 15 kedvenc idézetünk az álarcokról

„Az álarcok változnak, de a komédiás ugyanaz marad.” – Gondolatok a mindennapi maszkjainkról.
Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Szülőként előbb-utóbb sokan szembesülünk gyermekeink civilizációs életből fakadó problémáival. Abban is biztosan egyetértünk, hogy mindannyian testiekben is teljes életet élő embereket szeretnénk nevelni, s ehhez bizony elengedhetetlen a test jóllétével való foglalkozás már kicsi kortól. Hogyan induljunk neki, hogyan motiválhatunk egy kisgyereket?
Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Gondolnád, hogy 26 éve minden január 22-én megünnepeljük a Himnusz születésnapját?  A Magyar Kultúra napjának hívják, évről évre egyre több helyen és izgalmasabb programokkal emlékezve meg erre a mindnyájunknak fontos születésnapról.
Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.
Ugrás az oldal tetejére