Jelenlegi hely

Az Első Asszony fája - karácsonyfák a Fehér Házban

A mindenkori First Lady feladatai közé tartozik a Fehér Ház ünnepi díszítésének megszervezése. Nem irigylem, hogy egy több mint 5000 négyzetméteres elnöki lak díszítését kell megoldania. 

Az Első asszony második karácsonya

A karácsonyfa az összes karácsony köré fonódó díszek legfontosabbja. Nem véletlen, hogy protokolláris kérdésnél is többet jelent Amerikában, hogyan néz ki az Elnöki Palota fája.

A jelenlegi First Lady, Melania Trump második karácsonyát ünnepli a Fehér Házban. A díszítés minden évben egy téma köré fonódik, volt már Musical, Angyalok, Viktória kora, míg az idei év témája Amerika kincsei, Amerika egyedülálló örökségének dicsőítése.

A dekoráció rengeteg, hivatásos és önkéntes dekoratőr segítségével kerül fel a fákra, ablakokra. Nagy megtiszteltetés ezen dolgozni, hiszen maga az ország első asszonya is részt vesz aktívan a díszítésben.

Önkéntesek és profik együtt díszítik a Fehér Házat, melyen részt venni nagy megtiszteltetés (2017)

Melania stílusvilága klasszikus dekorokat, havas és csillogó karácsonyi világot jelent már második éve egy kis meglepő felütéssel.

Míg a korábbi First Lady, Michelle Obama sokkal családiasabb hangulatokat varázsolt a Házba. Utolsó évében, 2016-ban például a gyerekeknek kedvezett, mikor megálmodta a Fehér Ház karácsonyi dekorációját, hiszen óriási hóemberek, saját kutyáik szobrai, LEGO szobrok és házikók, ajándékdobozok és játékos díszek borítottak mindent. 

A 2016-os karácsonyi dekorációt bemutató köszönőbeszédét és a gyönyörű művet ITT tudjátok megnézni.

Michelle Obama utolsó, 2016-os karácsonyfája a Kék szobában

Nemcsak az Elnöki Palota díszítése, de maga a teljes ünnepkör köré rengeteg protokolláris esemény szövődik.

A hagyományoknak megfelelően a fenyőfát a mindenkori First Lady fogadja a Fehér Ház északi bejáratánál.

Idén Melania Trump és fia, Barron együtt nézte meg a fát, majd – szintén a szokásoknak megfelelően – megengedte, hogy a Fehér Ház Kék szobájába vigyék. A fenyő óriási piros masnikkal és fenyőkoszorúkkal feldíszített lovas kocsin érkezik az elnöki hivatal bejáratához, ahol a First Lady fogadja a menetet és szimbolikusan jóváhagyja a fenyő beszállítását.

Jacqueline Kennedy 1961-es karácsonyfája a Kék szobában

Az idei, 2018-as karácsonyfa egy csaknem hat méter magas balzsamfenyő, Wisconsinból érkezett, Jim és Diane Chapman kertészetéből származik.

A házaspár az 1966 óta működő Országos Karácsonyfa Szövetség vetélkedésén nyerte el a megtiszteltetést, hogy a Fehér Házba az ő kertészetükben nevelt fenyő kerüljön. A ceremónián a fát Chapmanék adták át hivatalosan Melania Trumpnak, aki meghívta őket a Fehér Házba.

Az Elnőki rezidencia kiemelt dekorációi közé tartozik a Keleti Szárnyban álló Aranycsillag családfa, amely az amerikai csapatok és családjaik tiszteletének fontos eleme. A látogatók digitális üzeneteket küldhetnek egy tableten a katonai szolgálatban lévő szeretteiknek. Csillogó, hatalmas fák is díszítik a Vermeil szobát és a Könyvtárat.

Ez utóbbiban a legbecsesebb amerikai szerzők művei találhatóak, több mint 2700 klasszikus. A Könyvtár sarkaiban álló 4 fenyőfa a Fehér Ház Történeti Egyesület 2018-as díszei Harry S. Truman elnök előtti tisztelgés. A Zöld Szobában az ország mezőgazdasági jólétét jelképező zöldség, gyümölcs és gabona díszítésű fa áll.

A Kék Szobában helyezték el a Fehér Ház karácsonyfáját. A szinte majdnem mindig 6 méteres magassághoz közelítő fenyőt 150 méternyi kék bársonyszalaggal díszítették. A Wikipédia témába vágó oldalán visszanézhető az összes elnökfeleség karácsonyfája, szintúgy illusztris családi fotók, elkapott pillanatok a díszítésről.

A tavalyi és az idei dekoráció ellentmondásos véleményeket váltott ki szerte a világban. Túl hivalkodó, szürreális, horrorisztikus jelzőket aggattak rá. Szélsőséges reakciók ide vagy oda, az biztos, hogy a világ egyik leglátványosabb és legköltségesebb dekorációinak egyike.

A Fehér Ház idei videóján megcsodálhatjátok a részleteket is.

Melania meghökkentést kiváltó vörös fái idén

ADL - Debrecenimami

Forrás: whitehouse.gov; Wikipedia; Melania Trump Facebook oldala

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin meséje tükröt tart elénk, hiszen a történetben szereplő patikában nem "gyógyszereket" lehet kapni. Te bemennél ide?
Az utolsó út

Az utolsó út

Szívhez szóló történet egy taxisofőrről és az utolsó útjára induló utasáról.
5+1 tipp, amit megtehetsz a lelki egészségedért - Szakértői tanácsok a Lelki Egészség Világnapján

5+1 tipp, amit megtehetsz a lelki egészségedért - Szakértői tanácsok a Lelki Egészség Világnapján

Szinte a csapból is az folyik, hogy az egészségünk érdekében mozogjunk rendszeresen és figyeljünk oda a helyes táplálkozására, de arról jóval kevesebb szó esik, hogy miként őrizhető meg a mentális jóllétünk, pedig ez manapság, amikor a járványhelyzet miatt még bizonytalanabbá váltak a hétköznapok, a korábbiaknál is fontosabb. Október 10., vagyis a lelki egészség világnapja alkalmából dr. Koppány Szilveszter, az Unilever Orvos Tanácsadója összegyűjtött 5+1 tippet, melyek segítségével könnyebben őrizhetjük meg lelki egyensúlyunkat.
Te mikor voltál utoljára mellszűrésen?

Te mikor voltál utoljára mellszűrésen?

A járvány alatt se feledkezz meg magadról és egészségedről! Október a mellrák hónapja, beszéljünk róla! Az önvizsgálattól a szűrővizsgálatokon át a férfi mellproblémákig.
Ugrás az oldal tetejére