Jelenlegi hely

Még a szülés után 12 héttel is magas a vérrög kialakulásának kockázata

Nem csupán a terhesség ideje alatt, hanem a szülést követő legalább 12 hét során is fokozottabb a kockázata a vérrög kialakulásának a nőknél - állapították meg a szakemberek, rámutatva, hogy az eredmények tanúsága szerint a kockázati időszak mintegy kétszer hosszabb az eddig véltnél.

A vizsgálat több mint 1,6 millió nő bevonásával készült: mindegyikük 2005 és 2010 között hozott világra gyermeket Kalifornia valamelyik kórházában. A résztvevők közül nagyjából ezernél alakult ki vérrög, és ezen nők közül néhányan a rög okozta agyi érkatasztrófát, szívrohamot vagy mélyvénás trombózist is elszenvedtek.

A kutatók megállapították, hogy nagyjából a szülés idején volt a legmagasabb a nőknél a vérrög kialakulásának kockázata. A szülést követő első hat hétben a kockázat mértéke nagyjából tizenegyszerese maradt a normálisnak, majd a hetedik és a tizenkettedik hét között a normális érték 2,2-szeresére csökkent. A tanulmány szerint a kockázat mértéke a szülés utáni 13. és 18. hét között esett vissza majdnem normálisra.

"Ezek a komplikációk nagyon ritkák, ugyanakkor végzetesek lehetnek" - mondta a vizsgálatban részt vevő Hooman Kamel, a Cornell Egyetem New Yorkban működő orvosi karának neurológus professzora. "Ezért fontos, hogy mindenki tisztában legyen a tünetekkel" - hangsúlyozta a szakember.

Elmondta, amennyiben valaki mellkasi fájdalomhoz, nehéz légzéshez, az egyik láb megduzzadásához, fájdalmához vagy hirtelen jelentkező súlyos fejfájáshoz hasonló tünetet tapasztal, sürgősen keressen fel szakembert. "Ezeket a tüneteket minden esetben komolyan kell venni, de a terhesség, illetve a szülés utáni időszakban különösen nagy figyelmet kell rájuk fordítani" - tette hozzá.

A vérrögök kialakulásának kockázata az ösztrogénszint megemelkedése és a véralvadási tényezők változása miatt nő meg a terhesség során. A szülést követő hónapokban aztán a hormonszint visszaáll a normálisra. Egyéb tényezők, köztük az elhízottság, a rákkezelés és a szív- vagy tüdőbetegség is növelheti a vérrög kialakulásának kockázatát.

A tanulmány eredményeit az Amerikai Stroke Társaság San Diegóban megrendezett idei Nemzetközi Stroke Konferenciáján ismertették a kutatók - adta hírül a LiveScience című tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Forrás: MTI

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

„Meglepetés a lányomnak” - 20 ajándék nyomtatható üzenetkártya

„Meglepetés a lányomnak” - 20 ajándék nyomtatható üzenetkártya

Ha anya vagy, akkor tudod, nem egyszerű mindig elmondanod a lányodnak, mit érzel. Minden szeretetünk az övék, de néha nehéz szavakba öntenünk, amit érzünk. Nem csak mi formáljuk őket, hanem ők is minket, jobbá, szebbé, nőiesebbé, elfogadóbbá, gyengédebbé változtatnak minket.
Mit tegyek, ha szorong a gyermekem?

Mit tegyek, ha szorong a gyermekem?

Mi is a szorongás? Milyen jelekre kell odafigyeljünk, mit tehetünk ellene és milyen megoldások léteznek, ha mi magunk, felnőttként is küzdünk vele? Teveliné Horváth Melinda, pszichológus ebben az írásában, ezekre a kérdésekre adja meg a válaszokat.
A népmese napja és apró történetek a meséről

A népmese napja és apró történetek a meséről

Idén 15 éve, hogy szeptember 30., Benedek Elek születésnapja a népmese napja. Hoztunk Nektek sok apró érdekességet a népmesékről.
Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Egyszerű ötlet: egy különleges pad segít barátokat találni azoknak a gyerekeknek, akiknek nincs kivel játszaniuk, beszélgetniük. Te kipróbálnád?
Ugrás az oldal tetejére