Jelenlegi hely

Az első napok otthon

Az újszülöttnek hatalmas kihívás alkalmazkodni a világrajövetelével bekövetkező óriási változáshoz, néha nem is megy minden gond nélkül. De nem jelent kisebb változást a szülés az édesanya számára sem.


Eddig öntudatlanul gondoskodott a benne növekvő életről, ezután már nagyon is tudatosan kell vigyáznia és minden szükségessel ellátnia babáját.

Az alkalmazkodásnak és az újfajta gondoskodásnak ezek a sokszor nehéz napjai az újszülött osztályon kezdődnek. A kórházban lehetőség van arra, hogy megfigyeljék a babát, gondoskodjanak róla és ha szükséges, segítsenek. Az édesanya kipihenheti a szülés fáradalmait, miközben megtanulja a csecsemő körüli teendőket. Így hazatértük után már biztos kézzel tudja fürdetni, tisztába tenni, szoptatni gyermekét.

Az első napok leggyakoribb kérdései

  • Meg tudom szoptatni a kisbabámat?

Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, lesz-e elegendő – vagy egyáltalán – teje az édesanyának? Nem kell aggódni, mert valódi ”tejhiány” gyakorlatilag nem fordul elő. A tejelválasztást a mell gyakori teljes kiürítése segíti elő legjobban. Ezért helyes, ha eleinte gyakrabban, akár kétóránként is mellre tesszük az újszülöttet, és addig hagyjuk szopni, amíg teljesen ki nem üríti a mellet. Ebben esetenként fejéssel is segíthetünk. Figyelem: az első napokban semmiképpen ne adjunk tápszert az újszülöttnek, mert a későbbiekben ez akadálya lehet a szopásnak!

  • Nem fogyott túlságosan sokat?

Az első napokban, amikor kevesebb folyadékot kap az újszülött, csökken a súlya. Ez természetes folyamat, nem kell aggódni miatta. Az érett újszülött testsúlyának több mint öt százalékát elvesztheti, de 10–12 napos korára visszanyeri születési súlyát. A súlyesés mélypontján hőemelkedése is lehet a babának – ez sem kóros.

  • Besárgult a babám?

Legtöbbször az élettani sárgaság (icterus) fordul elő. A bőr és vérsavó sárgás színét a vörösvértestek lebontása közben keletkező epefesték (bilirubin) felszaporodása okozza. Legmagasabb szintjét az 5–6. napon éri el. Általában nem igényel külön kezelést. Ha kóros sárgaság jelentkezik, aminek többféle oka lehet, már kezelésre van szükség. Ez lehet fénykezelés – a kék fény a bőrben átalakítja a bilirubint –, de súlyosabb esetben vércserére is szükség van.

  • Mikor mehetünk haza?

Mind gyakrabban merül fel az igény, hogy a lehető legrövidebb időn belül hazamehessen anya és gyermeke a kórházból. Sokat rövidült is a benttartózkodás ideje, ez ma már nem több három – négy napnál. Ezekre a napokra azonban szükség van a baba és a mama alkalmazkodása és bizonyos vizsgálatok elvégzése miatt.

 

Dr. Boross Gábor újszülöttgyógyász

 

Forrás: bebikkicsikesnagyok.hu

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

„Meglepetés a lányomnak” - 20 ajándék nyomtatható üzenetkártya

„Meglepetés a lányomnak” - 20 ajándék nyomtatható üzenetkártya

Ha anya vagy, akkor tudod, nem egyszerű mindig elmondanod a lányodnak, mit érzel. Minden szeretetünk az övék, de néha nehéz szavakba öntenünk, amit érzünk. Nem csak mi formáljuk őket, hanem ők is minket, jobbá, szebbé, nőiesebbé, elfogadóbbá, gyengédebbé változtatnak minket.
Mit tegyek, ha szorong a gyermekem?

Mit tegyek, ha szorong a gyermekem?

Mi is a szorongás? Milyen jelekre kell odafigyeljünk, mit tehetünk ellene és milyen megoldások léteznek, ha mi magunk, felnőttként is küzdünk vele? Teveliné Horváth Melinda, pszichológus ebben az írásában, ezekre a kérdésekre adja meg a válaszokat.
A népmese napja és apró történetek a meséről

A népmese napja és apró történetek a meséről

Idén 15 éve, hogy szeptember 30., Benedek Elek születésnapja a népmese napja. Hoztunk Nektek sok apró érdekességet a népmesékről.
Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Egyszerű ötlet: egy különleges pad segít barátokat találni azoknak a gyerekeknek, akiknek nincs kivel játszaniuk, beszélgetniük. Te kipróbálnád?
Ugrás az oldal tetejére