Jelenlegi hely

Az első napok otthon

Az újszülöttnek hatalmas kihívás alkalmazkodni a világrajövetelével bekövetkező óriási változáshoz, néha nem is megy minden gond nélkül. De nem jelent kisebb változást a szülés az édesanya számára sem.


Eddig öntudatlanul gondoskodott a benne növekvő életről, ezután már nagyon is tudatosan kell vigyáznia és minden szükségessel ellátnia babáját.

Az alkalmazkodásnak és az újfajta gondoskodásnak ezek a sokszor nehéz napjai az újszülött osztályon kezdődnek. A kórházban lehetőség van arra, hogy megfigyeljék a babát, gondoskodjanak róla és ha szükséges, segítsenek. Az édesanya kipihenheti a szülés fáradalmait, miközben megtanulja a csecsemő körüli teendőket. Így hazatértük után már biztos kézzel tudja fürdetni, tisztába tenni, szoptatni gyermekét.

Az első napok leggyakoribb kérdései

  • Meg tudom szoptatni a kisbabámat?

Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, lesz-e elegendő – vagy egyáltalán – teje az édesanyának? Nem kell aggódni, mert valódi ”tejhiány” gyakorlatilag nem fordul elő. A tejelválasztást a mell gyakori teljes kiürítése segíti elő legjobban. Ezért helyes, ha eleinte gyakrabban, akár kétóránként is mellre tesszük az újszülöttet, és addig hagyjuk szopni, amíg teljesen ki nem üríti a mellet. Ebben esetenként fejéssel is segíthetünk. Figyelem: az első napokban semmiképpen ne adjunk tápszert az újszülöttnek, mert a későbbiekben ez akadálya lehet a szopásnak!

  • Nem fogyott túlságosan sokat?

Az első napokban, amikor kevesebb folyadékot kap az újszülött, csökken a súlya. Ez természetes folyamat, nem kell aggódni miatta. Az érett újszülött testsúlyának több mint öt százalékát elvesztheti, de 10–12 napos korára visszanyeri születési súlyát. A súlyesés mélypontján hőemelkedése is lehet a babának – ez sem kóros.

  • Besárgult a babám?

Legtöbbször az élettani sárgaság (icterus) fordul elő. A bőr és vérsavó sárgás színét a vörösvértestek lebontása közben keletkező epefesték (bilirubin) felszaporodása okozza. Legmagasabb szintjét az 5–6. napon éri el. Általában nem igényel külön kezelést. Ha kóros sárgaság jelentkezik, aminek többféle oka lehet, már kezelésre van szükség. Ez lehet fénykezelés – a kék fény a bőrben átalakítja a bilirubint –, de súlyosabb esetben vércserére is szükség van.

  • Mikor mehetünk haza?

Mind gyakrabban merül fel az igény, hogy a lehető legrövidebb időn belül hazamehessen anya és gyermeke a kórházból. Sokat rövidült is a benttartózkodás ideje, ez ma már nem több három – négy napnál. Ezekre a napokra azonban szükség van a baba és a mama alkalmazkodása és bizonyos vizsgálatok elvégzése miatt.

 

Dr. Boross Gábor újszülöttgyógyász

 

Forrás: bebikkicsikesnagyok.hu