Jelenlegi hely

Köhögéscsillapítás várandósan - 2.

Mielőtt gyógyszerhez nyúl a várandós kismama, előtte mindenképpen konzultáljon orvosával vagy gyógyszerészével!

A száraz köhögés csillapításáról már beszéltünk. Ha nem száraz, hanem hurutos a köhögés, akkor az alábbiakra tanácsos tekintettel lennünk kismamaként: 

A hurutos köhögésnél tapadós, zöldessárga vagy fehéres színű nyák, köpet jelenik meg. Lényeges tudni, hogy az ilyen, ún. produktív köhögést nem ajánlott köhögéscsillapítókkal elfojtani, hanem a lerakódott nyákot fel kell oldani és el kell távolítani, amihez köptetőkre és/vagy hurutoldókra van szükség.

Mit tehet a kismama hurutos köhögés esetén?

Elsőként „gyógyszermentes” megoldásokkal kell próbálkozni. A levegő sós vízzel történő párásítása és annak belélegzése segíthet a nyák feloldásában. A gyógyszerek használatát célszerű arra az esetre tartogatni, ha a kezelőorvos azt kifejezetten javasolja.

1. A hurutos köhögés kezelésére alkalmas hatóanyagok közül az acetilcisztein, az ambroxol és a bromhexin a legismertebbek. Ezek szirupokként, szuszpenziókként, vízben oldandó granulátumként, (pezsgő)tablettaként – általában vény nélkül – kaphatók a gyógyszertárakban.

Az említett három hatóanyag régóta jelen van a gyógyszerpiacon, és várandósság alatti alkalmazásuk során eddig nem találtak teratogitásra (= magzatkárosító, magzati fejlődési rendellenességet okozó jellegre) utaló jelet. Ennek ellenére a betegtájékoztatókban az szerepel, hogy csak a kezelőorvos javaslatára szabad a szereket használni, az előnyök és kockázatok mérlegelése után.

2. Az előbbi hatóanyagokhoz hasonló tulajdonságú a karbocisztein, illetve a gvajfenezin. Ezek várandóság alatti szedésére vonatkozóan csak kevés információ áll rendelkezésre, így alkalmazásuk – főként az első trimeszterben – kerülendő.

Mi a helyzet a növényi szerekkel?

Szedhetik a kismamák a kakukkfüves, a lándzsás útifüves vagy a borostyánlevél kivonatos szereket?

Talán meglepő, de a sokak által ősréginek, „klasszikusnak” tartott, és gyermekkor óta szedett növényi készítményeknek a használata babavárás alatt nem tekinthető teljesen ártalmatlannak. Igaz, hogy természetes eredetű termékekről van szó, és azok kismamáknál való alkalmazása eddigi eredmények alapján nem vezet fokozott teratogenitási rizikóhoz, mégis elővigyázatosnak kell lenni. A köhögés kezelésére alkalmazott növényi kivonatokat tartalmazó szerekkel eddig nem történt elegendő számú megbízható klinikai vizsgálat, ami a szerek alkalmazásának biztonságosságát igazolta volna.
 

 

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

Forrás: bebikkicsikesnagyok.hu