Jelenlegi hely

Mi az a TORCH szűrés, és miért érdemes elvégeztetni?

A TORCH olyan fertőzések nevének kezdőbetűiből álló betűszó, amelyek a magzatra veszélyt jelenthetnek, amennyiben az anya nem védett még. Ezek azok a fertőzések, amelyeken a lakosság nagy többsége már gyerekkorában átesett, így szervezete felismeri később a betolakodót és ellenanyagokat termel, ezáltal megvédve a magzatot is.

Azoknak az anyáknak a magzatai, akik nem védettek e fertőzésekkel szemben, veszélynek vannak kitéve, ha az anyuka nem elég körültekintő a terhessége során. Különösen azért, mert a felnőttkori fertőzések sokszor nagyon enyhe tünetekkel járnak, így nem is biztos, hogy fény derül a fertőzésre, amely azonban károsíthatja a magzatot vagy vetélést okozhat. Ezért érdemes tudatában lenni annak, hogy a várandós anyuka védett-e, és ha nem, milyen óvintézkedéseket érdemes megtennie.

A TORCH tehát a toxoplasma, rubeola, citomegalovírus, herpes fertőzések kezdőbetűiből áll.

A toxoplasmosist egy parazita okozza. A terhesség alatt megkapott fertőzés a méhlepényen átjutva vetélést vagy súlyos születési rendellenességek kialakulását okozhatja. A fertőzés forrásai lehetnek: nem kellően átsütött, vagy nyers hús (vigyázni kell a csak füstölt húsokkal is), a nyers kecsketej, a macska ürüléke, illetve az ezzel szennyezett zöldség, gyümölcs (földdel érintkező). A házi kedvencek almát ne a kismama takarítsa, és váljon a „kézmosás rabjává”. Csak kesztyűben kertészkedjen. A kismamának el kell felejtenie 9 hónapra a nyers tojást, a lágy és a penészes sajtokat (tiramisut) is.

A rubeola vagy más néven rózsahimlő a fertőző gyermekbetegségek közé tartozik. Magyarországon gyermekkori kötelező védőoltás van ellene 1989 óta. A várandósság első 4 hónapjában zajló rubeolafertőzés súlyos, halmozott fejlődési rendellenességeket okoz. Veszélyeztetett kismamáknak kerülniük kell a gyermekközösségeket, ahol a megfertőződés kockázata magasabb.

A kismama citomegalovírus-fertőzése a terhesség alatt vagy a szoptatás ideje alatt terjedhet át a magzatra, csecsemőre.

A herpesz vírusnak 2 típusát kell megemlíteni, az 1-es típust (ajak herpeszt), amelyet az emberek többsége hordoz, és a 2-es típust (ami a nemi szerveket érinti) ami csak 20 – 30 %-ban fordul elő. Veszélyeztetett kismamáknak különösen figyelniük kell, nehogy terhesség alatt fertőződjenek meg. Javasolt ez esetben a szexuális partner ellenőrzése is.

 

Szerző: M. Marianna - Kecskemétimami