Jelenlegi hely

Mi az a TORCH szűrés, és miért érdemes elvégeztetni?

A TORCH olyan fertőzések nevének kezdőbetűiből álló betűszó, amelyek a magzatra veszélyt jelenthetnek, amennyiben az anya nem védett még. Ezek azok a fertőzések, amelyeken a lakosság nagy többsége már gyerekkorában átesett, így szervezete felismeri később a betolakodót és ellenanyagokat termel, ezáltal megvédve a magzatot is.

Azoknak az anyáknak a magzatai, akik nem védettek e fertőzésekkel szemben, veszélynek vannak kitéve, ha az anyuka nem elég körültekintő a terhessége során. Különösen azért, mert a felnőttkori fertőzések sokszor nagyon enyhe tünetekkel járnak, így nem is biztos, hogy fény derül a fertőzésre, amely azonban károsíthatja a magzatot vagy vetélést okozhat. Ezért érdemes tudatában lenni annak, hogy a várandós anyuka védett-e, és ha nem, milyen óvintézkedéseket érdemes megtennie.

A TORCH tehát a toxoplasma, rubeola, citomegalovírus, herpes fertőzések kezdőbetűiből áll.

A toxoplasmosist egy parazita okozza. A terhesség alatt megkapott fertőzés a méhlepényen átjutva vetélést vagy súlyos születési rendellenességek kialakulását okozhatja. A fertőzés forrásai lehetnek: nem kellően átsütött, vagy nyers hús (vigyázni kell a csak füstölt húsokkal is), a nyers kecsketej, a macska ürüléke, illetve az ezzel szennyezett zöldség, gyümölcs (földdel érintkező). A házi kedvencek almát ne a kismama takarítsa, és váljon a „kézmosás rabjává”. Csak kesztyűben kertészkedjen. A kismamának el kell felejtenie 9 hónapra a nyers tojást, a lágy és a penészes sajtokat (tiramisut) is.

A rubeola vagy más néven rózsahimlő a fertőző gyermekbetegségek közé tartozik. Magyarországon gyermekkori kötelező védőoltás van ellene 1989 óta. A várandósság első 4 hónapjában zajló rubeolafertőzés súlyos, halmozott fejlődési rendellenességeket okoz. Veszélyeztetett kismamáknak kerülniük kell a gyermekközösségeket, ahol a megfertőződés kockázata magasabb.

A kismama citomegalovírus-fertőzése a terhesség alatt vagy a szoptatás ideje alatt terjedhet át a magzatra, csecsemőre.

A herpesz vírusnak 2 típusát kell megemlíteni, az 1-es típust (ajak herpeszt), amelyet az emberek többsége hordoz, és a 2-es típust (ami a nemi szerveket érinti) ami csak 20 – 30 %-ban fordul elő. Veszélyeztetett kismamáknak különösen figyelniük kell, nehogy terhesség alatt fertőződjenek meg. Javasolt ez esetben a szexuális partner ellenőrzése is.

 

Szerző: M. Marianna - Kecskemétimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

A Fővárosi Állatkert oldalán ingyenesen letölthető és nyomtatható kreatív sorozatot találtunk, ami az alkotókedvű állatbarátoknak szól. Készítsd el saját állatkertedet! Az elefántoktól a majmokig, a szavannák lakóitól a kengurukig sok állattal megismerkedhettek, rejtvények, színezők és más kézműves foglalkoztatók várnak.
Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Balett, pörgős szoknya és színes hajcsatok, vagy foci, toronyépítés és mászókáról ugrálás?
Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?
Ugrás az oldal tetejére