Jelenlegi hely

Dokumentumfilmes világpremier - Legyen szabadság a szülésben, születésben!

Világszerte egyazon napon, csütörtökön mutatják be a Freedom for Birth! (Legyen szabadság a szülésben, születésben!) című brit dokumentumfilmet, amelyben radikális változtatásért szólalnak fel a szülés körüli ellátás szakértői, emberi jogi képviselők és anyák.

 Az alkotást 29 országban, mintegy ezer helyszínen láthatják a nézők. A vetítés magyarországi szervezőinek az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a film készítői - Toni Harman és Alex Wakeford - a mondanivalójukat Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász története köré építették, őt "az otthon szülés körüli bábai tevékenysége kapcsán ítéltek el".

Hozzátették: a szülész-nőgyógyász ügyében az egyik érintett édesanya, Ternovszky Anna, második gyermekét várva az Emberi Jogok Európai Bíróságánál beperelte Magyarországot és megnyerte a pert, elmarasztalták Magyarországot. "Ez a kulcsfontosságú győzelem a szülés és születés ügyére világszerte komoly hatással van" - írták a közleményben.

A 60 perces dokumentumfilm, amelyet a Cambridge Filmfesztiválon is bemutatnak, "egy világviszonylatban égető problémával, a szülő nők és az újszülöttek emberi jogi kérdéseivel foglalkozik" - közölték a vetítés szervezői. Toni Harmant, az egyik rendezőt idézve azt írták: "reményeink szerint a Freedom for Birth című dokumentumfilm bemutatásával nők sokasága ébred rá az őt megillető jogokra, és így a filmünkben rejlő forradalmi erő gyökeres változást hozhat a szülés körüli ellátásban, ami egyenlő lesz az anyák forradalmával".

Geréb Ágnest február 10-én négy otthonszüléses ügy miatt egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt másodfokon, jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték. Ezenfelül tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától. Geréb Ágnes kegyelmet kért az államfőtől. Múlt vasárnap Budapesten, a Kossuth téren civil szervezetek demonstrációval hívták fel a figyelmet a nők elleni erőszakra, illetve a nők jogaira. A rendezvényen többen felszólaltak Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász védelmében, és kérték, hogy Áder János köztársasági elnök - miután a múlt héten hivatalosan is megkapta az erről szóló kérelmet - adjon kegyelmet neki.

 

A vetítések helyszíneiről tájékozódhatsz ezen a Facebook-oldalon , akár regisztráció nélkül is!

 

Forrás: MTI

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

„Meglepetés a lányomnak” - 20 ajándék nyomtatható üzenetkártya

„Meglepetés a lányomnak” - 20 ajándék nyomtatható üzenetkártya

Ha anya vagy, akkor tudod, nem egyszerű mindig elmondanod a lányodnak, mit érzel. Minden szeretetünk az övék, de néha nehéz szavakba öntenünk, amit érzünk. Nem csak mi formáljuk őket, hanem ők is minket, jobbá, szebbé, nőiesebbé, elfogadóbbá, gyengédebbé változtatnak minket.
Mit tegyek, ha szorong a gyermekem?

Mit tegyek, ha szorong a gyermekem?

Mi is a szorongás? Milyen jelekre kell odafigyeljünk, mit tehetünk ellene és milyen megoldások léteznek, ha mi magunk, felnőttként is küzdünk vele? Teveliné Horváth Melinda, pszichológus ebben az írásában, ezekre a kérdésekre adja meg a válaszokat.
A népmese napja és apró történetek a meséről

A népmese napja és apró történetek a meséről

Idén 15 éve, hogy szeptember 30., Benedek Elek születésnapja a népmese napja. Hoztunk Nektek sok apró érdekességet a népmesékről.
Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Egyszerű ötlet: egy különleges pad segít barátokat találni azoknak a gyerekeknek, akiknek nincs kivel játszaniuk, beszélgetniük. Te kipróbálnád?
Ugrás az oldal tetejére