Jelenlegi hely

Ultrahangvizsgálatok

A 2 dimenziós ultrahang vizsgálatok kötelező jellegűek, 4 alkalommal kell a kismamának szűrésen megjelennie. Ez a megjelenés nemcsak egészségügyi szempontból fontos, de az anyasági segélynek is alapfeltétele. Mit kell tudni a vizsgálatokról?

A 4 dimenziós (4D) ultrahang nem kötelező, viszont nem is finanszírozza a TB. Ennek költségeit a kismamáknak kell fedeznie.

 

Mikor kell ultrahang szűrővizsgálatra menni?

A várandósság alatt 4 alkalommal kötelező 2 dimenziós szűrővizsgálaton megjelenniük a kismamáknak.
A MASZNUT (Magyar Szülészeti Nőgyógyászati Ultrahang Társaság) által ajánlott időpontok a következők:
I. 11-12. hét – nyaki redőszűrés
II. 18-20. hét – genetikai ultrahang
III. 30-32. hét – a baba növekedésének ellenőrzése
IV. 36-38. hét – a baba növekedésének, a magzatvíz mennyiségének, valamint a méhlepény állapotának ellenőrzése.

Ezeken kívül ajánlott még egy úgynevezett 0. vizsgálat a babavárás tényének megállapítására.

 

Miért fontos a kétdimenziós dimenziós ultrahang vizsgálat?

Bár látvány szempontjából egy 4D-s ultrahang vizsgálat sokkal exkluzívabb, többet mutat egy leendő szülő számára, a kétdimenziós  ultrahang szerepe nem kiváltható vele. A kétdimenziós készülékek metszeti képet mutatnak a babáról, melyek a szűrések során rendkívül hasznos információkkal szolgálnak a magzat fejlődésével, a méhlepény állapotával, ill. a magzatvíz mennyiségével kapcsolatban. A kétdimenziós technika a szervek belsejének metszeti ábrázolására kiválóan alkalmas, ezért a modernebb technikák megjelenése sem válthatja fel használatát a diagnosztikában.

 

Miben más a 4D-s ultrahang?

Szemben a 2D-s eljárással – amelyből egy magunkfajta laikusnak nem túl könnyű tájékozódni-, s pláne elképzelni leendő gyermekünket, a 3. dimenziónak köszönhetően már egy valóságos kis fotót kapunk magzatunkról. A vizsgálófejbe épített háromdimenziós szkenner folyamatos mozgással pásztáz és a számítógépes program a felépített 3D-s képet a képernyőre vetíti. A monitoron megjelenő kép olyan, mintha csak egy méhen belül dolgozó miniatűr fotós vakuval fotózta volna le a babát.

 

Mi a 4. dimenzió?

A 4D technológia negyedik dimenziója az idő. A real time technikának köszönhetően azonnali képet kapunk és segítségével a baba mozgását is megfigyelhetjük.

 

Mikor érdemes 4D ultrahang vizsgálatra menni?

A leglátványosabb a 12-13. hét, mert akkor még teljes egészében belefér a baba a képbe, ráadásul nagyon mozgékony. Mivel a 13. héttől látszik a baba neme, ezért inkább ezt a hetet javasoljuk. A másik kedvelt időpont a 28-32. hét közötti időszak, mert ekkor már szépen kirajzolódik az arca és a vonásai is felismerhetőek.

 

Van-e negatív hatása az ultrahangnak a magzatra?

A szakemberek szerint az elmúlt 35 év során több millió elvégzett vizsgálat alapján nem mutatható ki károsító hatás sem a magzatra, sem a kismamára nézve. A kutatások nemcsak az egyes ultrahangos vizsgálatok esetleges káros hatásait vizsgálták, de a várandósság alatt elvégzett számos ultrahang-szűrésnek az összeadódó (kumulatív) hatásait is nézték. Mindkét esetben azt mutatták ki, hogy nincs káros hatása sem a magzatra, sem a kismamára.

 

Mikortól látható a baba?

Az 5. héten még csak a szikhólyag látszik, de ha egy héttel később megy a kismama 0. ultrahang vizsgálatra, akkor már a parányi embrió is megjelenik az ultrahangon. Ugyan a hossza még csak 3-5 mm, de már hallható a kismamák számára oly gyönyörű ütemes zörej,  a szívhang, ugyanis a szívcsöve ezen a héten kezd el pulzálni.

 

Mikortól mozog a baba?

A 8-10. hét között kezd el mozogni a magzat. Természetesen ezt a kismama még nem érzi, de a baba nyújtózik, forog, fejét, karját, lábát mozgatja. Gyakran váltják egymást az aktív és a pihenős időszakok. Például a kismama köhögése, vagy nevetése szinte azonnal mozgásra készteti és 10-15 hetes korában a magzat már azonnal mozgással reagál az ingerre.

 

Mikortól látszik a magzat neme?

A magzatok nemi szervei a 9. hétig teljesen azonosak mindkét nem esetében. Természetesen genetikailag már kialakult a neme, csak a megjelenési formája még azonos a kisfiúk és a kislányok esetében is. Ha a baba is megfelelően helyezkedik el, akkor a gyakorlott szakember már a 13. héttől egyértelműen meg tudja állapítani, hogy milyen nemű babát hordoz a szíve alatt a kismama.

 

Mit jelentenek a rövidítések a leleten?

  • CRL: Ülőmagasság (a magzat hossza a fejtetőtől a farkcsontig, azaz a popsiig)
  • BPD: Koponya haránt-átmérője
  • HC: Fej körfogat
  • TAD: Has haránt-átmérője
  • AC: Has körfogat
  • FL: Combcsont hossza

 

Simó Tímea

Forrás: bebikkicsikesnagyok.hu

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

„Meglepetés a lányomnak” - 20 ajándék nyomtatható üzenetkártya

„Meglepetés a lányomnak” - 20 ajándék nyomtatható üzenetkártya

Ha anya vagy, akkor tudod, nem egyszerű mindig elmondanod a lányodnak, mit érzel. Minden szeretetünk az övék, de néha nehéz szavakba öntenünk, amit érzünk. Nem csak mi formáljuk őket, hanem ők is minket, jobbá, szebbé, nőiesebbé, elfogadóbbá, gyengédebbé változtatnak minket.
Mit tegyek, ha szorong a gyermekem?

Mit tegyek, ha szorong a gyermekem?

Mi is a szorongás? Milyen jelekre kell odafigyeljünk, mit tehetünk ellene és milyen megoldások léteznek, ha mi magunk, felnőttként is küzdünk vele? Teveliné Horváth Melinda, pszichológus ebben az írásában, ezekre a kérdésekre adja meg a válaszokat.
A népmese napja és apró történetek a meséről

A népmese napja és apró történetek a meséről

Idén 15 éve, hogy szeptember 30., Benedek Elek születésnapja a népmese napja. Hoztunk Nektek sok apró érdekességet a népmesékről.
Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Egyszerű ötlet: egy különleges pad segít barátokat találni azoknak a gyerekeknek, akiknek nincs kivel játszaniuk, beszélgetniük. Te kipróbálnád?
Ugrás az oldal tetejére