...aztán azt, amikor unod már a saját főztödet és vágysz valami másra, vagy valami új ízélményre az állandó és megszokott dolgok után. Aztán itt van a gyorsan, egyszerűt és finomat... Na ez a recept ezeken a tulajdonságokon túl egészségesen sok zöldséget tartalmaz, és mégis olyan csúnyán „hamburgerízű”, hogy a legfinnyásabb gyerek is elhiszi, hogy ez gyakorlatilag egy folyékony gyorséttermi menü - egyszóval MENŐ is!

Az elmúlt hetekben találkoztam egy sajtburger leves recepttel és bevallom megmozgatta a fantáziámat, attól függetlenül - vagy pont azért, mert nem vagyok hamburger rajongó. Találtam is több verziót, végül persze a klasszikus „megcsinálom én jobban” hozzáállás győzött, így elkészült a saját változat. És annyira sikerült, hogy másnap szégyenérzet nélkül, sőt teljes büszkeséggel főztem még egy adagot. (Ami már önmagában bizonyíték: ez tényleg működik.)
Lássuk az összetevőket! - avagy hogyan csempéssz zöldséget a gyerek szájába csalárd módon
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 1 nagy sárgarépa
- 1 kisebb édesburgonya
- 1 közepes burgonya
- 25 dkg darálthús (sertés)
- 1 tk mustár
- 2 tk ketchup
- só, feketebors, fokhagyma
- 2 kávéskanál füstölt pirospaprika
- bazsalikom
- 2 húsleveskocka (marha)/ vagy alaplé
- 2 dl tejszín
- tej
- 15-20 dkg reszelt sajt
- 1 kanál liszt (elhagyható)
Elkészítés - Amikor a "mindegy" az asztalon landol... és mindenki imádja!
A vöröshagymát felkockázod, kevés zsiradékon megsózod és elkezded dinsztelni egy kisebb fazékban (3–4 literes).
A répát és az édesburgonyát mixerrel apróra dolgozod (le is reszelheted), és a hagymához adod. Jöhet a darált hús, só, bors, bazsalikom kevergetés mellett továbbpárolod.
A tűzről félrehúzva megy bele a füstölt pirospaprika, mustár, ketchup, fokhagyma. Felöntöd vízzel – nagyjából félig a fazékig –, bele a húsleveskockák, majd pár perc forrás után jöhet burgonya apríték (szintén mixerrel).
Amikor minden puhára főtt, hozzáöntöd a tejszínt és némi tejet ízlés szerint (és még vizet, hogy majdnem tele legyen a fazék). A reszelt sajtot elkevered egy kanál liszttel, beleolvasztod, és amikor visszaforr készen is vagy. Már csak egy kurjantásra van szükség, hogy: Jöhettek sajtburit enni!

Variációk
Azon túl, hogy mennyei lett, minden családtag a saját ízlése szerint variálhatja
- én savanyú uborkát és nyers paradicsomot kockáztam bele (mustárt és uborkalevet adtam még hozzá)
- mehet rá pirított kenyér, zsemlekocka, levesgyöngy betét vagy a stílus kedvéért grillezett hamburgerzsemle darabkák
- ha vagány vagy, az elején a zsírt szalonnakockából vagy bacon szeletekből sütöd ki, a végén ízletes és mutatós feltétként visszaszórod
- ha szeretsz pepecselni, készíthetsz minihambi pogikat levesbetétnek, vagy készen kapható hamburgerhúst is darabolhatsz bele
- ha hiányzik a menü feeling, akkor sültkrumpli vagy chips is lehet a feltét
Maga recept is variálható a fantáziádra bízva, én trappistával csináltam, de bármely kedvenc sajtoddal is működhet... vérbeli fanatikusoknak cheddar vagy a vörös cheddar lesz a nyerő. Tehetsz bele bármit, ami a kedvenc hamburgeredben van, elrontani nem fogod. Ha a liszet kihagyod, lehet akár gluténmentes, ma már a tejtermékek is több módon helyettesíthetőek.Szóval tényleg mindenki a saját szájízére igazíthatja!
Gutheil Gabriella
- Kaposvárimami -
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges









