Jelenlegi hely

Mit tehetek, hogy ne őrüljek meg? Avagy hogyan neveljünk fiúkat!

Ültem a vasárnapi ebéd utáni kávémmal bekuckózva, és nem értettem, miért nem érzem azt a megnyugtató, komfortos érzést, amit kellene. Percek teltek el, mire rájöttem, hogy miközben az én fejemben vasárnap délutáni szieszta van és lecsatlakoztam a külvilágról, a külvilág nem csatlakozott le rólam, és körülöttem éppen egy focistadion kelt életre, szurkolói rigmusokkal, ovációval és biztatással. Csoda, hogy annyira elfáradok a nap végére? - Czap Villő anya-fia coach írása.

Megőrülök a hangzavartól

Olaszos típusú nagycsaládból származom, hét édestestvérem sosem a halkszavúságáról volt ismert. Ráadásul nálunk azért volt rendesen nem elég asszertíven rendezett vita, így bőven hozzá vagyok szokva a hangerőhöz, sőt, én magam sem a csendes tábort képviselem. Hogy az öregedés teszi vagy tényleg az átlagosnál hangosabbak a gyerekeim, nem tudom, de be kell látnom, nehezen viselem, amikor a Hármak kicsattanó energiájukról hangerővel tesznek tanúságot. 

De hát normális ez?

Amennyiben nincsen hallásproblémája a fiadnak, az az igazság, hogy normális. A mai gyerekek - amennyiben nem egy tanyán nőnek fel, olyan mértékben vannak beszorítva a civilizációs keretek közé, hogy természetes, hogy valamilyen módon megpróbálnak kiszabadulni - legalább hangerővel.

A valóság az, hogy ami a gyerekek testén belül történik, arra igen kevés a ráhatásunk. Persze kitalálhatunk drasztikus következményeket, de azt hiszem, a lelkünk mélyén mindannyian tudjuk, hogy ezek csak ideig óráig hatnak. 

Akkor mit tehetek, hogy ne őrüljek meg?

Elsőként vehetek egy nagy levegőt. Viccen kívül, a megfelelő légzés az alapja annak, hogy türelemmel viseljük azt a röpke 18 évet, amíg a kisfiunkat felneveljük. A megfelelő légzés elsajátítása azonban az ezt követő időszakban is nagy segítségünkre lesz (ld. motorbalesetek, amerikai ösztöndíj, számunkra nem egyből szimpatikus menyjelölt). 

Öngondoskodás

A levegővétel első stációjával elindulhatunk az öngondoskodás útján. Az alapvető szükségleteink kielégítése (megfelelő mennyiségű alvás, evés, ivás, mozgás) mellett az elégséges “énidő” néven karriert befutott, szabadon választott tevékenység (nem, a mosogatás nem énidő!) is esszenciális összetevője az önuralmunknak. A megfelelően karbantartott idegrendszer képes arra, hogy mások idegrendszerét is egyensúlyban tartsa. 

Energialevezetés

Nem elvárható egyetlen embertől sem, hogy amikor tombol benne az energia, akkor szépen csendben, nyugodtan és ellazultan végezze a tevékenységét. Mi, felnőttek is keresünk magunk számára - jó esetben - egészséges utakat, erre nevelni a gyerekeinket nem csak a mi, de az ő szempontjukból is szükséges. Az a gyerek, akinek el kell fojtania az energiáját, destruktív módokat talál a levezetésére az agresszív játékokban, a rombolásban, később függőségeket okozó tevékenységekben. Tehát adjunk teret és időt a fiainknak (és magunknak úgyszintén!) futni, ugrálni, pörögni és forogni, csökkentsük a mesterséges, és növeljük a természetes ingereket!

Asszertív kommunikáció

Már egészen korán érdemes elkezdenünk a fiaink felé asszertíven kommunikálni. Az asszertív kommunikáció alapja, hogy önmagunkat és a másikat is okénak tartjuk. Ő úgy jó -  hangosan, ugrálva, mozogva, zsizsegve -, ahogy van, mi pedig úgy vagyunk jók - a csendigényünkkel, a gondolatainkkal, a vágyainkkal, hogy nagyobb legyen a nyugalom körülöttünk -, ahogy vagyunk. Ha ezt képesek vagyunk megélni, a konfliktus méregfogát ki is húztuk. 

Ennyi azonban nem elég. Ha képesek vagyunk empátiával fordulni a fiaink felé, kövessük az alábbi lépéseket!

1. Vizsgáljuk meg, konkrétan és tényszerűleg mi az, ami zavar bennünket: “Amikor ezt a dalt énekled ötször egymás után…” “Amikor bent ugrálsz kiabálva a nappali közepén…” 

2. Fogalmazzuk meg, milyen érzéseket keltenek bennünk a hangerejükkel: “...egyre bosszúsabb/zavartabb/ingerültebb/fáradtabb leszek.” 

3. Magyarázzuk meg, mire volna szükségünk: “...mert elfáradtam és pihenésre van szükségem.” “...mert nem tudok odafigyelni a munkámra.” “mert nem hallom a gondolataimat.”

4. Majd kérjük meg, találjunk közösen megoldást a problémára! Kérhetünk direktben is, de erre tapasztalatom szerint nem mindig érettek a gyerekek. Ahhoz, hogy megértsék a mi problémánkat, nekünk kell megmutatnunk, hogy értjük őket. A fenti lépéseken őket is keresztülvezethetjük, hogy kiderüljön, kinek mire volna szüksége most és hogyan tudjuk a szükségleteinket összeegyeztetni.

EQ-fejlesztés

Az, hogy maguktól rájöjjenek, nekünk valami kellemetlen, és még változtassanak is, valójában elég sokáig hiábavaló. Nekünk kell megmutatnunk, mintát adnunk, hogyan lehet a nehézségeket kommunikálni és mindenki számára élhetővé alakítani. Nem egyről a kettőre, de kettőről a nyolcra, tízre, százra valószínűleg ki tudunk alakítani egy jól működő rendszert a családban. 

Az érzelmeink felismerése, a testünkben kiváltott érzetek megfogalmazása és az ezekhez kapcsolódó szükségletek megfogalmazása az érzelmi intelligenciának egy magas formája már. Ezt segítendő szülőként nekünk kell mintát adnunk, kérdésekkel ellenőriznünk a fiunk érzéseit, azokat megfogalmazni (mentalizálni), nyugtázni, hogy oké ezt érezni, majd segíteni, hogyan elégítheti ki a szükségleteit olyan módon, amely nem árt sem neki, sem másnak.

És akkor talán egyszer nyugodtan kortyolgathatjuk a kávénkat a fiunk társaságában, nézve a vidáman futkározó unokáinkat.

 

Czap Villő
anya-fia coach
life coach, pedagógus, kommunikációs szakember és három fiú édesanyja
anya-fia.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc nevelési tanácsadó írása.
Miért hazudik a gyerek?

Miért hazudik a gyerek?

Bizonyára találkoztál már olyan szülővel, aki meglepődve tette fel a kérdést: Miért hazudik ez a gyerek? Amikor ezt kérdezik, akkor ezzel arra célozgatnak, hogy valami baj van a gyerekkel. Van különbség aközött, hogy néha füllent a gyerek vagy ha állandóan hazudozik, de ezek alapja hasonló. - Novák Ferenc nevelési tanácsadó írása.
Jöhet néhány adventi koszorú inspirációnak?

Jöhet néhány adventi koszorú inspirációnak?

Még nem tudtál választani, idén milyen stílusban legyen az adventi dekoráció? Nézd meg ajánlónkat, biztos gyorsan megjön az ihleted!
Hangold karácsonyira az ajtódat is!

Hangold karácsonyira az ajtódat is!

Adventi ajtóra, ablakra való ünnepi dekorációkhoz hoztunk rengeteg inspirációt a klasszikustól a rendhagyóig. Karácsonyi trendkalauzunk az ajtódíszekből, kopogtatókból nyújt alapos válogatást. Sőt, akasztókból is készültünk!
Ugrás az oldal tetejére