Jelenlegi hely

Természetes festékek húsvétra

A környezetbarát húsvéti készülődés része természetesen az is, hogy a tojásokat természetes anyagokkal festjük színesre.

A húsvéti tojásokat lehet forró vagy hideg módszerrel is festeni. Amennyiben a forró módszert választod, nem kell keményre főzni festés előtt a tojásokat, mert azok ilyenkor a festék-lében főnek meg. A hideg módszert és az előfőzést akkor érdemes választani, ha kisgyerekeket is bevonsz az alkotásba, és fontos a biztonság - olvashatjuk a Tudatos Vásárló írásában.

Festés előtt a tojásokat szappannal és vízzel meg kell mosni, mert a felületükön lévő esetleges zsiradék megakadályozhatja, hogy a festék rögzüljön.

Négy csésze festékhez szükséges:

  • evőkanál, valamilyen zöldfűszer, vagy négycsészényi apróra vágott gyümölcs, esetleg zöldség (részletek alább);
  • 4 csésze víz;
  • két evőkanál ecet, ami a festék tapadását segíti.

(Amennyiben több fűszert, vagy gyümölcsöt használsz fel, a festékeid sötétebb árnyalatúak lesznek.)

Az összetevőket tedd egy lábasba és forrald fel, majd csökkentsd a hőmérsékletet, és a keveréket hagyd állni 15-30 percig. Minél tovább hagyod állni, annál sötétebb színeket kapsz. Ha a forró módszert választod, a nyers tojásokat főzés közben tedd a keverékbe. A hideg módszer esetén vedd le a festékes fazekat a tűzről, hagyd kihűlni, majd szűrd át. Az előre megfőzött tojásokat tedd a festékbe legalább 15 percre, vagy még tovább, ha sötétebb színekre vágysz.

A festés után növényi olajjal bedörzsölheted a tojásokat, hogy puha, bársonyos legyen az érintésük.

A gyerekek zsírkrétával vagy viaszos ceruzával meg is mintázhatják a tojásokat a festés előtt. Kipróbálhatod azt is, milyen, ha egy vagy akár több (befőzéshez használt) gumikarikát teszel a tojásokra: ha a fehér tojásokat gumizod körbe, a gumi alatt megmarad az eredeti szín, de érdekes színhatásokat érhetsz el ha a már megfestett tojást gumizod meg, mielőtt egy másik színt adnál neki.

Színező növények

A zöldség- és gyümölcsalapú festékekkel csodálatos színeket varázsolhatsz a tojásokra, anélkül, hogy ártanál a környezetednek.

Rózsaszín-piros színűre festheted a tojásokat gránátalma levével, vöröshagyma héjával vagy céklával.

Narancs színű festékhez juthatsz, ha zöldhagyma héját vagy paprikát használsz. Sötét narancsszínűre festhetsz chili porral.

Sárga tojásokat készíthetsz narancs vagy citromhéj, reszelt sárgarépa, zellermag, őrölt kömény felhasználásával.

Zöldre fest a spenót, a szárított citromfű, a petrezselyem levelei, a csalán.

Kékes, lilás színt ad a fekete ribizli, a vöröskáposzta, az áfonyalé.

Barna/világos barna festék nyerhető a kaporból, a dió héjából, valamint erős fekete tea segítségével.


Jó készülődést! ;)


Tudatos Vásárlók Egyesülete 2002 óta népszerűsíti az etikus, környezetileg és társadalmilag tudatos vásárlást, életmódot. Sokféle szakmai háttérrel rendelkező csapatuk (közgazdász, mérnök, marketinges, szociológus, jogász, geográfus, antropológus, agrármérnök) mindent megtesz, hogy a környezeti és társadalmi szempontok minél nagyobb szerephez jussanak az egyéni döntéshozatalban.

forrás: tudatosvasarlo.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére