Jelenlegi hely

Amikor gördeszkától zajos a tér - legújabb kamaszoknak szóló könyvéről beszélgettünk Egressy Zoltán íróval

Nem sok közöm volt valaha a gördeszkás sporthoz, persze hogy deszkás fiatalokról szóló könyvet sem olvastam. Ahogy felnőttként kamaszoknak szólót se. Így igazi üdítő könyves kaland volt Egressy Zoltán új, (nem csak) kamaszoknak szóló könyve, A virágot jelentő deszkák.

Közös szenvedély, adrenalin, veszély, kamaszérzelmek, szembenállás a felnőtt világgal... egy tér, egy park, néhány utca, mely bárhol lehetne a világon. A virágot jelentő deszkák regényben felnőtt és velük egyenrangú kamaszszereplők között mozog az olvasó a több szálon zajló történetben. Ahogy a közösségük zárt szabályai között itt élő, határaikat próbálgató kamaszok és merevebb felnőttek közötti konfliktusok is. Eredetisége a témaválasztás, a szereplők árnyalt alakjai, akikkel együtt izgulva mintha mi is velük együtt üldögélnénk a téren, sétálnánk a fák alatt. Vakációs olvasmányaim nyárillatú emlékeit kaptam vissza egy kicsit, míg végigéltem az esetlen, szerelmetes kamaszcívódásokat, az időskorukba belekeseredett felnőttek nyitni akarásából születő titkolózásokat, a békés megoldásvárás reményét. Mindezt finom, időnként íróniába átcsapó humorral.

Egressy Zoltán író, költő, drámaíró. Öt regény, gyerekkönyvek, több novellás- és drámakötet szerzője. Színdarabjait magyar és külföldi színházak is rendszeresen játsszák, bemutatóinak száma jóval 100 felett van. Friss diplomásként született meg talán legismertebb darabja, a Portugál, melyet 20 éven át játszott és ezzel a legsikeresebb darabja is lett a Katona József Színháznak. 1999-ben Szép Ernő-díjjal, 2009-ben József Attila-díjjal tüntették ki.

Debrecenben találkoztunk és beszélgettünk vele a nyáron legújabb könyvének, a kiskamaszoknak szóló Virágot jelentő deszkák című regényének megjelenése alkalmából.

 • Ritka, hogy gördeszkások legyenek a főszereplői egy irodalmi műnek. Élveztem, hogy egy számomra ismeretlen szubkultúrába kerültem bele olvasóként. Honnan jött az ötlet?

Pár éve a téren, ahol laktam, egy gördeszkás csapat minden este nagy zajjal csattogott. Rettenetesen zavartak. Később, amikor a történetet írtam, szerencsére már nem jártak a környékre, mert valami pályát építettek nekik. Az ötlet innen jött, már csak a történetet kellett kitalálnom. Arra gondoltam, fiúkból áll majd a deszkás csapat, viszont kellenének csajok is. Ők lettek a Virágnevű lányok. Ez a két banda incselkedik egymással a regényben. Sok a konfliktus, de igazi gonoszságok nem fordulnak elő. A végén még szerelmek is szövődnek, végtére is ez egy derűs kamaszregény.

 • A deszkázás egy igen dinamikus sport, nem lehetett könnyű papírra vinni.

A két dolog nem függ össze egymással. Kétségtelen, hogy a gördeszkázás lendületes és nagyon hangos dolog. Talán éppen ez emeli meg a deszkázók adrenalinszintjét. A borítón is megjelenik ez a dinamizmus, nagyon tetszik.

 • Sok gördeszkás technikai kifejezés található a könyvben, ezzel kapcsolatban segített valaki?

Nagyon nehéz sport szerintem, csak gratulálni tudok nekik.Személyesen nem, de alapos kutatómunkát végeztem. Nem tudok gördeszkázni, így utána kellett néznem, milyen trükköket tanulnak, milyen kifejezéseket használnak. A történet szempontjából nem is lenne annyira fontos, de én szeretem, ha minden stimmel.

 • Ha már itt tartunk, sportoltál valamit fiatal korodban?

Igen fociztam, lovagoltam, vívtam. De világbajnok egyik sportágban sem lettem.

 • Amikor egy 10 éves korosztálynak megpróbálja megfogalmazni az író, hogyan beszélnek és miről a gyerekek a történetben, hogyan jönnek létre a gyerekek dialógusai?

Minden könyvnek van egy stílusa. Függetlenül attól, hogy gyerekeknek vagy felnőtteknek írok, először a szereplők személyiségét találom ki, azt is, hogy hogyan beszélnek. Szeretem, ha a szereplőimnek van saját nyelvük. De nem próbáltam úgy tenni, mintha én is 14 éves lennék.

 • Több könyvet írtál már gyerekeknek, de úgy tudom, ennek a korosztálynak ez az első könyved.

Igen, A virágot jelentő deszkák 14-15 évesekről szól, de a kiadó már 10 éves kortól ajánlja a könyvet, hiszen a gyerekek inkább “felfelé” olvasnak. És valóban, a tapasztalat is ezt igazolta, szoktam
rendhagyó irodalom órákat tartani belőle, és általában az 5-6. osztályosok a leglelkesebbek.

 • Miért pont most és miért ennek a korosztálynak írtál könyvet?
Akkor jó egy könyv, ha mi magunk is azonosulni tudunk annak világával, ha teljesen beszippant a történet.

Amikor a gyerekeim kicsik voltak, mint sok más apuka, sokat meséltem fejből nekik. Egy-egy történetet estéről estére továbbfejlesztettem. Aztán az egyiket leírtam. Ebből született a Csimpi szülinapja című darab, amit a Kolibri Színház mutatott be. Ez egy 4-8 éveseknek való mesejáték, amelynek később lett egy regényformája is, plusz megjelent hangoskönyvben, Halász Judit előadásában.

A gördeszkás csapat viszont nagyobb gyerekekből állt, és miután ennek a korosztálynak nem írtam korábban, nekem is érdekes és izgalmas kaland volt.

Fontos szempontom volt, hogy ne csak a gyerekszereplők legyenek érdekes karakterek, hanem a felnőttek is, ahogy például a Keménykalap és krumpliorr-ban. Ennek megfelelően igyekeztem életre kelteni a fejemben élő szereplőket.

Egy karakter attól jó, ha nagyon akar valamit. A langyos karakter soha nem érdekes...
 • A stílusban, elbeszélésben, a figurák kitalálásakor volt-e valami jelentősége, hogy kinek írsz, vagy ez mindig hasonlóan működik?

Persze, hogy van. Nyilván más stílusban írok meg egy felnőtteknek szóló regényt, nemrég jelent meg például a Jolka harangja című regényem, ami egy kilencvenöt éves néni monológja.

Egy mese teljesen más. Más az írói állapot is. A kamaszregény esetében összetett volt a feladat, mert az is cél, hogy a szülők is jól szórakozzanak. A figurákat és a stílust kitalálom, de aztán a történet sokszor irányítja magát. Ha kellően ismerem a szereplőimet - és volt, hogy én is izgultam, hogy mi lesz velük - mintha ők irányítanának.

Nem rég jelent meg az ovisoknak szóló könyvem, a Piszke papa tengeres meséi. Ebben például más a helyzet, mert nagyon rövid kis meséket tartalmaz, amiket sokkal pontosabban ki kellett találnom már az elején, hogy mi lesz a mese tanulsága.

 • Van olyan a szereplők között, akit kicsit magadnak írtál, aki hasonló hozzád?

  Jó kérdés, sokszor elhangzik, hogy egy író mindig, minden szereplőjében benne van egy kicsit. De komolyan azért nem merül fel, hogy magamról mintázzam a figuráimat.

  • Többször volt olyan érzésem, hogy vannak jelenetek, melyek egészében megállnák a helyüket filmen.

  Igen, annak nagyon örülnék, ha film készülne belőle, alkalmas is rá szerintem. Kellene hozzá találni néhány remekül gördeszkázó színészt. Vagy remekül színészkedő gördeszkást.

  ADL - Debrecenimami

  Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

  Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Neked ajánljuk!

  Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

  Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

  A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
  Bolhazsákok és könyvmolyok

  Bolhazsákok és könyvmolyok

  Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
  Így lesz ügyes kezű gyereked

  Így lesz ügyes kezű gyereked

  Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
  Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

  Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

  A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
  Ugrás az oldal tetejére