Jelenlegi hely

Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején 3.

Hogyan használjuk fel a maradék ételeket, hogy finom vacsorát adjunk három (vagy öt?) éhes szájnak.

2020. március 18. 

Napi betevőnk - kicsit másképp

Annyit olvasok a napokban a kifosztott boltokról, felhalmozott árukészletekről, értelmetlen mennyiségben hazahurcolt élelmiszerekről.
Értem én, hogy ez egy új helyzet.
Értem én, hogy mindenki fél a holnaptól!!
DE tényleg szükségünk van minderre???
Muszáj 20 kg csirkemellnek lennie otthon? Biztos, hogy kell 10 kg liszt?
Annak idején nagyszüleink, dédszüleink a semmiből főztek és nem haltak éhen!
Nem lehet, hogy egy kicsit vissza kéne fogni a pazarlást is?
Ha nem ízlett, ha már tegnapi, ha egy fél napot már állt a hűtőben, akkor kukába vele!!!
Biztos, hogy ez olyan jó???

Eddig is igyekeztem okosan gazdálkodni az étellel, de most fokozottabban figyelek.

Nem azért, mert félek attól, hogy kiürülnek a boltok pocai, hanem mert nem akarok minden másnap a boltba szaladgálni felesleges kockázatnak kitéve magamat és általam a szeretteimet. És nem szeretném ostoba módon felvázolni egymagam a teljes készletét a boltnak egy alkalommal.
Az okos háztartásvezetés jegyében:
Tegnap húslevest főztem. A leveshúsnak mindig van kelendőbb része. És van, ami általában a tálban marad. Ez rendszerint a kukában végzi. De ma újragondoltam a dolgot.
Éppen ezért a nagy fazék húslevest levét eltettem holnapra a maradék leves zöldséggel - ebből lesz a zöldség krémleves. A turmixgépnek és némi tejszínnel köszönhetően. A maradék leveshúsból pedig fantasztikus csirkepástétom készült, majonéz, mustár és 2 főtt tojás felhasználásával.

A család körében osztatlan sikert aratott a mai vacsi.

Plusz egy bónusz tipp

A zöldségesnél tegnap a zellert zöldjével kértem - hacsak lehet, így szoktam. A zöldjét levágtam, megmostam és csomókba kötve mehetett is a fagyasztóba, hogy legközelebb leves fűszerként térjen vissza. A gumó felső végét pedig bele nyomtam a magaságyásomba, hogy újra hajtson. - tavaly 4 ilyen akciónak köszönhetően 2 családot láttam el zellerzölddel.

Továbbiakban is a maradék-mentés jegyében fogok főzni.

A következő hetekben (hónapokban?) igyekszem a saját tapasztalataimat, ötleteimet megosztani veletek, hogy mi hogyan éljük meg a be/elzártságot három gyerekkel.

Segítsünk egymásnak!

Szerző:  Pál Veronika
- Miskolcimami -

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Magyar Feltalálók Napja - amikor a magyar észjárásra büszkék vagyunk

Magyar Feltalálók Napja - amikor a magyar észjárásra büszkék vagyunk

Tudtátok, hogy van egy nap, ami csak a magyar feltalálóké? Minden év június 13-án ünnepeljük a Magyar Feltalálók Napját, amikor a világot formáló magyar elmék előtt tisztelgünk. Ez egy remek alkalom arra, hogy a gyerekekkel együtt felfedezzük, milyen találmányok születtek hazánkban, és hogy mennyi mindent köszönhetünk ezeknek a zseniális ötleteknek.
Tiszta víz, tiszta élmény – kirándulás iható forrásokhoz a családdal

Tiszta víz, tiszta élmény – kirándulás iható forrásokhoz a családdal

Magyarország tele van szebbnél szebb forrásokkal, ahol a természet csendje és a tiszta víz varázsa együtt ad élményt. Hoztam pár igazán hangulatos helyet.
MegaPapír rajzpályázat 2025 - 1.000.000 Ft összértékű nyereménnyel

MegaPapír rajzpályázat 2025 - 1.000.000 Ft összértékű nyereménnyel

Pályázat típusa: rajzpályázatKorosztály: óvodások és általános iskolás alsó tagozatosokBeküldési határidő: 2025. június 10.
Kés - és?

Kés - és?

A háziasszony jellemzően főz. Persze nem sorsszerűen. A gyorséttermek, pizzák, hamburgerek és csirkemell csíkok világában igazzá vált: aki telefonálni tud, főzni is tud.
Ugrás az oldal tetejére