Jelenlegi hely

Úton… Séta a SzüléSzületéS minőségéért

2015. június 26 – július 3. között immár második alkalommal kerül megrendezésre az Úton… Séta a SzüléSzületéS minőségéért elnevezésű kezdeményezés.

A hagyományteremtő sétát az ELTE PPK Perinatális Szaktanácsadó szakának oktatói és eddig végzett hallgatói kezdeményezték, illetve szervezik – akik mind a születés körüli időszakkal (is) foglalkozó szakemberek, például szülésznők, védőnők, gyógypedagógusok, pedagógusok, pszichológusok, dúlák, jógaoktatók, sportrekreátorok, mozgásfejlesztők.

A 2015-ös Séta a budapesti ELTE Izabella utcai kampuszának kertjében elültetett SzüléSzületéS fájától a vajdasági Topolyába vezet, Budapest – Hódmezővásárhely – Szeged – Domaszék – Mórahalom – Ásotthalom – Hajdújárás – Palics – Szabadka – Topolya útvonalon. A Sétához kapcsolódóan az ELTÉ-n nyitóprogrammal és a főbb állomásokon különböző programokkal várjuk az érdeklődőket, illetve fogadják a sétálókat.

A Sétával arra hívjuk fel a figyelmet, hogy milyen messzire nyúló jelentősége lehet annak, hogy egy szülés milyen élmény az édesanya, a baba és a család számára. A „szülés és születés minősége” legalább olyan fontos, mint annak közvetlen eredménye.

Utunkon bárki csatlakozhat hozzánk, akár végig, akár egy-egy szakaszon. A sétán ki-ki a maga tempójában járhatja végig az utat, hol csendesen, hol hangot adva élményeinek. Mindez mutatja, mennyire fontos a saját ritmus (amit nem érdemes se gyorsítani, se lassítani), a folyamat (ami legalább olyan lényeges, mint a célba érkezés), az együttlét vagy éppen a magány.

A szülés/születés jó minőségét nagyban elősegítené, ha minden szülés követné a WHO ajánlását, a baba-barátság pontjait illetve AnyaBaba-barát szülészeti ellátáshoz vezető utat.

A WHO 1999-ben gyakorlati kézikönyvet adott ki a normál lefolyású szülés ellátásáról, a gátmetszés elfogadható arányát 10% alatt határozták meg. Az OEP adatszolgáltatása alapján 2012-ben Magyarországon az 55 878 összes hüvelyi szülés során 34 621 esetben végeztek gátmetszést, ami 61,96% arányt jelent.

Egyes helyeken lehetőség van ugyan gátvédelemmel szülni, amivel elkerülhető a szülés közbeni gátsérülés és a gátmetszés, első szülés esetén azonban becslések szerint a gátmetszések aránya 80% felett valószínűsíthető.

A császármetszések gyakorisága a szülések körében minőségi indikátor, ami a külföldi kórházi minőségi indikátor programok mindegyikében szerepel. Magyarországon sajnos ez nem így van. A kórházak mutatóihoz bárki hozzáférhet, azonban nehezen fellelhetők és nem közérthető statisztikai adatként vannak feltüntetve.

A WHO ajánlásai szerint 10-15%-nál magasabb császármetszési arány sehol a világon nem indokolt. Magyarországon ez az arány az OEP adatszolgáltatása alapján 2012-ben 35,3% volt, 2014-ben 37%. (Forrás: http://www.csaszarmetszesek.hu)

 

Joó Horti Lívia

pszichológus, pszichoterapeuta, a szabadkai Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány programigazgatója

„A szülés minősége, a születés háborítatlansága maga az élet tisztelete és megbecsülése. Hit és erő abban, hogy nem véletlenül vagyunk azok akik vagyunk és vagyunk ott ahol vagyunk. Ez a legnemesebb útravaló amit adhatunk kisbabánknak. Az erősítő odafigyelés az elfogadó szeretetet alapja. Az olyannak fogadlak el, amilyen vagy és úgy, ahogyan azt a testem/testünk a legjobban tudja érzése. Ez erősíti az anyát, a babáját és a család működését is. Vértezzük fel az újszülöttet már a megszületésének indulásakor mindazokkal a tartalmakkal ami a minőségi életvezetését, megküzdési képességét erősíti majd élete során.”

 

Dr. Bálint Balázs

szülész-nőgyógyász, a Gólyafészek Születésközpont vezetője, Páty alpolgármestere, 1020. PÁKICS Cserkészcsapat helyettes vezetője, a Pátyi Református Gyülekezet presbitere

“A szülés-születés csodája megismételhetetlen, egyszeri, pótolhatatlan élmény mind az anya, mind a gyermek számára. Ahogy ez a séta is egy önként vállalt feladat, melyben mindenki a számára legmegfelelőbb felszerelésben és tempóban halad a cél felé a szervezők nyújtotta biztonságos háttérrel, úgy a szülő anya is a maga ütemében, a számára megfelelő környezetben szüli meg magzatát a legmegfelelőbb módon. Az út, ahogy a célhoz eljut az anya és gyermeke, az ő útjuk, azt nem jelölheti ki rutinból senki a számukra, az ehhez szükséges szakmai biztonság megteremtése pedig minden szülés körül tevékenykedő szakember feladata.  Ennek biztosítása kormányzati feladat, mely megteremti a választás lehetőségét, a szülés biztonságos szabadságát.”

 

F. Várkonyi Zsuzsa

klinikai szakpszichológus (Forrás: M.Wagner: Amerikából jöttem, mesterségem címere: szülész-nőgyógyász Alternatal, 2010, 12)

„A természetes szülés/születés nem »úri huncutság«, hanem bizonyítottan életre szóló kihatása van a gyerek egészségére, személyisége épségére, anyjához fűződő kapcsolatára és a szülőpár szexuális harmóniájára. A szüléssegítők felelőssége tehát óriási – és ha közülük sokan nincsenek is ennek tudatában, a szülni készülő családoknak ismerniük kell lehetőségeiket és a kockázatokat.”

 

Dr. Somogyvári Zsolt PhD.,MSc.

csecsemő- és gyermekgyógyász, valamint neonatológus szakorvos, a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat szakmai vezetője

„A háborítatlan megszületést követő pillanatban feltett három kérdésre (Időre született-e az újszülött? Lélegzik-e vagy sír? Jó-e az izomtónusa?) adható 3x IGEN válasz esetén a testi-lelki alkalmazkodást nem szabad felesleges beavatkozásokkal megzavarni! Ehhez feltétlenül biztosítani kell az édesanyának és az újszülöttjének a megszületés utáni első zavartalan 20-30 percet! Mivel egyszeri megismételhetetlen, az egész életre kiható „időablakról” van szó, ez a békés adaptációs nyugalom a szülés-születés bármilyen helyszínén – intézeten belül vagy intézeten kívül – egyaránt mindenkinek jár! Egyetlen „IGEN” hiányában a kisiklásokat azonnal rendezni kell, és a pszichológiai szempontok érvényesítése csak ezután következhet. Akár a természetes kísérő-támogatás, akár a bajelhárítás lesz a dolgunk, azokat csak érzelmi jelenléttel végezhetjük: biztosítva mind az újszülött, mind a szülők, mind az ellátó személyzet mentálhigiénés egyensúlyát.”

 

További információ:

Honlap, blog, Facebook

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére