Jelenlegi hely

Túl a romantikán. Kössünk házassági vagyonjogi szerződést?

Ha fel is merül a házassági vagyonjogi szerződés lehetősége a házasulandók között, az általában igen érzékeny téma, amelyben nagyon nehéz okos, közös döntést hozni: megjelenhet az aggódó szülők nyomása, a barátok is hangot adhatnak véleményüknek, azonban szem előtt kell tartania a párnak azt, hogy a közös jövőjük vagyoni kérdéseit rendezik a szerződéssel, melynek következményei csak kettőjüket fogja érinteni. 

Ahhoz, hogy eldönthessük, a mi esetünkben szükséges/hasznos lehet-e ilyen szerződés megkötése, elsődlegesen ismernünk kell a „törvényes vagyonjogi rendszert”, vagyis tudnunk kell azt, hogy a törvény miképpen szabályozza a házassági vagyonjogot – szerződés hiányában.

Mi történik, ha nem kötünk szerződést? A házassági vagyonjog törvényi szabályozása

A törvényi szabályozás megkülönbözteti a házastársak közös vagyonát és a különvagyont. 

A törvény alapján a házastársak közös vagyonába fog tartozni:

  • amit a házastársak a vagyonközösség fennállása alatt együtt vagy külön szereznek;
  • a különvagyon haszna;
  • 5 évi házassági életközösség után az a különvagyoni vagyontárgy, amely a mindennapi használati tárgy helyébe lép; továbbá 
  • közösen fogják viselni a bármelyik házastárs által a vagyonközösség fennállása alatt vállalt kötelezettségből eredő tartozásokat. 

A házastársi közös vagyon a házastársakat osztatlanul, egyenlő arányban fogja megilletni.

Nem fog ugyanakkor a házastársi közös vagyonba tartozni, azaz továbbra is a felek különvagyonát fogja gyarapítani:

  • a házastársi vagyonközösség létrejöttekor meglévő vagyontárgy;
  • az egyedül örökölt, ajándékba kapott vagyontárgy, ingyenes juttatás;
  • a szellemi alkotásból eredő jövedelem, kivéve a vagyonközösség fennállása alatt esedékes díjat;
  • a házastárs személyét ért sérelemért kapott juttatás;
  • a személyes használatára szolgáló szokásos mértékű vagyontárgy; továbbá
  • a különvagyon értékén szerzett vagyontárgy és a különvagyona helyébe lépő érték.

Házassági vagyonjogi szerződést abban az esetben érdemes kötnünk, ha el kívánunk térni a törvényi szabályozástól. 

Fontos ugyanakkor látnunk, hogy a házassági szerződés nem csupán válás esetén juthat jelentőséghez: ha például a párunk olyan vállalkozást vezet, amelyért korlátlan felelősséggel tartozik, azaz teljes vagyonával felel, érdemes elgondolkodnunk és beszélnünk vele a szerződéskötés lehetőségéről.

Hogyan kell eljárnunk, ha szerződést szeretnénk egymással kötni?

A házassági vagyonjogi szerződés csak abban az esetben lesz érvényes, ha azt közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalják, vagyis a szerződést közjegyző vagy ügyvéd előtt kell megkötni. Harmadik személyek irányában csak abban az esetben lesz hatályos a szerződés, ha azt bejegyezték a Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Országos Nyilvántartásába (VSZNY), vagy ezen harmadik személyt egyéb – bizonyítható módon – tájékoztatták a szerződésről.

A felek a jogszabály keretei között bármilyen vagyoni kérdésről rendelkezhetnek a szerződésben, ebben tulajdonképpen csak a felek kreativitása szab határt. Sokszor azt is elegendő rögzíteni, hogy a házasság létrejöttekor mik tartoznak a szerződő felek különvagyonába, de a felek akként is dönthetnek, hogy a vagyonközösséget a jövőre nézve teljesen kizárják: mivel e szerződések csak közjegyző vagy ügyvéd előtt köthetők érvényesen, érdemes az eljáró szakemberrel aprólékosan átbeszélnünk a lehetőségeinket, és megfontoltan, közösen döntenünk.

Dr. Fazakas Réka Mária, ügyvéd

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére