Jelenlegi hely

Vélemény - a pénzkereset helye az életünkben

Az anyának a pénzkereset bár szabadságot ad, de egy újabb teher, az amúgy sem könnyű feladatok között. Nő legyen a talpán, aki nem görbül meg, amikor kénytelen még ezt a feladatot is felvállalni. 

A család hagyományos modellje, mint kívánatos egység a legjobban az anyává válással válik nyilvánvalóvá. Vagyis az, hogy a férfi, az apa legyen a pénzkereső, a társadalmi kapcsolattartó a nő, az anya pedig lehessen a gyerekekkel és minden házkörüli teendő szervezője legyen. 

Micsoda? Hiszen szinte mindenhonnan azt halljuk, és az a vélt vagy valós elvárás érkezik, hogy a nőknek mindent (jól) kell csinálni, mint feleség, szerető, anya, háztartásbeli, pénzkereső, szakmai csúcstartó… lehetőleg 100 %-os készenlétben. 

Igaza lehet Linda Dillow amerikai asszonynak, - aki nők ezreit segíti hozzá, hogy a hagyományos női szerepben jó kedéllyel helyt tudjanak állni - abban, hogy a feleség kiválósága az igazgató-helyettesi pozícióban teljesedik ki a férje mellett. És ez az utcaseprőtől a miniszter férjekig így van. Linda felállított ehhez egy fontossági sorrendet is, amelyben első helyen az Isten, második helyen a férj, majd a gyerekek, az otthon, az asszony maga, és csak utolsó helyen áll a feleség pénzkereső tevékenysége, függetlenül a család anyagi helyzetétől! Ez a modell megállja a helyét, még akkor is, ha elsőre megvalósíthatatlannak tűnik. Magam évek óta ehhez igazodom.

„Mi nem így szocializálódtunk!” - képedt el egyszer egy ismerősöm, ám azért mert nem akarunk tudomást venni az ember teremtettségéből fakadó örök érvényű törvényekről - azok még vannak. Rend lesz a család életében, ha ehhez a fontossági sorrendhez igazodunk. Nem azt mondja, hogy ne legyen a nőnek pénzkeresete, hanem hogy milyen mértékben legyen része az életének. Csak az utolsó helyen legyen, vagyis lehetőleg szűk időszakot szánjon rá, vállalva ezzel - kvalitásának megfelelően - az esetleges szűkebb anyagi bevételt. Ennek a felvállalása értelemszerűen a hagyományos, kétszülős családban érvényes.  A sorrend megadja a férfi méltóságát és családja felé a felelősség-vállalást erősíti, a nőben helyére teszi ki volt előbb: a férj vagy a gyerek, rászorítja, hogy a férjet a helyén kezelje és szánjon rá heti rendszerességgel kettesben időt, kiszorítja a helyet a gyerekekre, és az asszony saját idejére is terveztet heti rendszerességgel, továbbá az otthoni teendőket is maga elé helyezi. Nehéz? Igen. Megéri csinálni? Mindenképpen! 

A fontossági sorrendhez Linda készített egy naptár-tervet, ezt a magam számára átmásoltam és hetente veszem fel a versenyt magammal, hogy képes legyek tartani ezt a kitűzött célt. Mit jelent ez a sorrend? Az Istent első helyre tenni? Ráhagyatkozni, imádni! A férjnek hétről hétre kitalálni mit szeretne és keratívan megtervezni és megvalósítani, a gyermekekre egyenként időt szánni, az otthonteremtésben valami régen halogatott dolgot befejezni, magunknak egy kedvelt feltöltődési lehetőséget biztosítani és végül a család anyagi helyzetéhez is hozzájárulni az erőnket nem meghaladó munkával. Mindezt nem halogatva és aztán kampányolva, hanem hetente, rendszeresen! Ez lehetséges! A pénzkereset vágyott és sokszor mégis rém-álom. 4 vagy 6 vagy 8 vagy 12-16 órás munka? Kisgyermekek mellett sok nő keres részmunkaidős állást, ami sokszor csak papíron létezik, vagy kevés van belőle. Mégis meg kell keresni azt az állást, ami - ha teljes munkaidős is - de az utolsó helyen tartható és nem gyűri maga alá az összes család körüli teendőt. Az is imatéma, hogy milyen állást, munkát kérünk - kapunk. Van, amikor pánikba esek - például szűk anyagi helyzetünk miatt - és több bevételt ígérő állás után nézek, de akkor is igyekszem szem előtt tartani, hogyan fogom a mindennapokban heti újratervezéssel a fontossági sorrendet tartani? Az a tapasztalatom, ha mégis ezt a sorrendet választom, akkor boldogabb vagyok, a családom tagjai megbecsültebbek és ez mindnyájunkra jó hatással van.  

Szerző: Cs. Szabó Dóra

 

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére