Jelenlegi hely

Egészséges étrenddel az egészséges babáért

A felnőttkori egészségre nagyobb befolyással van a kismama életmódja, mint a genetika – állítják orvosok. Ezért is fontos, hogy a terhesség alatt a várandós figyeljen az étrendjére. Ebben az időszakban jelentősen megváltozik a szervezet vitamin- és ásványi anyag szükséglete: a vas- és folsavpótlás például elengedhetetlen a magzat egészséges fejlődéséhez - emlékeztet a csalad.hu.

Nem sok kismama változtat az étrendjén

A várandósság egy „más” állapot. Megváltozik a kismama fizikailag, lelkileg, szellemileg. Sőt, a tápanyagszükséglete is módosul, de erről többen nem is vesznek tudomást. Egy nemrég készült magyarországi felmérés szerint a kismamáknak mindössze 40%-a változtat az étrendjén a terhesség alatt, és bár döntő többségük szedett terhesvitamint, 20%-uk nem megfelelő étrend-kiegészítőt választ, vagyis nem fedezi megfelelően a megnövekedett szükségletet, vagy nem tartalmaz minden olyan vitamint és nyomelemet, ami segíti a beépülést. Sokan több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak a várandósság idején, és jobban odafigyelnek a folyadékpótlásra, de a szénhidrát-bevitel csökkentésére csak százból nyolc, a koffeinfogyasztás mérséklésére pedig százból három kismama ügyel a kutatás szerint.

Az első 1000 nap meghatározó

Orvosok szerint a fogantatástól számított 1000 nap nagyon fontos a gyerek életében. A kismama táplálkozása például számos felnőttkori népbetegség kialakulásában nagyobb szerepet játszik, mint a genetika. A terhesség alatt egyre több C- és D-vitaminra van szükség, előbbinek nagy szerepe van az új szövetek megjelenésében, míg utóbbi a baba csontjainak és fogainak fejlődéséhez nélkülözhetetlen, segíti a kalcium felszívódását, valamint csökkenti a babánál a 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A B-vitaminok a sejtképződésben, az E-vitamin pedig a sejtpusztulás elleni harcban vesz részt, ezért célszerű ezek pótlását is időben elkezdeni.

A várandósság alatt másfélszeresére nő a kalciumszükséglet (ez segíti az egészséges csontok és fogak fejlődését a magzatnál, valamint hozzájárul a megfelelő izom-összehúzódáshoz és ideg-ingerületvezetéshez a kismamánál), a vasból (amely az immunrendszer hatékony működéséhez és a magzat izomfehérjéinek képzéséhez járul hozzá) pedig duplaannyit kell a szervezetbe juttatni, mint korábban. Az is igaz, hogy egyes nyomelemek hiánya fejlődési rendellenességet, szellemi visszamaradottságot idézhet elő a magzatnál és koraszülést is eredményezhet.

A baba fejlődése szempontjából a folin és a folsav pótlása kiemelkedő jelentőségű, különösen az első tizenkét hét alatt, mivel ezek nagymértékben csökkentik a velőcső rendellenességek, a szív- és vesefejlődési rendellenességek, valamint a nyitott hátgerinc kialakulásának kockázatát. A baba velőcsöve az első trimeszter végére teljesen kialakul, így az ezt megelőző időszakban, sőt, már a fogantatás előtt célszerű a folsav megfelelő mennyiségű bevitelét átgondolni.

Miből mennyi?

Kalciumból napi 300-600 mg az ajánlott mennyiség. Ezt lehet fedezni olajos magvak, szőlő, füge vagy narancs fogyasztásával. A szakemberek szerint bár a különböző tejtermékek nagyszerű kalciumforrások, a gyakran pasztőrözetlen lágysajtokat (camambert, brie, kék sajt) iktassák ki az étrendjükből a kismamák.

Vasból napi 25-30 mg-ot kell a szervezetbe juttatni; ez egyrészt bogyós gyümölcsökből, barackból, brokkoliból, tojásból vagy teljes kiőrlésű búzából biztosítható, másrészt állati eredetű élelmiszerekből pótolható. Felszívódásához legalább 500 mg C-vitamin is szükséges. Ezzel megelőzhető a terhesség alatt a gyengeség, fáradtság, ingerlékenység is.

Ahhoz, hogy a leendő kismama szervezete elérje az ideális folsavszintet, az egészséges felnőtt számára szükséges mennyiség duplája, azaz napi 400 mg az ajánlott a terhesség 12. hetéig (legkésőbb a fogantatás előtti hónaptól kezdődően). A folsavat azonban megtalálhatjuk a diófélékben, káposztában és a hüvelyes növényekben is.

C-vitaminból az ajánlott napi bevitel minimálisan 80-85 mg. Az extrém nagy mennyiségű (több mint napi 2000 mg) C-vitamin fogyasztása egyes vizsgálatok szerint növelheti a koraszülés kockázatát, míg más vizsgálatok szerint C-vitamin-hiányhoz vezethet az újszülöttben. Legjobb forrásai a narancs, a citrom és a zöldpaprika, de meglehetősen nehéz csupán az étkezéssel fedezni a szükségletet, így ajánlott a tabletta formájában történő utánpótlás is.

Mivel a várandósság idején a D-vitamin-hiány a születendő gyermek sejtfejlődésére jelentősen hat, az ideális D-vitamin-szint elérése már a tervezett terhesség előtt fontos, fenntartása pedig nélkülözhetetlen a baba fejlődésében, így a várandóság alatt legalább napi 2000 nemzetközi egység bevitele javasolt.

Ügyelni kell a túlzott A-vitamin bevitel elkerülésére, amely májkárosodáshoz vezethet, egyes orvosok nem is javasolják a szedését, E-vitaminból pedig az elégséges mennyiség napi  10-15 mg legyen, mivel az E-vitamin nagy dózisban terhességi komplikációt és magzati szívfejlődési rendellenességet okozhat.

Mintaétrend

A várandósság alatti étrend kulcsa a változatos, minőségi táplálkozás, ügyelve a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok pótlására (ha szükséges, akkor táplálék-kiegészítők szedésével). A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ennek biztosításához nyújt segítséget a kismamák számára összeállított mintaétrendjével, melyet az elso1000nap.hu tett közzé:

KISMAMÁK SZÁMÁRA JAVASOLT ÉLELMISZERCSOPORTOK

Tejtermék: napi 2-3 alkalommal
Zöldség-gyümölcs: napi 3-5 alkalommal
Gabonafélék: napi 3-5 alkalommal
Hús: minimum napi 1 alkalommal
Folyadék: napi 2-3 liter

 

Forrás: csalad.hu

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére