Jelenlegi hely

Miből tudhatjuk, hogy miért sír a baba?

Álmos, éhes, unatkozik? Egy kezdő édesanyának nehéz az első hetekben megállapítania, miért sír a kisbabája, pedig sokan úgy vélik, elég csak az ösztönökre hallgatni.

Mivel minden gyermek más, és elég változatos a sírásrepertoár is, a kezdetekben nehéz ösztönösen viselkedni. Meg kell tanulni, hogyan reagáljon az édesanya a baba reakcióira, előtte pedig fel kell ismerni a sírás okait -írja a csalad.hu.

A sírás üzenetértékű

A várandósság kilenc hónapja alatt fel lehet készülni az anyasággal járó teendők némelyikére. Például a baba öltöztetésére, pelenkázására, kézben tartására, gondozására, a szoptatásra, de arra, hogy az első napokban egy látszólag vigasztalhatatlan sírásban kitörő újszülött igényeit kitaláljuk, viszonylag nehéz. Azt mindenképpen érdemes tudatosítania magában a szülő nőnek, hogy a sírás a baba természetes ösztöne, ugyanakkor minden sírásnak jelentése, jelzés értéke van. Ha megfigyeljük a csecsemő gesztusait, és a sírástípusokat, akkor később könnyedén kitalálhatjuk az okokat. A második szabály pedig az lehetne, hogy ne hagyjuk magára a síró gyereket. Az édesanya, vagy a közelében lévő felnőtt családtag menjen oda, és próbáljon segíteni.

Éhes, álmos, unatkozik, fáj a hasa

A babák a sírás által kommunikálnak. A sírásfajtákat nem tudatosan válogatják, azt meghatározzák a test egyéb megnyilvánulásainak (kézrázás, lábemelés, fej himbálása) erőssége, ritmusa, később pedig a csecsemők személyisége. Az éhséget hosszas, vigasztalhatatlan sírással jelzi, mely visszajelzés nélkül élesedhet és eljuthat az üvöltő bömbölésig is. A táplálékra váró baba nem fog elfáradni vagy elcsendesedni, alapesetben a „neeeh” hangot adja ki többször, a nyelv és a szájpadlás összeérintésével induló sírás ez, ami a szopási reflexből ered. Az újszülött az első napokban, hetekben sokszor így sírhat, de nem biztos, hogy mindig meg kell őt etetni, ugyanis túletetéssel megfájdulhat a pocakja, és ismételten csak keserves sírásban tör ki.

A kisbabák hamar elfáradnak, az első napokban 1-2 óránként alszanak. Ha elálmosodnak, előszeretettel adnak ki „áooh” hangot. Ezt úgy képzik, mint a felnőttek, amikor ásítanak. Kezével a szemét is dörzsöli, nyafog, nyöszörög. Ez a sírás kezdődhet rövid szakaszokkal, de mindenképpen egy hosszú, kerek szájjal formált hang lehet a vége. Elképzelhető, hogy ezt addig ismétli, míg magától el nem alszik, de vannak babák, akiknek segítségre van szükségük: fel kell emelni őket, ringatni, cumit adni a szájukba a nyugodt alváshoz. Az alvási ritmus kialakulása hónapokig is eltarthat, ezért fontos a türelem és határozottság.

A fájdalomról tanúskodó sírás a legriasztóbb a szülők számára. Csak levegővételnél hagy alább. Magas, éles, hosszú sírásról van szó, amely alatt az „eeer” hang hallható folyamatosan. Ilyenkor a csecsemő egész teste jelzéseket ad. Emelkedhet, mozoghat a baba lába, keze, összehúzhatja vagy éppen kifeszítheti magát. Ha nagyon fájdalmas hasgörcse van, sikoltozó hangot is hallathat. Ilyenkor segíthet az anyai testkontaktus, ringatás, babamasszázs, vasalással felmelegített textilpelenka a baba hasára, hason fekvés felhúzott lábakkal, édeskömény tea, recept nélküli gyógykészítmények, fürdés. Ha a sírás nem hagy alább, sőt, élesedik és hosszan tartó, akkor érdemes orvost felkeresni.

Ha a baba valamiért kényelmetlenül érzi magát, azt is érzékelteti. Jelzi, ha pelenkacserére van szüksége, ha kényelmetlen a ruhája, szorítja a zoknija, csiklandozza egy hajszál, vagy zavarja a tipegőjének címkéje a nyakán. Halkan szól eleinte, nyűgösen, a „heee” hangot képzi, közben forgolódik, izeg-mozog. Amennyiben a diszkrét jelzésekre a szülő nem reagál, hangos sírás jöhet.

A büfiztetés szükségességét is jelzi a baba. Ilyenkor az „eeeh” hangot adja ki magából. Ez etetések után jelentkezik, emiatt a felismerése is könnyebb.

Amikor a szülő már megbizonyosodott a rikoltó kicsinél arról, hogy az nem éhes, nem álmos, tiszta a pelenkája, a ruhája sem zavarja, fájdalma sincs, akkor rájöhet, hogy a baba csak unalmában hergelte fel magát. A csecsemő ugyanis képes figyelemfelkeltő síráshangot kiadni, ha egyedül érzi magát és társaságra vágyik. Erre már 2-3 hetes kortól számítani lehet.

Ha nem tudjuk, miért sír a baba, akkor gondolhatunk arra, hogy például a dohányfüst zavarja, (akkor is, ha vele nem egy szobában dohányoznak, vagy nyitott ablaknál). Az ingergazdag környezet is rossz hatással lehet a picikre. A háttértévézésből adódó villódzó fények, a folyamatos, hangos zene, a nyüzsgés, a sok ember zaja, a feldolgozatlan napi ingerek a baba idegrendszerét túlterhelik, ez is a sírásban nyilvánulhat meg esténként.

A „jótékony” sírás

Dr. Aletha J. Solter svájci–amerikai fejlődéspszichológus elmélete szerint a babák sírása nem rossz és nem is rémisztő. Úgy véli: a kicsiknek is szükségük van a jótékony hatású „tisztító” sírásra az élet miatti ismeretlen, furcsa dolgokhoz kapcsolódó feszültségek levezetéséhez. Szerinte nem szabad eltereléssel, éhség nélküli etetéssel/mellre tétellel, vagy egyéb módon elnyomni a megkönnyebbülést hozó sírást, mert előbb-utóbb a baba megtanulja elfojtani érzelmeit, ami később káros következménnyel járhat. Persze azzal ő sem ért egyet, hogy a szülők órákig szemet hunyjanak a gyerekük nyugtalansága fölött, de ha úgy érzik, a csecsemő fizikai szükségletei ki vannak elégítve, akkor nem szabad elfojtani a sírást: az anya karjában tartva, a kicsire figyelve hagyják, hogy a baba kiengedje a felhalmozódott feszültséget magából.

Forrás: csalad.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére