Jelenlegi hely

Ismerd, szeresd, támogasd! – Megjelent az Apakulcs

Mi a nyitja az apaságnak? Hogyan kapcsolódjunk a gyermekünkhöz? Az Apakulcs című kötet egy bátorító "receptkönyv", finom humorral fűszerezve, sok életből vett példával, tesztekkel együtt segít a jobb apává válásban, beavat a kapcsolódás művészetébe. "Férfias" olvasmány: bátor, lényegretörő és logikus. Nyerd meg a Harmat Kiadó újdonságát nálunk!

A szerző szerint ha egyetlen szóban szeretnénk összefoglalni az apaság lényegét, az a kapcsolódás. Süveges Gergő, aki férj, apa, újságíró, tanár, coach, kommunikációs tréner, tanácsadó – ebben a sorrendben – az apákat megismerve, velük beszélgetve jutott arra a következtetésre, hogy a kapcsolódásnak alapvetően három kulcsa van: kapcsolódás a tudásban, kapcsolódás a jóakaratban, kapcsolódás a szövetségben. Szerinte az apák többsége ösztönösen alkalmazza is ezeket a kulcsokat, de ez nem minden helyzetben elég.

A három apakulcs

Mindhárom apakulcshoz bemutat valós apás élethelyzeteket – kisbabáktól a kamaszokig – és négy-négy kihívást, feladatot is javasol, amelyek segítenek praktikusan használni a kulcsokat. A fejezetek végén pontokba szedve összefoglalja a legfontosabb szempontokat.

A tudás kulcsának hívószava: ismerd!
A jóakarat kulcsának hívószava: szeresd!
A szövetség kulcsának hívószava: támogasd!

A legelső a tudás kulcsa, hiszen ahhoz, hogy kapcsolódni tudjuk, ismernünk kell egymást. Arra bátorít, hogy az apák ismerjék meg a gyermeküket: mit szeret, minek örül, mitől fél, mi fontos neki. Az apák hagyják, hogy a gyerek is megismerje őt, legyen érdeklődő, megközelíthető, megajándékozható. 

Nem elég ismerni, szeretni is akarom a gyerekemet. A jóakarat kulcsa a helyes szeretetre tanít, ami sokkal több, mint érzelem. A kitartó szeretet sok tudatos döntés eredménye lehet. Kihívások: az elérhető-, a gyengéd-, a veszíteni is tudó-, és a bocsánatkérő apa.

A szövetség kulcsa teljessé teszi a képet, támogatja a gyerekét, keresi annak a lehetőségét, hogy segítse, megerősítse, felkészítse őt. Segít a fejlődésben, hogy ki tudja bontakoztatni a képességeit. Kihívások: a társul hívó apa, az elismerő apa, az ösztönző apa és a jelen lévő apa.

A három apakulcs egymásra épül, másrészt kölcsönösen feltételezi és kiegészíti egymást. "Amikor egy apa helyesen fejezi ki a támogatását a gyermeke iránt, valójában mindhárom apakulcsot használja. Kimondatlanul efféle üzeneteket küld számára: tudom, hogy mi tenne boldoggá, ismerem az érzéseidet (tudás kulcsa); örülök neked, szeretek veled együtt lenni, értékesnek tartalak (jóakarat kulcsa); bátorítalak, itt vagyok veled, nem hagylak egyedül (szövetség kulcsa)."

Minden apának, minden élethelyzetben

Az apák élethelyzete sokféle, a könyv foglalkozik az egyedülálló, a házasságban és a mozaikcsaládban élő apákkal is. Arra bátorít, hogy fedezzük fel a saját lehetőségeinket, örüljünk annak az időnek, amit együtt tölthetünk és ezeket próbáljuk kicsit tudatosabban megélni.

Olyan alapelveket fogalmaz meg, amelyekhez érdemes összehasonlítani a saját tapasztalatainkat. A kötetben Apakulcs-teszteket is találunk, ezek (apaként) tükröket tartanak elénk, segítenek felismerni, hol tartunk most, honnan is indulunk.

„Nem az a kérdés, hogyan legyünk jó apák, hanem hogyan lehetünk ma picivel jobbak, mint tegnap voltunk.”

A leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik...  Ez a logikusan felépített, olvasmányos és derűs könyv motivál az elindulásra és végigkísér a jobb apává válás útján.

"Ha a gyerek emlékezni fog az apjára, akkor valószínűleg a vele való kapcsolódásra fog emlékezni. Nem az autójára, hanem arra, hogy együtt beültek, apja ölébe vette, ő kormányzott, majdnem nekimentek a fának, de nagyot nevettek a végén. Nem a ruhamárkájára, hanem az illatára, amelyet mélyen beszívott, amikor a padlón birkóztak. Nem az ebédre, hanem az asztal fölötti összenevetésekre. Mert a kapcsolódásainkban élünk tovább."

Hiszen az számít, hogy milyen élményeink vannak egymással és egymásról. A szerző szerint aki kézbe veszi az apakulcsokat bemutató könyvet, az rossz apa nem lehet. Már csak az szükséges, hogy találjuk meg a kulcsokat a gyerkekükhöz és naponta használjuk is!

Örömteli kapcsolódást!

További információ és Apakulcs-tesztek

Süveges Gergő: Apakulcs, Harmat Kiadó, 2021

Halász Kinga
- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Ugrás az oldal tetejére