Jelenlegi hely

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.

1. Tervezzétek meg előre a vonat indulását!

Nézzétek át a menetrendeket az indulás és érkezés napján! Ellenőrizzétek a csatlakozásokat, az átszállásra rendelkezésre álló időt. Ha utóbbihoz a településen belül igénybe kell venni helyi járatokat, akkor érdemes a megállókat is beazonosítani, a képeket pedig róla lementeni. Okés, tudom, hogy ott az okostelefon, ami mindent megold, és vészhelyzetben valahogy mégsem szokott segíteni…

Tipp: Mindig legyen "B"/"C"/"D" (kinek mennyi kell :) opció, ha valamit lekéstek. Különösen fontos ez, ha kicsi gyerkőccel utaztok. Egy amúgyis feszült helyzetben a nyűgös gyerek még inkább szétcincálja a fáradt szülők idegeit.

Válasszatok olyan időpontot, amikor a gyermek általában jobban bírja az gyűrődést. A korai vagy késői vonatok általában kevésbé zsúfoltak, ami kényelmesebbé teheti az utazást. Néhány vonatnak vannak kifejezetten gyerekbarát kocsijai vagy játszóterei, ezért érdemes ezeket is feltérképezni.

2. Foglaljatok előre jegyet!

Érdemes előre lefoglalni a jegyeket, hogy biztosítsátok a helyeteket. Így elkerülhetitek a kellemetlenségeket; arról nem is beszélve, hogy sok pénzt is spórolhattok.

Tipp: Ha kerékpárt is visztek magatokkal, ez különösen igaz. Egyes vonatokon ugyanis csak 4-8 kerékpár szállítható.

Ne feledkezzetek meg utánanézni az új vármegye- és országbérletnek, mert lehet, hogy egy-egy kirándulás, nyaralás akár „ingyen” is lehet, ha már úgyis használjátok munkába menet.

Tipp: Alsó osztályos gyermeked van? Legyen nálad az ingyenes utazást biztosító Kajla útlevele!

Ha lehetőségetek van rá, válasszatok olyan üléseket, amelyek kényelmesek és elegendő helyet biztosítanak a lábaknak. Ez segít abban is, hogy a gyerek is zavartalanul tudjon játszani az utazás során.

3. Csomagoljatok okosan!

Gondoskodjatok arról, hogy minden szükséges dolog nálatok legyen a vonaton. Csak olyan csomagokat vigyetek magatokkal, amelyeket könnyen kezelhettek.

Tipp: Legyenek kéznél pelenkák, nedves törlőkendők, váltóruha és minden más is, amire szüksége lehet a kisgyermekednek az út során.

Vigyétek magatokkal az utazásra azokat az ételeket és italokat, amelyeket a gyerekek szeretnek. Legyen nálatok elegendő víz, gyümölcs, szendvics és rágcsálnivaló, hogy az utazás alatt gondoskodhassatok az étkezésükről.

Ha hosszabb útra készültök, tervezd be az étkezést és a pihenést is. Keresd meg a vonaton található étkezőkocsit vagy az állomásokon található kávézókat, ahol enni és pihenni tudtok.

4. Ezzel üssétek el az időt!

  • Játékok és kártyák: Vigyetek magatokkal néhány könnyen hordozható játékot vagy kártyapaklit, amellyel játszhatnak együtt a gyerekkel. Klasszikus játékok, mint a kártya, a ludo, a sakk vagy az Uno mindig jó választás lehetnek.
  • Könyvek és képregények: Ha a gyerek szeret olvasni, vigyetek magatokkal néhány könyvet vagy képregényt, amelyek érdeklik. Az utazás alatt elmerülhetnek a történetekben vagy képekben.
  • Rajzolás és színezés: Egy kis notesz vagy színezőkönyv és ceruzák vagy filctollak remek lehetőséget kínálnak a gyereknek, hogy kifejezze a kreativitását.
  • Filmek és zenék: Ha a vonaton elérhetőek médialejátszók vagy okostelefonok, letölthettek filmeket vagy zenéket a gyerek kedvenceivel.
  • Utazó játékok: Olyan játékokat is vihettek magatokkal, amelyek kifejezetten az utazásra vannak tervezve. Ilyen például a kis autók, építőkockák, pónik, babák vagy logikai játékok.
  • Csevegés és sztorizás: Használjátok ki az utazás során kialakuló időt a gyerekkel való beszélgetésre. Kérdezzétek meg tőle, hogy mit gondol az utazásról, a helyekről, amiket meg fognak látogatni, vagy bármiről, ami érdekli. Elmesélhetnek egymásnak történeteket vagy élményeket.
  • Kirándulás a vonaton: Amikor a vonat megáll egy állomáson, nézzetek körül a gyerekkel, sétáljatok egy kicsit a vagonban vagy az állomáson.

Szuper vonatos nyaralást kívánok!

Dr. Regősné Oláh Zsanett

- Szegedimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Olyan rendetlen ez a gyerek!

Olyan rendetlen ez a gyerek!

Széthagyja a játékait, ruháit, egyéb holmiját? Mindennapos problémának tűnik, hogy nekünk, szülőknek kell rendet tenni utána? Tapasztalat hogy gyermekünket a legnagyobb nehézségek árán – vagy még úgy sem – tudjuk rendre szoktatni. Tippek az életkornak megfelelő, helyes módszerek alkalmazásához.
Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
Ugrás az oldal tetejére