Jelenlegi hely

TikTok, az új mókagyár és titkai - 2.0

A kiskorú utódaink elektronikus kütyü fogyasztása mára tény, amit inkább elfogadni és kezelni kell, mint tiltani. De a sok applikáció között nehéz eligazodni, cikkünk második részében lássuk a TikTok titkait és beállításait.

Cikkünk első felében írtunk a TikTok applikáció jellemzőiről és veszélyeiről, és megnéztük egy világhírű TikToker sztár videóján keresztül, hogyan hathat a mi életünkre is egy ilyen videó. Feszegettük a témát, hogy az Interneten való szörfölést ugyanúgy - akár az autópályán való közlekedést - is tanulni kell. Ehhez pedig írott szabálygyűjtemény hián nekünk kell megalkotni a családi és közösségi szabályokat. 

Mit tehetsz, hogy megvédd gyermekedet?

Nem kell feltétlenül eltiltanod az alkalmazás használatától. Valószínűleg nem is tudod, mivel az összes barátja és osztálytársa fent van a TikTokon, ő sem akar majd kimaradni. Sőt, a tiltás ugyanolyan káros, mert akkor majd nem meri elmondani, ha valami nem várt hatás éri a felületen.

Készítsük fel a váratlan helyzetekre!

Beszélgess vele minél többet a lehetséges veszélyekről, tanítsd meg kritikusan kezelni a látványt. Fontos tudnia, hogy nem mindenki jóindulatú, és hogy a legegyszerűbb helyzetben is félremagyarázható bármi. Itt is a leghangosabb nyer, azaz aki a legtöbb cuki vagy rémisztő tartalmat teszi fel. De semmi nincs ingyen, még az annak tűnő vicces tartalmak sem. Fizetünk, csak nem mindig a bankkártyánkkal, hiszen a közösségi médiában mi vagyunk a termék, a hír.

Külső és belső szabályok

Nem tudunk mindent megakadályozni, de elmesélhetjük neki, hogy

  • Ne menjen egyedül, ahova barátokkal vagy a testvérével is mehet.
  • Ne fogadjon el senkitől semmit, akkor se, ha az bontatlan csomagolásnak tűnik.
  • Ne engedje, hogy hozzá vagy a holmijához nyúljanak.
  • Vigyázzanak egymásra a barátaival, figyeljenek egymás értékeire, egészségére, környezetükre, a körülöttük fényképező, videózó emberekre.
  • Ne menjenek bele brahiból se viccesnek tűnő helyzetekbe nyílt utcán, mert könnyen lehet egy népszerűséghajhász videó a vége.
  • Nem köteles megengedni, hogy videót vagy fényképet készítsenek róla, és megtagadhatja a közzétételt, ha az nem a hozzájárulásával történt.
Tanuljunk meg együtt kritikusan gondolkodni, vegyünk fel egy kis távolságtartást a bejövő információkkal szemben. Az új generációk már készen kapták az Internetet, és készpénznek veszik a bejövő tartalmakat. Meg kell tanítanunk őket a sorok között olvasni. Hatásvadász címek, félreérthető idézetek, a tartalommal nem összefüggő képek csalogatják magukhoz a netezőket, akár virág a méheket. Ezek is pletykalapok, csak trendibb a megjelenés.

Tányér, kés, villa, mobil

A biztonsági szabályokhoz kellünk mi és a gyermek baráti körének szülei, az osztálytársakat nevelő felnőttek, tanárok és rokonok felelősségteljes gondolkodása.
Ez talán a legnehezebb. „Én nem értek a kütyükhöz” – találják meg sokan a legkényelmesebb kifogást. Ezek a tudásbeli hiányosságok nem fedik a szülői érdektelenséget, nemtörődömséget.
A kütyüzésnek, az online térben való közlekedésnek ugyanúgy szabályokat kell kialakítani otthon, mint az asztali szabályok. Miért morgolódunk a gyerekkel, hogy kezében a telefon, ha a szülőnek is mindig ott van? Ott van az étkezőasztalnál vagy az ágyban lefekvésnél a kezünkben? Neki is ott lesz.

A TikToknál is, mint sok más alkalmazásban, léteznek az appikációt biztonságosabbá tevő beállítások. Van pár tippünk, hogyan csináld!

Biztonsági beállítások

A fiataloknak érdemes privátra állítani a profiljukat és a videóikat is úgy megosztani, hogy csak követőik láthassák. Így megvédhetik magukat az idegenektől.
Azt is szabályozhatod, kikkel kerülhet kapcsolatban gyermeked üzeneteken és videóra kapott válaszokon keresztül. Ezt az opciót állítsuk át, hogy csak a barátok üzenhessenek vagy kapcsoljuk ki, így senki sem reagálhat.
Kapcsold ki a lehetőséget, hogy mások letölthessék a videókat, bár ez nem nyújt teljes védelmet. Ettől függetlenül még képernyőről videót felvevő alkalmazások segítségével lementhetik a videókat és tovább is oszthatják.

Biztonságos profil

A TikTok figyelmeztet, hogy habár privátra állítottad a profilodat, az alapvető információk - fotó, név, bemutatkozás - mindenki számára láthatóak. Tartózkodj a személyes információk megosztásától ezen a felületen! Ide tartozik a teljes név, kor, iskola vagy a link másik közösségi média profilokhoz.

Felnőtt tartalom szűrő és időzár

Van egy beállítás a TikTokon, amivel jelszót állíthatsz be, így gyermeked nem érheti el a felnőtt tartalmakat (Restricted Mode). A másik lehetőség, hogy beállítod, hogy egy nap maximum két órán át használhatja gyermeked az app-ot, utána már nem tud belépni (Screen Time Management).
Ez megkönnyebülést jelent a szülőknek és most biztosan sokan fellélegeztek, hogy csak ennyit kell tenniük és minden megoldódik. Sajnos a valóságban a felnőtt-tartalmak kiszűrésében nem bizonyul a leghatékonyabbnak ez a funkció. Ugyan limitálja a megjelent felnőtt tartalmak számát, de nem szűri ki őket teljesen. Így is könnyen elérhetőek videók, amikben káromkodnak, amik szexuális témájúak vagy zaklatóak.

Ha úgy érzed, ennél többet szeretnél tudni a TikTokról, itt egy angol nyelvű cikk még részletesebb beállításokkal és fotókkal.

Mi a végső ítélet?

Az nincs. Folyamatosan változik az online világ, amihez alkalmazkodnunk kell. Mivel teljesen nem zárhatjuk el gyermekünk elől a nem neki való tartalmakat és szinte lehetetlen felügyelni, mit néz gyermekünk, így marad a megelőzés.
Felkészíteni őket az esetleges online veszélyekre, ahogy azt is elmagyarázzuk, hogy milyen veszélyes a tűz vagy a gáz használata.
Ha megpróbálunk partnerré vállni, érdeklődünk a netes játékai és barátai iránt, mindezt nyitottan és nem ítélkezve, talán tinikora minden harca ellenére hozzánk fordul majd a kétségeivel és kérdéseivel.
Próbáljuk meg követni legalább elméletben mi is a trendeket az online térben, így nem leszünk cikik előttük és nekik. 
Ez a téma egy jó alkalom lehet az összefogásra az iskolai szülőtársakkal, bevonva az iskolát, pedagógusokat. Bennük is sok a kétség, és kevés a kialakult gyakorlat, így biztos örömmel fogadják majd a segítséget.

 

ADL - Debrecenimami

Forrás: kép - Pixabay; kiddoware.com; szöveg - kozossegi-media-mindenkinek.blog.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Ugrás az oldal tetejére