Jelenlegi hely

Hogyan meséljünk a kamaszoknak? Létezik közös pont a szuperhősök és a mitológia között?

Kamaszoknak mesélni? Kell nekik egyáltalán a mese? És a felnőtteknek? Zalka Csenge Virággal beszélgettünk a mesélés titkairól. Csenge maga is egy tüneményes mesélő. Főállásban mesevilág uralkodónője, mellékállásban pedig A MESEVILÁG nagykövete.
  • Korábbi beszélgetésünkkor mondtad, hogy idézem
„A népmese hagyományosan felnőtt műfaj volt. Nagyon hamar ösztönösen belelazulnak az emberek, gyorsan átveszik a ritmust. Ez is olyan ambivalens: a gyerekeknek mondjuk a meséket, pedig a felnőtteket is úgy vonzza a mese, a történet. Kell a mese nekünk is nagyon.”

Nálunk nagy hagyománya van a népmeséknek, és ilyen sok ezer magyar népmese van felgyűjtve. Úgy tűnik, ez egy ritka szerencsés helyzet.

Igen, Nálunk ismerik a gyerekek a meséket. Nem egy olyan országban jártam, ahol megkérdeztem a gyerekeket, hogy milyen meséket ismernek, csak a Disney által feldolgozott meséket ismerték. Nagyon szerencsés helyzet, amiben egy magyar mesemondó van, a gyerekek tudják, mi a mese, a népmese, és erre lehet építeni.

  • Nagyon szerencsésen hangzik, hogy az 1900-as évek elején összegyűjtött értékeket az összes politikai hatás ellenében tovább tudtuk vinni.

Igen. De vannak olyan szerencsétlen országok, ahol kiirtották a népi kultúrát. Például Uruguay-ban kihalt az őslakosság,  és nem találtam már népmeséket tőlük. Gyakran futottam bele abba, hogy egy országban már túl későn kezdtek el gyűjteni, vagy el se kezdtek. Amerikában – kint éltem 6 évet, így arra látok rá a legjobban - a fehér mesemondók azt hiszik, hogy nekik nincsenek hagyományaik. Az indiánoknak nyilván van, az afrikai-amerikainaknak is van, ezt Magyarországon leginkább Rémusz bácsi meséiből ismerjük. Van hagyománya az ázsiai mesemondóknak; a new orleans-i kultúrkör - ahonnan a férjem is származik -  ez a cajun hagyomány. Egy cajun népmese a Varjúhercegbe is került, ez a Marie Jolie.

  • Azt várják, hogy mi olvassunk? Nagy igényük van a természetes, egyszerű dolgokra, miközben öntik rájuk a műanyag újdonságokat.

Ezeket a meséket én nem írtam át. Úgy válogatom, hogy passzolnak a mai élethelyzetekhez. A Ribizli a világ végén úgy indult, hogy feminista népmesék. Volt a blogomon egy sorozat, persze az F betűs szótól mindenkinek a haja égnek állt. Számomra a feminizmus az az értékrend, amivel a mai feministák is azonosulnak, nem csak a nőkről, a férfiakról is szól: a gondoskodó apafigura, az együtt dolgozó férfi és női alakok. Egy női karakter is lehet bántalmazó, például veri, zsarolja a férjét vagy a lányát. A feminizmus nekem arról szól, hogy a nőiesség és a férfiasság egyformán megbecsült, ez a kettő egymás mellett tud harmóniában létezni.

  • Ha már a feminista meséknél tartunk, nagyon izgalmas volt A kalóz királylány-ban, hogy volt választása, meg is tett érte mindent a saját lehetőségein belül, de folyamatosan tágította is azokat.

Így van. Vannak olyan értékek, mint az elfogadás, a sokféleség pl. a Futika azért került be a Ribizli a világ végén-be, mert van egy hiperaktív fiú, akinek napi 3x futni kell. Így ő olyan helyre megy el szolgálatba, ahol napi 3x futhat, és ezért a gazda nem nézi bolondnak érte. Így Futika jól működik, mindent elvégez a ház körül, sőt, hőssé válik, megmenti a gazdát a tolvajtól. Ez is például egy feminista érték a társadalomban, az elfogadás, a sokféleség. Ezek nagyon régi népmesék, csak igazítok rajtuk egy kicsit, de nem lényegében.

Csenge mesél a Debreceni Ünnepi Könyvhéten 2021-ben
  • Mégis markáns különbségek vannak Benedek Elek cirádás mondataihoz képest.

Igen, ő is újraírta a meséket, rájuk tett egy irodalmiasabb újramesélést, ezért is olyan szép a nyelvezete. Sok mesei fordulatot vagy ő talált ki, vagy ő népszerűsített. Például a magyar nyelvben nem általános tájnyelvi fordulatokat tett a mesébe: Hol jársz itt ahol a madár se jár.. kivette a tájnyelvi szövegekből és elterjedt mint a magyar mese nyelvezete. Nagyon szeretem a meséit, közel áll a stílusomhoz. Én is úgy írom le a meséket, ahogy én mesélem. De ez egy szövegezési kérdés, mert a történetükön nem változtatok.

Például nevet adtam a női hősöknek. Egy szóbeli mesélésnél nagyon zavaró tud lenni, hogy név nélkül utalunk rá, hogy „mondta az egyik lány a másik lánynak”. Igékkel nem tudunk visszautalni a magyar nyelvben, így mindig körbe kell írni.

  • A felnőttek olvasnak meséket?

Igen, úgy látom, van bennük igény. Sőt, kulturális szempontból is érdekli őket a mese, más népek történetei, kultúrái, a saját hagyományaik. Nem úgy, mint a gyerekeket.

  • És a két életkor között vannak a kamaszok.

Igen. A Hősök és pimaszok című könyvem erre született. Mit és hogyan meséljünk kamaszoknak. Nekem a kamaszok a kedvenc közönségem. Én úgy érzem, ha nem szakad meg a kisgyermekkor után a mese és a mesélés igénye, hogy felnőttként újra fel kelljen venni, akkor a kamaszkor egy nagyon nagyon értékes kor.

Én kamaszként imádtam a mitológiát, a görög, római mondákat. Dömötör Tekla Germán kelta regék és mondák könyvét, G. Beke Margit Északi hősök, északi istenek-jét.

  • Azért itt elég erős a párhuzam a Marveles szuperhősökkel…

Igen. A Világszép Alapítványos táborba járó fiúkat rászoktattam az északi mitológiára. Azzal, hogy egyszer azon veszekedtek, hogy a Mjöllnirral (Thor kalapácsának mitológiai neve – a szerk.) el lehet-e törni az Amerika kapitány pajzsát. Beszálltam ebbe a kérdéskörbe, hogy akkor a vibránium pajzs vagy a Mjöllnir az erősebb. Persze csodálkoztak, hogy én honnan tudom ezt, és rögtön meg is volt a kapcsolódás, és utána az egész tábor alatt északi mitológiát kellett mesélni, a Fenrír farkast, Loki ellopja az aranyalmákat, Thor mint menyasszony, az összes klasszikus északi mitológiát. Fél év múlva a gyerekotthonban is azt mesélték vissza.

Évezredes grönlandi szörnyek ma... (Fotó: Zalka Csenge)

  • A népmesék és a popkultúra találkozása…

Nagyon a szívem csücske a népmesék s a popkultúra kapcsolata, hogyan kapcsolódnak a népmesék a történetekhez, amikben a kiskamaszok benne élnek. Két éve nyáron a táborban Naruto-s meséket meséltem. A Naruto anime sorozatot nézik a kamaszok, ez a sorozat japán nindzsalegendákon alapszik.

Én elolvastam ezeket a legendákat és azokat meséltem a táborban. A kamaszok felismerték a szereplőket, a rajzfilmben is felbukkanó motívumokat, és ezekről remekül lehetett beszélgetni. Teljes áhítattal hallgatták a japán legendákat, de az utánuk következő táborban a 20 évesek is.  A kamaszoknak mesélni zseniális dolog, imádom csinálni.

A mesélés átvezet egy olyan felnőttkorba, ahol a felnőtt nem újra megtalálja a meséket, mert el sem veszítette őket.

ADL - Debrecenimami

Fotók: Wikipedia; Zalka Csenge Virág; Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Forever: enyhülés égésre, csípésre, horzsolásra...

Forever Aloe First: enyhülés égésre, csípésre, horzsolásra, torokfájásra...

Akár tél van, akár nyár, a hűtőszekrényünkből nem hiányozhat az AloeFirst (ejstd: "förszt"), ami az egyik kedvenc termékem, mert sokféle kellemetlen problémára nyújt gyors segítséget.
Karácsonyi gyors és mutatós házi készítésű ajándékok az utolsó pillanatra

Karácsonyi gyors és mutatós házi készítésű ajándékok az utolsó pillanatra

Van, ami mindig az utolsó percben jut az eszünkbe és már a költségkeretünk sem túl nagy! Van jónéhány mutatós, olcsóbb és kevésbé olcsóbb ötletünk váratlan ajándékozási pillanatokra és  gasztrománoknak.
Gyermekkori karácsonyok emléke a 80-as évekből

Gyermekkori karácsonyok emléke a 80-as évekből

Habcsók az ágon, csillagszóró, képeslapok, Rubik kocka, bakelit lemezről szóló „Mennyből az angyal” és a szülői ház karácsonyfadíszei… Múltidézés retro képekkel.
SOS KARÁCSONY 2020 -  Adventi tippek, nyomtatható tervezők az Imamitól!

SOS KARÁCSONY - Adventi tippek, ingyenes nyomtatható tervezők az Imamitól!

Az idei karácsony megint egy kicsit más lesz: tudatosabb, pazarlásmentesebb, visszafogottabb, talán bensőségesebb is. Már most is érezzük, ha ránk is zúdul minden oldalról a karácsony marketingje, nem rohanunk boltról-boltra, meggondoljuk, átgondoljuk és még egyszer, vagy ezerszer végiggondoljuk. Pont ezért hoztuk létre ezt a tervezőt, hogy ezzel is segítsük a tudatosabb jelenlétet.
Ugrás az oldal tetejére