Jelenlegi hely

Mezítlábas parkok, amiket mindenképp ki kell próbálnunk a családdal

Forró száraz homok, hűsítő harmatos fű, szúrós, mindenhol nyomó kavics, fél lábon bicegő királydinnyés apró lábak… emlékszel még, amikor semmi pénzért sem húztál volna cipőt? Gyerekkori édes emlékek, amikor gyorsan szaladtunk, hogy minél hamarabb túl legyünk a „rázós” terepen, amikor imádtunk az apró, forró gömbölyded kavicsokon szaladni.

Gyerekként mindez olyan természetes volt, aztán szép lassan leszoktunk róla. A kérdés már rég nem az, hogy vajon mikor is jártunk mi felnőttek utoljára mezítláb, hanem az, hogy a gyerekeink mikor is jártak utoljára mezítláb??

Ha nem egy klassz kis faluban, vagy egy kertes házban élsz, vajmi kevés esélye van annak, hogy a gyerek szabadon járjon nap mint nap mezítlábasan. A jótékony hatását nagyjából mindenki tudja, pont ezért ismerik fel minél több oviban, wellness központban vagy épp mezítlábas parkokban ennek a fontosságát, de arról kevésbé beszélünk, hogy az állandó cipőben járás teljesen eltompítja a lábunkban lévő érzékeinket, pedig a lábunk hasonlóan érzékeny és mozgékony lehetne, mint a kezünk.

Gondolj bele, ha a kezedre is ráhúznál egy kemény kesztyűszerű valamit, amiben nem tudnál fogni, tapintani, nem éreznéd a tárgyak érdességét, melegét, vagy hűsítő erejét, ha napi 8-10 órát lenne rajtad, 10-20-30 vagy 50 évig, akkor milyen lenne a kézírásod, tudnál még tűbe fűzni, simogatni vagy épp borsót fejteni? Bizony nem, viszont vannak jó helyek, ahol még mindig kötelező mezítláb járni a gyereknek, sőt mi magunk se hagyjuk ki, nem csak élvezetes, hanem nagyon kedvezően is hat az egészségünkre is.

LE A CIPŐKKEL, IRÁNY EGY MEZÍTLÁBAS PARK!

Mezítkáli - Mezítlábas Mászkáló

(Forrás:facebook.com/pg/mezitkali)

Közel 30 féle izgalmas, száraz járófelület, több családi és gyerekjáték. Mezítláb taposhatunk lapos köveken, morzsolt kukoricán, szalmán és faforgácson, de puha homok és fenyőtoboz is kerül a lábunk alá; a séta felér egy talpmasszázzsal. Szeretettel várnak családoddal együtt egy zárt és biztonságos játszó- és pihenőkertben!
Ne hagyd ki! Talpaid hálásak lesznek!

Mindszentkálla, Petőfi utca és a Levendula utca sarkán (Balaton mellett)

Ceglédi Mezitlábas Park

(Forrás: cegled.hu)

Árnyas, lombos fák alatt alakították ki a mezítlábas ösvényt, ahol 30 féle különböző járófelülettel dolgoztatják meg a talpizmokat. Egyes helyeken a meleg bazalt kövek, majd a különböző frakciójú kavicsok, máshol a süppedő tőzeg és a hűs pázsit kényezteti talpunkat. Hangulatos szép környezetben talpunk izgalmas anyagokkal találkozik, és mindez jót tesz egészségünknek, lelkünknek egyaránt. A napi fárasztó jövés-menés után megkönnyebbülés levenni a cipőt és sétálni szokatlan anyagokon.

Anyagok, amelyekkel találkozik a talpunk:

Homok, föld, bazaltkő, apró szikla, osztályozott kavicsfélék, kúlékavics, gyep, tőzeg, folyami homok, hőálló tégla, agyaglapok, kisméretű tégla, murva, bazaltzúzalék, rönkjárda, agyag, beton. 

Cegléd, Dinnyéshalom dűlőben
 

Bük - Kneipp Park


(Forrás: visitbuk.hu)

Különlegessége az 510 méter hosszúságú Kneipp® száraztaposó pálya, amelynek alapját különböző méretű kavicsok, kövek, zúzalék, fenyőkéreg, toboz, faapríték, homok alkotják. A mezítlábas séta minden korosztály számára természetes felfrissülést kínál, emellett szabadtéri jógapark és a gyerekekre gondolva egy természetes bokorlabirintus fokozza a feltöltődés élményét. A parkban különféle gyógy-és fűszernövényekkel is megismerkedhetünk és kellemes kikapcsolódást jelent egy kis ejtőzés a friss levegőn, madárdalos környezetben, az árnyas fák tövében, vagy az Organikus Pont lebegő gumóiban. 

Bük, Termál körút 39.

Mezítlábas ösvény – Csopakon

(Forrás: csopak.hu)

A fektetett fa oszlopokkal szegélyezett mezítlábas ösvényen, eltérő anyagú felületek váltakoznak.  Különböző méretű kavicsos, köves, zúzottköves felületek mellett fenyőkéreg, fakorong burkolat, tőzeg, fenyőtoboz, meggymag, tégla és kiskockakő burkolatok színesítik az ösvényt. A taposó Sport utca felőli szakaszán néhány fa akadály, egyensúlyozó gerendák, farönkök teszik próbára a látogatókat.  A mezítlábas ösvényen különböző természetes felületű részek váltakoznak, eltérően masszírozva a talp reflexpontjait, természetes talpmasszásként serkentve a vérkeringést, anyagcserét, jótékony hatást gyakorolva az érfalak erősítésére. Az ösvényen kialakított fa akadályok, az egyensúlyérzéket fejlesztik. A sétány mellett kialakított pihenőpadok, asztalok biztosítják a teljes kikapcsolódást.

Csopak, Sport utcától a községi strand területéig terjedő szakaszon

Remeteszőlősi Mezítlábas Tanösvény a Bodza Liget Pihenőparkban

(Forrás:Parkerdo.hu)

Remeteszőlős központjában találhatjuk a 12 állomásból álló tanösvényt, mely a közelében felújított játszótérrel együtt nyújt játékos-edukációs kikapcsolódást. A Mezítlábas ösvény több burkolattípussal (pl. kavics, homok, murva, fadeszka, tobozok), a természetgyógyászat erejével pezsdíti fel a talp vérkeringését. Ráadásul többek között mozgásfejlesztő gyakorlatok elvégzésére is lehetőséget ad, a közelben lévő fűszerkertnek köszönhetően pedig még a szaglásunkat is próbára teszi.

Remeteszőlős, Hold utca

Szent Miklós Gyógyfüves Ház és Kneipp Kert

(Forrás: facebook.com/szentmiklosgyogyfuveshaz/)

A falu végén álló lakatlan ház 2012 nyarán élettel telt meg, amikor a gyógyfüves házat kialakították. Itt minden az egészségről és a bennünket körülölelő csodálatos természetről szól. Ha nyugalomra, békére és egy kis elcsendesülésre vágyik a család, akkor ezt a helyet kell felkeresni. A kertet körben egy hosszú vizesárok szegélyezi, melyre egy kis erdei hidat készíttettünk, ami egy akácos erdőbe (pihenő erdőbe) való bejutást tesz lehetővé.

Ölbo, Dózsa György u. 72.
 

Tabajdi Mezítlábas Park

(Forrás: mezitlabaspark.hu/)

21 féle járófelületen szerezhetünk tapasztalatot a talpi érzékelésből.
Egy szakaszon érdes bazalt kövek jelentenek kihívást, másutt süppedős tőzegben hagyhatjuk ott lábunk nyomát, vagy ha kedvünk van bebátorkodhatunk a patakba is, érzékelhetünk itt a hűvöset, vagy éppen a napsütötte domboldalon a téglaburkolat melegségét. Megtapasztalhatjuk milyen nehéz egy hosszában hasított, sima fafelületen egy dombocskára feljutni, és mennyiben változik a helyzet, ha keresztbe fektetett hasábokon próbáljuk meg ugyanezt. Az egyensúlyozás képessége is rendre próbára kerül.
Alkalmunk lesz megfigyelni, hogy testtartásunk is megváltozik cipő nélkül, a kezdeti bizonytalan lépések 25-30 perc elteltével a sétaút végén, magabiztos természetes járássá változnak.

A sétány kb. 800 méter hosszú, melyet kényelmes sétával 20-30 perc alatt tehetünk meg.  A Mezítlábas parkot Fejér megyében egy kis faluban, Tabajdon - 45 km távolságra Budapesttől- lehet felkeresni, a park bejárata rögtön a falu közepén, a híd és Nepomuki Szent János szobra mellett van.

Tabajd, Bejárat a falu központban Nepomuki Szent János szobra mellett. Tabajd, Petőfi Sándor utca 2.

Konda-völgyi Kneipp

(Forrás:kondavolgy.hu)

A taposó ösvény 125 méteren át kanyarog, ahol izgalmas felületeken tehetjük próbára "jártasságunkat". Jótékony hatással van a lúdtalp és a gerincproblémák megelőzésében, illetve az ér és idegrendszeri problémákra.  A dombóvári Kneipp ösvény egy csodálatos, fás-ligetes, tóparti környezetben helyezkedik el, ahol nem csak testileg, hanem lelkileg is feltöltődhetünk. Romantikus környezetének köszönhetően a szerelmespárok kedvenc találkahelye a környéken.  A park a nap 24 órájában nyitva tart, bármikor látogatható, nincs bekerítve.

Dombóvár, Konda patak völgyében

És honnan jött a Mezítlábas parkok ötlete?

Egy német katolikus pap, Sebastian Kneipp találta ki, aki lelkészi hivatását természetgyógyászati tevékenységgel egészítette ki. Világhírű vízgyógyászati módszert fejlesztett ki, amit ma is Kneipp-kúrának ismerünk. Nemcsak a vízkúra, hanem a Kneipp-ösvény is a nevét viseli. Ez az egyre szélesebb körben alkalmazott wellnessmódszer abból áll, hogy egy gyalogospályát különböző minőségű felületekkel látnak el (faháncs, fenyőtobozok, zúzott kő, kavicsok stb.), amelyeken mezítláb kell végigmenni.

És miért jó?

  • Növeli a test állóképességét, konfortérzetét
  • Természetes talpmasszázst ad
  • Javítja az idegrendszerünk állapotát
  • Felpezsdíti a vérkeringést
  • Erősíti az izmainkat
  • Javítja az egyensúlyérzéket
  • Megakadályozza a lúdtalpat
  • Megelőzi a visszerek kialakulását

Talán az lenne a legjobb, ha otthon az udvarban, az oviban, vagy épp a suliban minden gyerek élvezhetné nap mint nap a mezítlábazás jótékony hatását!

Kecskemétimami - Makai Marianna

Tetsztett a cikk, oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére