Jelenlegi hely

Nem opció - Ezeket a helyeket minden évszakban látnod kell!

Budapesten és környékén is rengeteg nagyszerű hely van, ahová érdemes időről-időre ellátogatni. Azt már megmutattuk, hogy az ismert nevezetességek mellett melyek azok a rejtett, ám különleges látnivalók a fővárosban, melyeket ajánlott megnéznetek. Na, de amik most következnek, azokat nemhogy ajánlott, hanem egyenesen kötelező megcsodálni minden évszakban! 

1. Vácrátóti Botanikus Kert

Itt aztán lehet bóklászni családdal, vagy egymagunkban, fényképeket készíteni, elvonulni a város zajától, ki a mókuskerékből. Minden évszakban más és más élményt ad, kötelező number 1. Ráadásul a Kert megközelítése is igen baráti, Budapest Újpest központból menetrendszerű buszjáratokkal egészen a Kert bejáratáig el tudunk jutni, ami lássuk be kisgyerekkel és a hozzájuk tartozó expedíciós csomagokkal nem egy elhanyagolható szempont annak, akinek nincs autója. A belépés 6 éves korig ingyenes, 2400 Ft-ért családi jegyet kapunk, a felnőttek 900 Ft-ért, a diákok pedig 450 Ft ellenében látogathatják a botanikus kertet.

2. Normafa

A budapestieknek szinte közhely a Normafa, de ha az ember veszi a fáradtságot, és nekiindul az erdőnek, minden évszakban hihetetlen élményekben lesz része. Arról nem is beszélve, hogy a rétes egyszerűen kihagyhatatlan a Normafánál. Ha erre indultok, érdemes betérnetek a fogaskerekűn átívelő útszakasz kanyarulatában található híres-neves Szamos cukrászdába is (Szépkilátás u. 1.). Nemcsak a finom sütik miatt, hanem a gyönyörű kilátás miatt, és mert szép nagy kertje van, ősfákkal, mini játszórésszel a gyerekeknek, és itt található a cukrászda cukrászműhelye is. 

 


3. Pilis minden mennyiségben

A Pilisről nem véletlenül állítják, hogy a magyarok ősi szakrális helyei itt találhatóak. Pilisszentlászló, Pilisszentkereszt és Pilissztentlélek- Pálos kolostor-rom, mindhárom hely azontúl, hogy gyönyörű, a messziről jött ember is könnyen úgy érezheti magát, hogy hazaérkezett. Test, lélek és szellem különös harmoniája van jelen ezeken a helyeken. No, de vissza a praktikus megközelítéshez: Pilisszentkereszt és Pilissztentlélek Budapest felől egy irányban vannak (Szentendre felé), míg Pilsszentlélek Dobogókő felé található, és ez utóbbi főleg a nyári időszakban zsúfoltabb lehet, ettől függetlenül mindhárom helyre érdemes elmenni minden évszakban legalább egy alkalommal. Rengeteg túraútvonal található a térségben, a kisgyerekkel is lazán bevehető könnyebb utaktól a nagyobb túrákig. Kisebb gyerekes családoknak is jó szívvel ajánjuk a Dömörkapu, Sikárosi-rét, Lajos-forrás körtúrát.  A teljes út 11,5 km (kb. 3,5 óra), és a vízeséstől kezdve, a romantikus patak, a tágas, vadvirágos tisztások, kulturált pihenő- és piknikező helyek, gyönyörű kilátópontok, bővizű, jó ízű források olyan látványt és élményt adnak, ami valóban felejthetetlen. Ja, és még egy tipp: ha Pilisszentlászlón jártok, a Kis Rigó Vendéglőt ki ne hagyjátok! 


4. Tata – Öreg-tó 

Kicsit távolabb Budapesttől, de még bevehető közelségben (nagyjából 45 perc autóval) található a tatai Öreg-tó, ami szintén nem opció, nem a mérlegelendő kategória. Minden évszakban el kell oda menni! Fantasztikus élmény a tó és annak környéke is. Igazából leírhatatlan a színeivel, illataival, hangulatával, lényegében 4 égtáj hatása köszön vissza ránk, ahogy körbejárjuk. Nem is ragozzuk tovább, nézzétek meg családdal télen és nyáron is.

 


 

5. Zebegény

Budapesttől szintén nincs vészesen messze, de mindenképp megéri az utat Zebegény, mert ez a hely olyan, mint egy apró ékszerdoboz. Természetesen a Duna mellet található, és egy patak kíséri végig a helységet. Kötelező célpont itt a kilátó, ahová az erdőn keresztül lehet felsétálni. Bátran ajánljuk minden korosztálynak, egyáltalán nem megerőltető az út. És ha mégis elfáradnátok, üljetek be egy jó ételre a Vasparipába, ami egy igazán egyedi hely, kivétlesen jó konyhával. Szóval Zebegény- menjünk oda te, meg én. :)

6. Gesztenyés kert 

A BAH csomópontnál található a Gesztenyés kert, ami jóllehet nem Budapest  legnagyobb alapterületű parkja, de a nagyságát jól mutatja, hogy tágasan elfér benne a Budapesti Kongresszusi Központ és a MOM Művelődési Központ épülete is. Ez a hely rengeteget fejlődött az elmúlt években. Rendbehozták és minőségileg jobb játszóteret építettek rá, kialakítottak egy elzárt részt a kutyásoknak is.  A kert felett található a Biopiac is, akit ez is érdekel érdemes szombaton erre barangolni, illetve innen indul egy klassz hegyi-túra is, a 8-as busz kanyarodásának irányában, Gazdagrét felé.

7. Séta Pestről Budára

Aki Budapesten él, annak talán nem akkora szám, pedig ha kiszemelünk egy hidat és kicsit turistásabb szemmel végigmegyünk rajta a különböző évszakokban, lesz pár jó percünk. Télen is, de most nyáron még inkább ajánljuk a Szabadság hidat, ami most egészen augusztus végéig le van zárva a forgalom előtt, így gyakorlatilag piknikeznek rajta az emberek. Érdemes a pesti oldalon kezdeni a sétát, majd átérve Budára, a Gellért szállótól a Gárdonyi tér felé végig a Bartók Béla úton haladni, ahol is kötelező betérni a La Nube-ba. Eredeti, finom ételek egy kedves magyar-spanyol házaspártól.


 

8. Károlyi-kert

Közismert és népszerű kertre bukkanunk, ha az Astoriánál a Kálvin tér irányába sétálgatunk. Akármelyik évszakban megyünk, nekünk a Károlyi-kert az egyik kedvenc „pihenő” helyünk a belvárosban. Frekventált helyen található, mégis meglepően csendes és nagyon jó hangulatú. Van benne játszótér, él ott egy nyúl is, sőt annak, aki korábban élt ott, és már elpusztult, szobrot is állítottak.  Kicsit olyan a kert hangulata, mintha másik időbe kerülne az ember. 

9. Visegrádi Fellegvár

Bármikor kiváló kirándulási célpont a visegrádi Fellegvár. Közel is van, gyönyörű a kilátás a Dunára, a Duna-kanyarra. Bobpálya, sőt canopy pálya is van a közelben és minden évben megrendezik a Palotajátékokat, így Visegrádon unatkozni garantáltan soha nem lehet. 


10. Kopaszi gát

Sokak kedvence, emiatt időnként kissé zsúfolt hely, de elképesztően szép és minden évszakban kicsit más. Kiváló helyszín családi fotók készítésére is, gyönyörűen nyírt pázsitjával, gondozott növényeivel, hihetetlen szép fényeivel igazi fotós hangulatot idéz. Ha gyerekkel megyünk, jó ha viszünk magunkkal valami járgányt, mert bár van játszótér is, de nem túl nagy, és ha elunja magát a gyerőc, jól jöhet a kismotor. Ez egyébként is mindig jolly joker. A Kopaszi gát is egy olyan hely, ahol nem lehet nem megéhezni. Biztos közrejátszik ebben a kenyérlángos illat, ami a séta egy pontján biztosan elér bennünket, hisz helyben sütik a lángosokat kemencében. Ínycsiklandó, nem lehet nem megkóstolni. 


Jó barangolást a 4 évszakban!
Aki bátor, küldjön nekünk egy fotómontázst az egyes évszakokban készített képeiből. :)

Szerző: Vági-Tóth Lilla - Budapestimami
Köszönet a közreműködésért Tapasztó Zsuzsának.

 


 

 

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére