Jelenlegi hely

Sikerült az első nyelvvizsga? Ne felejtsd el visszaigényelni!

Immáron 6 éve lehet az első sikeres nyelvvizsgád díját viszsaigényelni. A mai árak mellett ez már nagyon nem mindegy! Mégis mennyibe kerül ma egy nyelvvizsga? Hogyan lehet visszaigényelni? 

Egy jobb felsőoktatási intézményben és persze majd egy leendő gazdag karrier tervénél a nyelvvizsga sem kikerülhető, jobb hát minél hamarabb átesni rajta. Már csak azért is, mert az 2024-től átalakított felsőoktatási felvételinek köszönhetően az egyetemek jóval több ponttal díjazzák a nyelvtudást, mint a korábbi években. Vannak olyan intézmények például, ahol akár 100 intézményi pontot (korábban: többletpont) érhet egy komplex felsőfokú nyelvvizsga.

2012-ben még 122 885 vállalkozó kedvű próbált meg nyelvvizsgát tenni valamilyen idegen nyelvből, mindez mára drámaian lecsökkent, 2022-ben mindössze 83 145 nyelvvizsgázóról beszélünk.

Melyek a legnépszerűbb nyelvek ma Magyarországon és az Unióban?

Hazánkban a legnépszerűbb nyelv természetesen az angol, ezt követi a német, majd a francia. 

Nem újdonság, hogy a legtöbb uniós országban a tanulók első idegen nyelvként az angolt tanulják, legyen szó általános iskolai, középiskolai vagy szakmai oktatásról.

Második helyen az általános középiskolai oktatás (gimnáziumok) esetében a spanyol végzett, ezt követi a francia, a német, majd az olasz. A szakképzésben azonban változik a sorrend, ott ugyanis az angol listavezetőtt a német követi, majd a francia és a spanyol, az olaszt pedig felváltja az orosz.

De mennyit is lehet visszaigényelni? Mennyibe fáj ma egy nyelvvizsga?

Körbenéztünk, hogy mennyibe is kerül az újabb, 2024 év elejei áremelések után egy Komplex B2 nyelvvizsga akkreditált nyelvekből.

 • TELC 52.400 Ft
 • ELTE Origó 54 900 Ft
 • Euroexam 55.000 Ft
 • ECL nyelvvizsgarendszer 40 000 Ft
 • BME (Műszaki Egyetem) 51 000 Ft

Szerencsére nem csak a vizsgadíjak, de a támogatás is nőtt januártól. Az elérhető nyelvvizsga-támogatás összeg maximuma 2024-ben 66 700 forint.

Milyen feltételekkel igényelhető vissza a vizsgadíj?

Milyen bizonyítványra érvényes?

 • államilag elismert általános vagy szaknyelvi komplex B2 típusú vagy komplex C1 típusú nyelvvizsga
 • nyelvvizsgával egyenértékűvé egyesíthető középfokú vagy felsőfokú írásbeli és szóbeli részvizsgák
 • komplex nyelvvizsgával egyenértékű emelt szintû idegen nyelvi érettségi vizsga

Hány éves korig?

Ha még nem vagy a 35 éves

 • a sikeres komplex nyelvvizsgáról, részvizsgák esetén a második sikeres részvizsgáról kiállított nyelvvizsga-bizonyítványodon megadott vizsganapon
 • a komplex nyelvvizsgáddal egyenértékűséget igazoló érettségi bizonyítvány kiállításának napján

vagy ha már betöltötted a 35 életévedet, de:

 • csecsemőgondozási díjban,
 • gyermekgondozási díjban vagy
 • gyermekgondozást segítő ellátásban

részesülsz feltéve, hogy korábban a támogatást nem vetted igénybe, és a vizsgabizonyítványod, érettségi bizonyítványod 2020. június 30-a után lett kiállítva.

Figyelem: Ha a 35. életévedet a koronavírus járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet idején töltötted be, eltérő jogosultsági feltételek vonatkoznak rád.

A vizsga után mennyi idővel kell beadnod az igénylést?

A bizonyítvány megszerzésétõl számított 1 éven belül.

Hogy és hol kell benyújtanod a kérelmet?

A kérvényt kétféleképpen is be lehet nyújtani: a papíralapú formanyomtatvány itt, az elektronikus űrlap pedig itt érhető el.

 • Papíralapú ügyintézés esetén a postacím: a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága, Budapest, 1820
 • Online ügyintézés esetén:  szükségetek lesz Ügyfélkapura, vagy Telefonos Azonosításra, vagy eSzemélyi okmányra.

A kérvényben meg kell adnotok az alapvető személyes adataitokat, szükség van a a nyelvvizsga adataira (a vizsganap, nyelvvizsga-bizonyítvány kiállításának napja, a vizsga anyakönyvi száma és a bizonyítvány száma), illetve egy banki számlaszámra, és a bank nevére, ahova majd az összeget utalhatják.

Forrás; Forrás; Forrás; Forrás

ADL - Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Ugrás az oldal tetejére