Jelenlegi hely

Bullet Journal, a testreszabható naptár módszer

Egy, a korábbi határidőnaplóival elégedetlen dizájner fejlesztette ki minimalista stílusú speciális jegyzetelési módszerét, mely mára globális ismertségnek örvend. Használatával nő a hatékonyságod, könnyebb lesz a céljaidra fókuszálni. Hogy mi a megoldás? Bullet Journal!

A rajzolgatómániások, a zero waste és hulladékcsökkentő életmódúak bizonyára már rátaláltak a Bullet Journal minimalista módszerére. Hiszen kiindulásnak nem kell más hozzá, csak egy füzet és egy toll, felesleges a színes-szagos méregdrága naptárakat megvenni évente. 

Tinilányoknak, naplóíróknak, ötletelőknek és az életüket megszervezni szeretőknek is erősen ajánlott ez a testreszabható naptárazási - naplózási módszer.

Különlegessége épp a rugalmasságában keresendő: ha akarod napló, vagy naptár, de lehet jegyzetfüzet, heti-, havi és éves tervező, "csak" ötletgyűjtemény és teendőlista.

Aki szereti, rajzolgathat, matricázhat, sablonok segítségével még a rajzkészségüket minimalista fokon művelők is igazán kreatív lapokat hozhatnak össze. Bele lehet ragasztgatni az emlék levélkéket, lapokat, képeket, újságkivágásokat.

A rendszert egy New York-i dizájner, Ryder Carroll fejlesztette ki 2013-ban, és hatalmas népszerűségnek örvend. Ryder Carroll éveken át kereste a számára megfelelő határidőnaplót, amiben rendszerezni szerette volna teendőit és céljait. Rengeteg online és offline napló kipróbálása során kifejlesztette saját rendszerező módszerét, melyet Bullet Journalnak nevezett el. Úgy tapasztalta, hogy kezében ezzel az új eszközzel-módszerrel végre folyamatosan hatékony tud maradni. Új megközelítésű naplózási rendszere hamarosan elterjedt az egész világon, és mára már globális mozgalommá fejlődött.

A Bullet Journal, rövidítve BuJo egy-két előre elkészített oldalán kívül minden egyes napon úgy alakíthatjuk a naptárunkat, ahogy nekünk tetszik. Elfelejthetjük a helyszűkét, ha egy zsúfoltabb napról van szó, és nem lesznek fölösleges oldalak sem, ha a gyári noteszbeosztáshoz képest mi máshogy gondolkodunk. A számunkra leghasználhatóbb és legkényelmesebb felépítésért meg kell dolgoznunk amikor belevágunk, hiszen a naptárat mi magunk írjuk, rajzoljuk. Ha nem szeretsz rajzolni, vagy ötlethiányban szenvedsz, hamar találsz a neten ingyen letölthető BuJo oldalakat.

Mivel a rendszer Amerikából érkezett, így elsőre ijesztő lehet a sok új “szakkifejezés”, amelyet a BuJo-sok használnak. Mi magyarul használjuk a kifejezéseket, de zárójelben megtaláljátok az eredeti elnevezéseket is. Jól jöhet, ha Bullet Journal oldalakat keresnétek inspirációként a neten.

A Bullet Journal felépítése

Tartalomjegyzék (Index)

A BuJo legelső oldala a tartalomjegyzék, amely folyamatosan bővül aszerint, hogy milyen oldalakat adunk hozzá a naplóhoz. Mivel a BuJo a naponta változó igényeinkhez alkalmazkodik, nem feltétlenül logikus a felépítése, így semmiképp se hagyjuk ki a tartalomjegyzéket.

Éves naptár (Future Log)

Egy nagyon egyszerű felépítésű éves naptár, ahová feljegyezhetjük a születésnapokat, névnapokat, vakációkat, utazásokat, és persze az éves célkitűzéseinket.

Havi naptár és teendőlista (Monthly Log & Monthly Task List)

Értelemszerűen egy havi naptár, amit általában úgy alakítanak ki, hogy egy dupla oldal bal oldali lapján van a tulajdonképpeni naptár, míg a jobb oldali lapra a hónap dátum nélküli teendőit, célkitűzéseit lehet feljegyezni.

Napi teendőlista és napló (Daily Log)

Az adott nappal kapcsolatos összes feljegyzés helye. Találkozók, teendők kerülnek ide elsődlegesen, de mivel a BuJo félig-meddig naplóként is működik, ezért ide lehet feljegyezni mindent, ami az adott napon felmerült bennünk – ötletektől kezdve szép pillanatokon át az épp aznap befejezett könyv címéig bármi kerülhet ide, megkötés nélkül. (Megjegyzés: nyugodtan használjuk kizárólag naptárnak a BuJo-t, ha nem akarunk naplózni!)

Jelölések (Bullets & Signifiers)

A Bullet Journal egyik alapkoncepciója a “rapid logging”, azaz a címszavakban történő jegyzetelés. A rövid bejegyzéseket kis ikonokkal különböztetjük meg egymástól.
A legsimertebb jelölési rendszer szerint 

 • kis pöttyel (bullet point – innen a módszer neve) jelöljük a teendőket,
 • amely pöttyből X-et csinálunk, ha elvégeztük a feladatot.
 • A ““ jelzés a “migrálást” (migration) jelzi, azaz elhalasztottuk máskorra (ez technikailag azt is jelenti, hogy átírtuk máshová, ahol ismét pöttyel van jelölve).
 • Kis körrel az eseményeket,
 • gondolatjellel (-) az egyéb feljegyzéseket lehet jelölni. 

Sőt, lehet, hogy a saját eddig is létező jelöléseinkből kis következetességgel lehet rendszer. A jelölések célja, hogy sokkal áttekinthetőbb legyen a rendszerünk. Mint máshol, itt is a kevesebb néha több elvet érdemes követni: a túl sok, összetett jelöléssel könnyen túlbonyolíthatjuk az amúgy minimalista rendszert.

Tematikus oldalak (Collection)

A “collection” névre keresztelt oldalakon tulajdonképpen bármi szerepelhet, amit listázni szeretnénk vagy tudunk, és segít összerendezni a gondolatainkat.

Több oldalt felölelő témakörök (Threading)

Több oldalra kiterjedő “collection”-ök esetén használhatjuk a “threading” módszert. A korábban lejegyzetelt téma utolsó oldalán az oldalszám mellé kis nyilacskával átírányítjuk magunkat a folytatásra.

A rendszer indítása

A Bullet Journal rendszer fel- és összeállítani nem tart tovább fél óránál. Mielőtt belekezdenél a tervezgetésbe, szerezz be egy füzetet, amire jólesik majd ránézni az elkövetkezendő év(ek)ben.

 • Segítség lehet ha kockás a füzet;
 • a méretet is érdemes átgondolni: legyen annyira nagy, hogy helye legyen minden infónak, de legyen annyira kicsi is, hogy a táská(i)dba is beférjen. Az A5-ös méret általában beválik.
 • Előnyösebb a keményfedelű, jobban bírja a strapát.
 • Ha akad, válasz olyat, aminek gumis az összefogója, hogy ne potyogjanak ki menet közben a külön alkalmi jegyzetlapok, feladandó levél, kitöltendő lapocska belőle; de ebben segíthet a hátsó borítóra ragasztott boríték is.
 • Szerezz be mellé pár tollat, tűfilcet, kiemelőt vagy ecsetfilcet, hidd el, megjön menet közben a kedved a rajzolgatáshoz is.

Hogyan kezdjünk neki?

Tartalomjegyzék

A tartalomjegyzék funkcióval kezdjük. Az első lap tetejére írjuk fel: “Tartalomjegyzék”, majd hagyjunk is ki rögtön egy-két oldalt, ez majd menet közben alakul ki. Ez egyébként az egyetlen része a BuJo-nak, ahol kihagyunk helyet, minden egyéb esetben a következő üres lapon folytatjuk a munkát.

Éves, havi naptár-rész

Készítsük el az éves naptárat (ami kialakítástól függően több oldal is lehet), és máris jegyezzük be az év fontos eseményeit. Az éves naptár oldalait már számozzuk, majd a kezdő oldal számát írjuk fel a tartalomjegyzékbe. Innentől kezdve minden használatban lévő oldalt számozzunk be (vagy előre be is számozhatjuk az egész füzetet), és minden új címet (naptár/nap/jegyzet) jegyezzünk fel azonnal a tartalomjegyzékbe!

Készítsük el az aktuális havi naptárat és teendőlistát, majd írjuk be az e havi eseményeket és feladatokat a megfelelő napokhoz, a megfelelő oldalra. A havi naptárat is tüntessük fel a tartalomjegyzékben!

Fókuszban a célok

Hirtelen elbizonytalanodtál, mik is a havi-, éves teendőid? Családi események, születés- és névnapok, kőbe vésett évfordulók, országos és állami ünnepek, egy évre előre megvett koncert- és színházjegyek, lejáró újság előfizetés, vagy a gyerekek megkerülhetetlen iskolai rendezvényei.
A gyűjtőoldalak kategóriáit érdemes az alapján összeválogatni, hogy milyen területre szeretnél jobban odafigyelni az életedben.

Lehet, hogy ez „csak” étkezésed vagy az elegendő vízivás, de felírhatod azt is, hogy érzed magad. Később pedig megtalálhatod benne a mintát, például, hogy ha kettőnél több kávét iszol egy nap, túlpörögsz.

Kategóriaötletek: pénzügyek, szívügyek, fizikai vagy lelkiállapot, elintéznivalók, kívánságok, ajándékötletek, vásárlás, határidők, szokások: pl alvás, edzés, olvasás, étkezés, víz-, kávé-, cukor vagy alkoholfogyasztás, hálás gondolatok.

Napi bontás

Végül pedig a következő üres lapra írjuk fel a mai dátumot, alá pedig a mai teendőinket, gondolatainkat! Az egyes napokat nem kell egyesével felvenni a tartalomjegyzékbe, helyette használhatunk heti vagy havi bontást.

Mivel hó közben a napok lapjai közé valószínűleg beékelődik majd egy-egy jegyzet, listák vagy egyéb lapok, ilyenkor segít a “threading” módszer: a folytatni kívánt téma jegyzetének utolsó oldalán az oldalszám mellé kis nyilacskával jelöljük, hányadik oldalon folytatódik a téma. Így a tartalomjegyzék átlátható marad, elég csak a téma első oldalszámát feltüntetnünk, majd az adott oldalon találjuk a folytatás oldalszámát.

Tematikus vagy gyüjtő-oldalak

Gyüjteményünk lehet egy oldal a gyerekek vicces mondásaiból készült jegyzetekkel, idézetekkel, de lehet benne bevásárlólista, lelőhely vagy zeneszámlista, gyűjthetjük az elolvasásra váró könyvek címeit, jegyzetelhetünk megbeszélésen stb. Ami nagyon népszerű BuJo-s körökben: a hálanapló (gratitude log) és a szokások követésére szolgáló táblázat (habit tracker).

A rendszer fenntartása

Napi használata csak rajtunk múlik. Tudtad, hogy 40 napig valamit használni elegendő, hogy szokássá váljon? Egy hónapig legyél kitartó és következetes használatában, és a napi rutinod része lesz. Fókuszban: a következetesség!

Menetrend-javaslat napi használatra:

 • reggel – vagy előző este - áttekintjük a napi teendőket, átgondoljuk a napot;
 • napközben minden felmerülő gondolatot, ötletet, teendőt gyorsan lejegyzünk a mai dátum alá;
 • este címszavakban naplózunk, amennyiben naplóként is használjuk a BuJot; valamint
 • áttekintjük az eltelt nap bejegyzéseit, és az olyan feladatokat, amelyeket nem tudtunk elvégezni, elhalasztjuk a következő napra.
 • Ennél több tervezésre a mindennapokban a BuJo rendszer szerint nincs szükség.

Havi karbantartás

A BuJo fő tervezési egysége a hónap, azaz havonta kell rászánnunk magunkat nagyobb karbantartásra. Hó végén elkészítjük a következő havi naptárat. Átnézzük az éves naptárat, kikeressük az adott hónapra vonatkozó eseményeket, és átírjuk a havi naptárba.
Ilyenkor készíthetjük el a havi teendőlistát is: átgondolhatjuk, milyen teendők várnak ránk, és átnézhetjük az előző hónap befejezetlen feladatait is, amelyek közül a relevánsakat migrálhatjuk a következő hónapra.

Néhány jótanács és a következetesség

A BuJo-divat jelentős mértékben a rengeteg dekorációs lehetőségen alapul. Vannak külön webshopok, ahol szinte több a kiegészítő, mint a naptárfüzet maga. Egy komolyabb matrica és sabloncsomag akár ajándék is lehet rajzolgatni imádó barátainknak.

A Instagramon, Pinteresten körbenézve rengeteg gyönyörű naplóoldalt találunk, nem egynek a lapjai akár több órás munkával készültek. Inspirációnak, kedvhozónak nagyon jók, de ez már nem a dolgos hétköznapok eredménye. Ez inkább hobbi, alkotás, terápia. A tökéletességhez nem feltétlenül a külsőségeken, inkább a következetességen, a munkamódszerünkön át vezet az út. Ha megmaradunk a naptárunk funkcionálista jellegénél, akkor is tökéletes lesz.

Tipp: Rutinos Bullet Journal használók a heti beosztást nem 2 lapra, hanem 4 laposra tervezik, és a napokat napszakokra bontják. Egy dolgozó anyukának bizony szüksége is van rá. A napszakok tennivalói nagyon elkülönülnek: a délelőtti munkahatáridők után délután sem akarjuk elfelejteni az iskolai fizetendőket, tisztítót és macskakaját. A napi bontás elejére akár a heti menüt is megtervezhetjük, így a vásárlásunk is tudatosabb lesz.

Igyekezzünk a lehető legegyszerűbb módon használni a naptárunkat. Ne legyen bonyolult a karbantartási folyamatunk, a jelöléseink, a dekoráció is legyen minimalista. Így sokkal nagyobb az esély, hogy nem hagyjuk félbe két nap után.

Ha inkább napló…

Sokan félreteszik, gyűjtik a már betelt Bullet Journalokat. Ha inkább naplóként (is) írtuk, akkor valóban van létjogosultsága. Van, aki a megvalósított listákat és eltelt napokat már menet közben kitépi, nemcsak átnézi. Így tuti, nem marad ki és el semmi, rögtön az elején van az aktuális heti teendőlista is. Mindenképp gondoljuk át, van-e értelme évekig őrizgetni a kipipált teendőlistáinkat, lehet, hogy gyűjtögető-énünk egyik reakciója.

Ha jobban elmélyednél még a témában, érdekelhetnek még ezek a cikkek is: Kincsesfüzet; Kittenish

ADL - Debrecenimami

Forrás: paretolanya.com; Képek: theseahawk.org; thesil.ca; az744304.vo.msecnd.net; planningmindfully.com; diy.gesundercaffe.ml; erincondren.com/lifeplanner;

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Humoros locsolóversek apáknak!

Humoros locsolóversek apáknak!

Hamarosan itt a locsolkodás ideje, ezért csokorba szedtük, ha nem is a legszebb húsvéti, de vicces locsolós verseket apáknak. A szép és hagyományos locsolóvers mellé, minden férfinak kell a tarsolyába egy humoros vers is... Mert hát a lányok várják ám azt is!
Ugrás az oldal tetejére