Jelenlegi hely

Egyre több általános iskolás használja a snüsszt, akár a tanórák alatt is

A minap 8. osztályos Zsófi lányomnál voltam szülői értekezleten, én, mint nem dohányzó szülő, csak kapkodtam a fejem, hogy mennyire nem vagyok tájékozott a mai „trendekben”, de ha dohányoznék, nagy valószínű, akkor sem hallottam volna róla.

Persze, ez csak nekem volt újdonság, a gyerekeim viszont naprakész tudással rendelkeztek, bízva bennük, hogy csak mások tapasztalataiból... És nem csak olyan gyerekeket érint, akik nehezebb családi körülmények közül jönnek, hiszen a gyerekek kíváncsiak, befolyásolhatóak, vagy csak menőzni akarnak a többiek előtt. Ráadásul ez is egy pénzkereseti lehetőség, és bizony vannak gyerekek, akik ezzel kereskednek, árulják a többieknek, a legtöbb esetben sajnos tisztában sincsenek a lehetséges következményekkel. Pont ezért, ássunk egy kicsit mélyebbre ezeknek a dolgoknak:

Snüssz, Poco Bar, Elf Bar, Iqos, E-cigi?

Bizony, a legtöbb ember nem is érti, hogy mikről beszélek. Régen ez is sokkal egyszerűbb volt: vagy cigizett a gyerek, vagy nem! És ha cigizett, előbb utóbb megbukott, hiszen még a dohányos is méterekről kiszimatolta, hogy szívott-e, vagy csak ott állt a többiek között. Ez most már teljesen más formát ölt, jelenleg ahhoz, hogy a gyerek dohányozzon, már nem is kell feltétlen cigarettát szívni.

Ráadásul a dohányzás és a nikotinfogyasztás új formái, mint a Snüssz, a Poco, az Elfbar és az Iqos, egyre elterjedtebbek az általános iskolás korú gyerekek körében is. Ezek a termékek nem égetik, hanem hevítik vagy nedvesítik a dohányt, így kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a hagyományos társaik, de továbbra is tartalmaznak nikotint, ami függőséget okoz, és károsítja a szervezetet.

Nagyjából szülőként, ha még nem is cigizünk, akkor is képben vagyunk, ha egy gyerek a szájába vesz valamit, és az füstöl, gőzöl, akkor ő dohányzik. De most a legnagyobb őrület, ami a fiatalok körében egyre népszerűbb, az a cigaretta nélküli „dohányzás”.

Snüssz – a legújabb füstmentes dili:

Az eredeti svéd snüssz dohányból, sóból, vízből és különböző ízesítő anyagokból áll, nálunk legálisan a dohányboltokban nikotinpárnák kaphatóak, amelyek tiszta növényi rostból és hozzáadott nikotinnal készülnek. Csak 18 éven felüliek vásárolhatják meg, fogyasztása legális, viszont értékesítése a dohányboltokon kívül már bűncselekmény.

Nem ég és nem kell szívni. Ez nem egy klasszikus cigaretta, hanem egy kis dobozkában lévő rágóhoz hasonlító termék kis tasakokban. A kis tasakokat az ajak és az íny közé helyezik fel, majd rágás nélkül a nyál felszabadítja a nikotint, amely a fogíny vékony bőrén át felszívódik a véráramba. Zsibbadásig csípi az ínyt, majd átmeneti bódultságot eredményez, és nagyon gyorsan szívódik fel. Ezáltal sokkal könnyebben adagolható túl, mint a cigaretta és szinte észrevétlenül csap le a szervezetre. Ha nincs hozzászokva még a használója a nikotinhoz, főként a fiatal szervezet esetében, sok esetben émelygést, hányást, remegést, szédülést és ájulást is okozhat.

A snüssz használata főleg a fiatalok - 13-25 évesek- körében elterjedt, hisz bárhol és bármikor tudják diszkréten használni, iskolában stressz levezetésére, akár órán is, vagy otthon a saját lakásukban. Nincs füst, nincs kellemetlen szag, majdhogynem lebukásmentes. Szülőként ínyvizsgálattal vehető észre -ha már hosszabb ideje használja-, a használati helyen fehéres elváltozás, leukoplakia alakulhat ki. Nem akarom ijesztgetni a szülőket, de a szakemberek szerint, gyorsan előre haladhat szájnyálkahártya rákká. Használatával nem képződik égéstermék, de nikotinfüggőséget okoz, növelheti a szív- és érrendszeri problémákat, és súlyosan károsítja a nyálkahártyát és a fogakat.

Sok szülő azzal hitegeti magát, hogy ez a fiatalok esetében „- a cigarettázás egészségesebb alternatívája”. „-Inkább ezt használja, mint szívja azt a büdös bagót…!” Azért az egészség szót nem használnám, talán kevésbé káros, mint a hagyományos cigaretta, viszont ennek is ugyanúgy meg van a maga kockázata, és ami a legrosszabb, hogy a fiatalok körében a használata kapudrog lehet a dohányzás világába.

És, hogy érezzük ez nem egészségesebb, mint a cigaretta!

Képzeljük el, milyen lehet az, amikor egy fiatal szervezetnek dohányt adunk. Elszív egy szál cigit, élvezi, majd közvetlenül még egyet, már köhög, émelyeg, felmegy a pulzusa, pörög, belassul, aztán még el sem nyomja, de máris adjuk a szájába a következő szálat, szívja és szívja, mikor már a végére érne, gyújtjuk is meg a következőt neki, majd a következőt, a következőt és a következőt. Bármennyire is szörnyű belegondolni, de gondoljuk végig: először csak köhögne, fuldokolna, majd sírna, könyörögne, hogy hagy hagyja abba, figyelmeztetné a szervezete, hogy ez már nem élvezet, mert érezné, hogy nem bírja tovább, aztán szépen nikotinmérgezés alakulna ki.

Ezzel ellentétben a snüssz sokkal „szelídebb”, csak feldobja az ínye alá, az pedig 3-5 percen belül bekerül a véráramba, aztán üt, hogy mekkorát, az attól függ, hogy a csomag hány milligrammos. Míg egyetlen szál klasszikus cigaretta nikotintartalma 1-2 mg, addig az említett snüsszé 4-6-10-16-20 mg/tasak kiszerelésű is lehet, a netről, feketén rendelhetők pedig ezeknél is sokkal magasabbak lehetnek. 

Képzeljük el, egyetlen egy adag, akár 10-20 szál cigarettának is megfelelhet, akkor ez valóban egészségesebb? Nikotin mérgezés felnőtteknél 40-60 mg elfogyasztása után léphet fel, gyermekeknél ez már 6 mg belélegzés, lenyelés után jelentkezhet. Képzeljük el, mi van, ha a gyerek nem a kezdő snüsszel találkozik, hanem a legdurvábbal, a Pablo-val…

Szülőként olvassunk utána, tájékozódjunk a lehetséges hatásairól és beszélgessünk el a gyerekekkel, hogy akkor, amikor megkínálják őket, tudjanak nagyon egyszerűen csak annyit mondani, - köszi, de nem kérek…

És végül nézzük, hogy milyen alternatívák vannak a dohányzásra:

ELF BAR - eldobható elektronikus cigaretta, a pontos összetevői ismeretlenek, ellenőrizetlenek, többféle ízben elérhető, nikotinos vagy nikotinmentes folyadékkal előre feltöltött, akkumulátoros, eldobható eszköz, amely Magic Bar, Manórúd, Nutristick és még sokféle néven ismert. A gyártók főként a tinédzsereket, nem ritkán a 10-14 éves gyermekeket célozzák meg. Csak, hogy tisztában legyünk: Magyarországon az ELF BAR tartása, használata és kereskedelme is illegális.

Kereskedését, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírsággal sújthatja. Azzal szemben, akinél pedig ilyen terméket talál a hatóság - a  Nemzeti Adó- és Vámhivatal - jövedéki bírságot szabhat ki. Ettől hogy dohányboltokban nem kapható, a netről könnyedén megvásárolható, egy kisebb adagú Elf Bár már 5000Ft-ért beszerezhető. Ez nem pult alatti vásárlás, egyszerűen Magyarországon illegális, de a szomszédos országokban nem, és magyarnyelven elérhető, akár határmenti székhellyel rendelkező weboldalakról könnyedén lehet rendelni, de azt tudni kell, hogy a csomag nem feltétlen ér célba, mert a postát is figyelik.

A POCO BAR tulajdonképpen az Elf Bar ízesített e-cigaretta szinte kifogyhatatlan újabb verziója, akár tízezer slukkig kitart, míg a régebbi típus legfeljebb 3000 slukkig volt használható. Míg a hagyományos cigarettánál tudjuk, hogy a kátrány és a nikotin az, ami károsíthatja a szervezetet, addig ezeknél a termékeknél senki nem tudja pontosan milyen mérgező anyagokat juttatnak a szervezetbe. Poco bar szintén illegális, de a netről bárki számára hozzáférhető, körülbelüli ára: 10000slukk – 14.000Ft.

Az IQOS egy elektronikus eszköz, amit szívni kell, leginkább hasonlít a hagyományos dohányzáshoz. Használatához speciális dohánytöltetekre van szükség (mini cigik sokan így ismerik), amelyeket a készülékbe helyezünk, és egy gombnyomással aktiválhatunk, nem égetik, hanem hevítik a dohányt. A dohánytöltetek lehetnek dohánylevelet, tealevelet vagy gyógynövényeket tartalmazóak, nikotinosak vagy nikotinmentesek. Nemzeti dohányboltokban legálisan kaphatóak. És itt is jön egy változás az Iqos-t kivonják a forgalomból és helyette a hasonló működési elvű TEREA lesz kapható.

Makai Marianna

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére