Jelenlegi hely

Elveszett a vonaton vagy a buszon? Május 2-tól hamarabb meglehet!

Május 2-tól könnyebben, gyorsabban megtalálhatóak lesznek a vonaton, buszon felejtett tárgyak a közös MÁV - Volán csoport adatbázisnak köszönhetően.

A MÁV-START már 10 éve bevezette a központosított elektronikus talált tárgy-nyilvántartást, ehhez csatlakozott most a Volánbusz is. A fejlesztésnek köszönhetően május 2-ától közös adatbázisban kezelik a vonatokon és a buszokon, valamint az állomásokon elhagyott talált tárgyakat írja a társaság közleményében. Az utazóközönség számára azért fontos változás az új, közös adatbázis létrehozása, mert így könnyebben fellelhetők a talált tárgyak függetlenül attól, hogy azt vonaton vagy buszon felejtette ott az utazó.

Az elveszett tárgyak a rögzítést követően egyből megjelennek a MÁVDIREKT rendszerében. Ennek köszönhetően a diszpécserek az összes megtalált tárgyat egy helyen láthatják függetlenül attól, hogy vonaton, vagy buszon hagyták el.

Az utasok az alábbi éjjel-nappal hívható telefonszámok valamelyikén
+36 1 3 49 49 49,
Telekom hálózatából +36 30 499 4999,
Yettel (volt Telenor) hálózatából +36 20 499 4999,
Vodafone hálózatából + 36 70 499 4999)

érdeklődhetnek a talált tárgyak iránt.

A visszaszolgáltatás a MÁVDIREKT által megadott helyszínen, csak a tárgy jellemzőinek megadásával és azonosítását követően lehetséges.

Te mit hagytál már el?

Tavaly közel 7500 talált tárgyat adtak le a vasútársaság, és 5000-et a busztársaság részére. Előbbiek közül több mint 4000, utóbbiak közül pedig 3000 került vissza a gazdájához.

A legnagyobb, autóbuszon elhagyott összeg 8 millió forint volt, amit vissza is kapott a tulajdonosa.

Ezeket legtöbbször A vonatokon, buszokon és állomásépületekben veszetették el utastársaink. Többnyire telefonokat, pénztárcát, bankkártyát, kistáskákat, háti-és tornazsákokat, bőröndöt, iratokat, okmányokat, könyveket, ruhaneműt (kabát, pulóver, sapka), szemüveget, esernyőt, kulacsot és bizsukat felejtenek az utasok.

Az utazáskor elveszett tárgyak sorsa

Az elhagyott tárgyakat általában a járműveken szolgálatot teljesítő autóbusz-vezetők, jegyvizsgálók, a takarító személyzet vagy az utasok találják meg és adják le a vasút-, illetve autóbusz-állomások forgalmi irodáiban, ahol a tárgyakat nyilvántartják. Amennyiben az elveszett tárgy, bankkártya vagy okmány tulajdonosa név szerint azonosítható, a munkatársak eljuttatják a bankkártya-kibocsátónak, a megtalált személyes okmányokat pedig az azt kiállító hatóságnak (okmányiroda, OEP stb.).

Abban az esetben, ha a tulajdonos személye nem azonosítható, a tárgyat az adott állomáson 8 napig, azt követően a kijelölt gyűjtőhelyeken általában 90 napig őrzik. A romlandó élelmiszereket természetesen csak rövid ideig tárolják, s ha senki sem keresi, megsemmisítik.

Pénzt jellemzően nem magában, hanem valamilyen egyéb tárggyal együtt (pl. kabát, táska, pénztárca, stb.) adnak le. A biztonságos kezelés érdekében az elvesztett tárgyak tartalmát tételesen nyilvántartásba veszik, amennyiben a pénzösszeget is tartalmazó tárgyért 1-2 napon belül nem jelentkezik tulajdonosa, akkor a pénzt nyilvántartásba veszik egy jegyzőkönyv kiállításával.

Az átvétel feltétele, hogy az elveszett tárgyat az utas a jellemzők megadása mellett egyértelműen be tudja azonosítani. Amennyiben a pénz mellett személyazonosításra alkalmas dokumentum is van a táskában, kabátban, akkor az egyszerűsíti a beazonosítást. Azok az összegek, melyeket az utasok nem keresnek, vagy amiatt nem lehet visszaadni, mert az utas elérhetősége nem beazonosítható, a hatályos Polgári Törvénykönyv alapján a Magyar Államhoz kerülnek.

ADL - Debrecenimami

Fotó: Pexels / Clem Onojeghuo

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen
Láthatatlan hősnők, avagy ennyit keresnél, ha fizetnének az otthoni munkádért

Láthatatlan hősnők, avagy ennyit keresnél, ha fizetnének az otthoni munkádért

Láthatatlan munka napját áprilisban ünnepeljük, persze ez egy olyan ünnep, amit általában elfelejtünk, vagy inkább nem is tudunk róla. De mi is az a láthatatlan munka? Ha nagyon röviden akarnám megfogalmazni, akkor mindaz a munka, amiért nem jár fizetés, sőt, gyakran köszönet sem.
Húsvéti szalvétahajtogatás kicsiknek, nagyoknak

Húsvéti szalvétahajtogatás kicsiknek, nagyoknak

Két cuki nyuszit hoztunk a húsvéti asztal díszítéséhez.
Fűszernövények tavasztól őszig

Fűszernövények tavasztól őszig

A fűszernövények használata a konyhában reneszánszát éli. Régen – és sok helyen ma is – megtalálhatók a kiskertekben vagy cserepekben az erkélyeken, teraszokon.
Ugrás az oldal tetejére