Jelenlegi hely

Kézikönyv gamer gyerekekhez

Sok gyerek játszik videójátékokkal, jóval több, mint ahány szülő kiismeri magát ezen a területen. Pedig akkor tudjuk feltenni a jó kérdéseket, és meghozni a jó döntéseket, ha képben vagyunk. Szülői kézikönyv készült a biztonságos internethasználatról. 

Tedd meg Te az első lépést, hogy gyermeked biztonságban legyen az interneten is! Tudjuk, hogy nem könnyű megtalálni vele a közös hangot, feltenni az első kérdést... Ehhez nekünk szülőknek érdemes mielőbb megismerkednünk a videójátékok kultúrájával.

Szülők számára készített kézikönyvet a biztonságos internethasználatról a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a GameStar magazin szerkesztőségével együttműködve.

A kiadvány a videójátékokkal játszó, "gamer" gyermekek szüleinek szól, és egyebek mellett a korhatárajánlásokról, a képernyőidőről, a streamerekről, valamint a játék közben felmerülő rejtett költségekről ad tájékoztatást.

Az NMHH a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületével (MEME) közösen végzett 2022-es kutatásának eredménye szerint a gyerekek már óvodáskorban megismerkednek a videójátékokkal, és az online szórakozás szerepe várhatóan tovább erősödik a következő években.

A gyerekek felhasználói szokásairól az is kiderül, hogy kisiskolásként, 7-9 évesen veszik kezükbe az első játékkonzolokat, ekkor még viszonylag erős szülői felügyelet mellett. A 6-11 évesek mindennapjaiban a gyermekfilmek és vicces videók mellett egyre nagyobb mértékben jelen vannak az online játékok - lányoknál inkább öltöztetős, állatos, gondoskodásra épülők, a fiúknál pedig a Minecraft. A 10-15 évesek között a Minecraft mellett a legnépszerűbb játék a Fortnite.

A kiadványban konkrét tanácsokat is adnak a játékról szóló fontos beszélgetésekhez: Ellenőrző lista: hogyan beszélgessünk a videójátékokról? Mit tanulnak a gyerekek a játékban? Hogyan szabályozzuk a játékidőt?

Az egész Gyerekaneten oldal arra szolgál, hogy támpontokat adjon a gyerekek online életéről. Keress rá kifejezésekre, jelenségekre, és kérdezd meg róluk a gyereked is. Vitassátok meg, vitatkozzatok velünk is bátran.

Good game! A játékhoz saját szókincs is tartozik, szakkifejezések, rövidítések, a kritika és elismerés színes nyelvi készlete. Ezeket ismered?

A biztonságos internet napján kiadott kézikönyvet ITT találod.

(Nem hosszú, összesen 16 oldal.)

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére