Jelenlegi hely

Ki és hogyan veheti igénybe az új Otthonfelújítási Támogatást?

Közel 20 ezer családi ház újulhat meg a tervek szerint júniusban már pályázható programmal. Mutatjuk, milyen feltételeket támaszt az Otthonfelújítási Támogatás 2024-ben.

I 

 

Az új támogatás kimondottan az úgynevezett “Kádár kockák” korszerűsítését célozza: az 1945 és 1990 között elkészült családi házak fűtésrendszerének, nyílászáróinak és használati melegvíz-rendszerük modernizálására koncentrál.

A tervek alapján júniustól már pályázható lesz a program.

Az Otthonfelújítási támogatás 2024-es részletei

Az új támogatás az 1990 előtt épült családi házak korszerűsítésére irányul, a 108 milliárd forint keretösszegű programot olyanok pályázhatják meg, akik vezetékes gázhálózatra vannak csatlakozva.

Az összeget fel lehet használni nyílászáró cserére, szigetelésre, fűtés- vagy akár használati melegvíz-rendszer korszerűsítésére, melyekbe a gázkazáncsere vagy akár a kapcsolódó kéménybélelés is beleérthető.

A beruházás összesen 7 millió forintot kell elérjen, melyből 1 millió forint önrészre van szükség az Otthonfelújítási támogatás 2024-es igénybevételéhez a tulajdonos részéről.

A maradék 6 millió egy kedvezményes hitel és egy vissza nem térítendő támogatás közt oszlik meg. A megoszlás aránya a jövedelemtől (kizárólag a legmagasabb jövedelmek esetén bír befolyással) és a járás fejlettségétől függ.

A beruházástól 30%-os energiamegtakarítást vár el a program, amit az igénylő képes kell legyen igazolni egy a kivitelezés előtt és után készült energetikai tanúsítvány biztosításával. Az Otthonfelújítási támogatás 2024-ben előreláthatóan június elejével indul.

Hogyan épül fel a kedvezményes hitelkonstrukció?

 Az Otthonfelújítási támogatás 2024-ben három pillérből épül fel: önerőből, vissza nem térítendő támogatásból és egy kamatmentes hitelből. Akárcsak a CSOK Plusz esetében, a támogatás a hitel tőketartozását csökkenti majd. Az önerő 1 millió forintot kell kitegyen, a támogatás összege pedig 2,5 és 3,3 millió forint között mozoghat. Ennek pontos megállapítását a járás fejlettsége adja meg: minél magasabb az ott élők jövedelme, annál alacsonyabb a vissza nem térítendő támogatás része, és magasabb a felveendő hitel összege. Utóbbi törlesztőrészletét 25 és 36 ezer forint között állapították meg, melyet nyolc éven át kell majd visszafizetni. A hitelkonstrukció igénylésére pedig az MFB Pontjain lesz lehetőség.

Az Otthonfelújítási programmal közel 20 ezer családi ház újulhat meg.

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Ugrás az oldal tetejére