Jelenlegi hely

Kövesd az aranyfonalat! – Megnyitott a Pénzmúzeum

A fiatalokat hangsúlyosan megszólító, interaktív kiállítással várja a látogatókat március 16-tól a Magyar Nemzeti Bank Pénzmúzeuma a frissen megújult Postapalotában, Budapesten.

A Pénzmúzeumban a látogatók élményalapon és interaktív módon fedezhetik fel a pénz világát. A pénz történetét, valamint a pénzgazdálkodás működését és jövőjét bemutató, interaktív kiállítást a legmodernebb múzeumpedagógiai és digitális technológiákkal szerelték fel.

Három emeleten, összesen 2400 négyzetméteren több mint 200 kijelző és projektor, 54 egyedi installáció, több száz négyzetméter infografika és 133 kisfilm segíti megérteni a pénz és a gazdaság működését minden korosztály számára.

A Pénzmúzeum nemcsak régi pénzeket és a pénz történelmét mutatja be látványosan – a kiállítás által kínált élmény ennél sokkal átfogóbb és sokoldalúbb.

A látogatók egy gondosan felépített élményutat tesznek meg a pénz világa körül – aranyszínű fény vezeti végig a látogatót a tárlaton –  melyet interaktív játékok és látványos vizuális bemutatók kísérnek végig.

Robotok segítik a vendégeket a felfedezésben. A különböző eszközök, platformok, kiadványok és események mind egy közös mondanivaló és üzenet köré épülnek.

Az intézmény a múzeumi funkciók mellett élménytérként és edukációs központként is működik majd, hiszen az MNB feladatai közé tartozik a pénzügyi kultúra fejlesztése és a pénzügyi tudatosságra nevelés is.

A látogatók a Sándy Gyula közből a múzeum szabadon látogatható kávézóján keresztül közelíthetik meg a kiállítást. A ruhatár melletti Aranybányában vehetik át kártyáikat, amelyekkel a Pénzmúzeum bejárása közben tallérokat gyűjthetnek, ezeket pedig a tárlat végén ajándékokra válthatják be.

A  kiállítás a pénz öt alapvető – értékőrző, forgalmi, fizetési, világpénz és kincsképzési – funkcióját járja körül szórakoztatva.

A látogatók megismerkedhetnek a pénz kialakulásának okaival és formáival, kipróbálhatják, milyen lenne, ha nem lenne pénz, majd megtekinthetik az MNB érmegyűjteményének legbecsesebb darabjait Szent István Lancea regis dénárjától a papírpénzekig.

Több játék, UV kamra és installáció mutatja be a bankjegyek történetét és biztonsági elemeit, de a látogatók saját papírpénzt is tervezhetnek és nyomtathatnak. Megtapasztalhatnak sok kereskedelemmel és pénzüggyel kapcsolatos fogalmat és jelenséget a cserekereskedelem nehézségeitől kezdve a bankok életén át az internetes vásárlásig.

Az érdeklődők kipróbálhatják, milyen bankárok lennének, banki csőpostán küldhetnek üzeneteket és megismerhetik az MNB történetét.

Tőzsdei szimulátor, világpénzfal és az internetes vásárlást szimuláló gép vezet be a világpénz és a világpiac működésébe, a kiállítás felvillantja azt is, milyen lehet a jövő pénze, majd a kincsképző funkcióra kitérve az anyagi mellett a szellemi javakat, a nagy magyar innovációkat és teljesítményeket is bemutatja.

A Postapalotában toronykilátó, a Pénzmúzeumban pedig időszaki kiállítótér is helyet kapott, de előzetes regisztrációval az állandó tárlat is ingyenesen látogatható.

Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont, 1122 Budapest, Krisztina krt. 6.

Forrás: MTI, penzmuzeum.hu

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére