Jelenlegi hely

Melyik a legjobb botmixer? – termékteszt

Attól függ mire szeretnénk használni. A botmixer ugyanis ritka példánya az olyan konyhai gépeknek, amelyek kicsik, de mégis sokoldalúak lehetnek. Elsősorban turmixolni tudunk velük, de ma már a legtöbb típushoz különböző kiegészítőket is vehetünk, melyekkel akár habverésre, aprításra vagy szeletelésre is alkalmasak. A Tudatos Vásárlók Egyesülete legfrissebb tesztjében 26 márka 95 termékét tesztelte nemzetközi együttműködésben. Vizsgálták a botmixerek különböző funkcióit, a könnyű kezelhetőséget, a zajszintet, a kivitelezés minőségét és a motor tartósságát is. A tesztelt 95 termék közül 65 típust nem csupán turmixolásra lehet használni, így valóban hasznos segítőnk lehet a konyhában egy jól megválasztott darab.


A fotó illusztráció (forrás: freepik)

A teszteredmények most is okoztak meglepetést. Az alap funkciók vizsgálata során különböző turmixolást igénylő ételt készítettek velük: majonézt, palacsintatésztát, bébiételt és zöldturmixot. Az Imetec HB3 a négyből egyik feladattal sem boldogul elfogadható módon. Ráadásul ez egy kiegészítők nélküli termék, nem is volna más dolga, mint turmixolni, így azzal sem vígasztalhatjuk magunkat, hogy sebaj, biztos nagyon jól szeletel. Nem. Ez nem csinál semmit. Ja, de! Egész kellemesen zúg, és azt jó tartósan, mert a motorja nem adja föl: zúg, zúg, bírja a strapát. Úgyhogy ugyan kedvezőnek mondhatnánk az árát, a maga 9 000 Ft-os átlagárával, na de a nagy semmiért cserébe, inkább kifejezetten drága. De mit is vártunk? – gondolhatná bárki, hiszen ez egy alsó árkategóriájú termék, biztosan nem véletlenül. Viszont a teszteredmények azt mutatják, hogy csupán az ár alapján nem szabad következtetéseket levonnunk. Ugyanis ugyanennyiért akadt olyan termék is, amellyel becsületesen elkészült a turmix, a bébiétel, a majonéz és a palacsintatészta is.

Egy adott márka mellett sem érdemes kétséget kizáróan letenni a voksunkat, mert az egyes modellek valós teljesítménye között nagy különbségek lehetnek, s egy márkán belül sem a drágább a jobb feltétlenül. Példa erre a Tefal HB12A1 Turbomix, mely 10 000 Ft-os átlagáron volt elérhető a tesztelés idején és sokkal jobb eredménnyel végzett összesítésben, mint a Tefal HB8331 botmixer, a maga 17 000 Ft-os átlagárával.

A kiegészítőkkel rendelkező termékek esetén további teszteket is elvégzetek. Aprítottak dióféléket, fűszernövényeket, hagymát. Szeleteltek burgonyát. Tejszínhabot és tojásfehérjét vertek fel. Még burgonyapüré is került az asztalra, ha kínált ilyen lehetőséget a termék. A tapasztalatok szerint mindegyik feladatnak más termék volt az abszolút bajnoka. A legszűkebb keresztmetszet a burgonya szeletelő funkció, illetve a krumplipüré készítés. Erre kevés típus alkalmas. Valamilyen kompromisszumot mindenképpen kötnünk kell, úgyhogy alaposan gondoljuk át, melyek a számunkra legfontosabb funkciók.


A fotó illusztráció (forrás: freepik)

A tesztelt termékek átlagára 6 000 és 48 000 Ft között mozgott a tesztelés idején. A csak turmixolásra való botmixerek kategóriájában az összesítésben legjobb termék 30 000 Ft-os átlagáron érhető el, míg a második helyezett eredményben alig marad el utána, s már 14 000 Ft-os átlagáron beszerezhető.

Ha végig gondoltuk, hogy nekünk miért is van szükségünk botmixerre, milyen egyéb feladatokat szeretnénk esetleg még a különböző kiegészítőkkel elvégezni a konyhában, alaposan járjunk utána a konkrét termék valós jellemzőinek. Hogy melyik botmixernek mi az erőssége vagy éppen a gyengesége, pontosan szűrhető a gyártóktól független teszt eredményeiből, illetve látható a termékek részletes adatlapján. A Tudatos Vásárlók Egyesületének megújult weboldalán könnyedén össze is tudjuk hasonlítani a kiszemelt termékeket.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt: https://tesztek.tudatosvasarlo.hu/botmixerek/

MIÉRT FIZETŐS AZ EREDMÉNY?

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A TVE tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket

Szponzorált tartalom

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Ugrás az oldal tetejére