Jelenlegi hely

Menzák a világ körül – Mit esznek az iskolások kelettől nyugatig?

Mi lesz ebédre? Országonként eltérő, hogy mit esznek az iskolában, óvodában a gyerekek. Gyorsételeket, előre csomagolt menüt vagy frissen főzött finomságokat? Nem meglepő módon a legnépszerűbb ételek közé tartozik a krumpli, a rizs és a káposzta. És a legtöbb helyen tej helyett gyümölcslevet adnak.

Nézzünk meg 11 országot és 11 tálcát: mit esznek a nagyvilágban a diákok?

Dél-Korea

Fejlett közétkeztetési rendszer és gondosan összeállított menü. A tálcán 5 mélyedés található: a két nagyobb részén levest és rizst tálalnak, a többiben salátát, zöldséget, tengeri herkenytyűket és gyümölcsöt. A nagyon vékony gyerekek egy kanál csukamájolajat is kapnak. Kedvelt ételek: kimcsi, szezámlevélbe töltött rizs mézes mártással, sütőtökös burgonyaleves, a hagymás palacsinta, polip, uborka- és sárgarépa-saláta.

Japán

Nagyon hasonlít a dél-koreai ebédhez: forró leves, hal vagy baromfi, rizs, saláta és tej. Japánban a diákok nem vihetnek otthonról ennivalót, csak a középiskolában. A suliban nincs étel- és italautomata, sem ebédlő, mindenki fehér köpenyben, a tanteremben, a saját asztalánál étkezik.

Nagy Britannia

Sült krumpli, sárgarépa, rizs, zabkása, saláta, gyümölcs és gofri csokoládékrémmel. Gyakran esznek gyorséttermi ételeket is (ott az a legolcsóbb), ezt nagyon szeretik.

Egyesült Államok

Egy átlagos napi menü Utah államban: őszibarack, kukorica, csirke és leves. A közétkeztetés nincs egységesítve, így államonként különbözik, hogy mi kerül a diákok tányérjára. A legtöbb helyen gyorséttermi ételek: rántott csirkefalatok, sült krumpli, pizza. A szülők is csomagolnak falatkákat az uzsonnásdobozba.

Törökország

A török iskolások otthonról viszik az ebédet: rozskenyér, dió, szőlő, alma, gránátalma és kefír. Egészséges és agyserkentő!

Thaiföld

Mai menü: sertés édes-savanyú mártásban, rizs, babánlevelekkel borított puding

Franciaország

Egy ebéd Nyugat-Franciaországból: hal, spenót, burgonya és sajt. A franciáknál az ebéd a főétkezés, ebédszünet 1-2 órát tart.

Finnország

A finnek komolyan veszik, hogy egészségesen és rendszeresen egyenek a diákok. Reggelit, ebédet és uzsonnát is kapnak, az ebédlőben sokféle fogás közül választanak. Egy napi menü: húsgombóc mártással, burgonya, saláta és müzli.

Oroszország

Az orosz gyerekek 9 és 12 óra között ingyenesen étkezhetnek, déltől már fizetős a menza. A képen kolbász, kása és tea látható.

Izrael

Friss gyümölcs, szendvics lepénykenyérből, müzliszelet. Vitamindús, az biztos.

Magyarország

A magyar menzát nem kell bemutatni, a gyerekeink beszámolnak róla. Jellemző a főzelék, leves, tészta, hús, és a gyümölcs. A képen: erőleves tésztával, babfőzelék csirkével és némi desszert. 

Forrás

 - Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Csendes szilveszter: Tippek otthoni kikapcsolódáshoz, ha nem szereted a nagy csapatós bulikat

Csendes szilveszter: Tippek otthoni kikapcsolódáshoz, ha nem szereted a nagy csapatós bulikat

Szilveszter éjszakája sokaknak a nagy bulikról, a hangos mulatságról és a pezsgőről szól, de nem mindenki vágyik ilyen nyüzsgésre. Ha inkább egy meghitt, pihentető estét szeretnél otthon tölteni a családdal, nagyszülőkkel vagy épp kettesben ez az írás pont neked szól. Összegyűjtöttünk néhány inspiráló ötletet, hogy az évbúcsúztató otthon is emlékezetes legyen.
Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Ugrás az oldal tetejére