Jelenlegi hely

Perinatális gyászélmény feldolgozása vendégbaba csoportokban

Sok szülő veszíti el kisbabáját a várandósság vagy a szülés során. Perinatális veszteség körébe soroljuk a vetélés vagy szülés körüli magzati halálozást.

Ez a fájdalmas veszteségélmény az édesanyát és édesapát egyaránt megviseli, mégis a gyász tabuja talán a babaelvesztés gyásza esetén a legerősebb a mai társadalmunkban. A környezet reakciója gyakran a vigasztalásban merül ki, a szülők nem kapják meg a megfelelő időt és teret, hogy megélhessék azt a fájdalmat és érzéskavalkádot, amit egy ilyen élethelyzet előhoz.

E veszteségek feldolgozásának segítésére alakulnak országszerte a vendégbaba csoportok.

Vendégbabáknak hívjuk azokat a magzatokat és kisbabákat, akik elindulnak az úton, de még magzati korban vagy a szülés közben, illetve a szülés után rövid idővel meghalnak. 

Egy baba elvesztése önmagában is hatalmas fájdalmat okoz, de a gyászoló szülők helyzetét tovább nehezíti a társadalom többségének viszonyulása a perinatális gyászhoz. A környezet nem érti, hogy a szülők miért nem lépnek ezen gyorsan túl, s miért nem egy új élet tervezésébe fektetik az energiájukat.

A „te még fiatal vagy, majd születik másik babád” közhelyek, melyet vigaszként szánnak, csak bűntudatot keltenek a szülőkben, hogy miért fáj nekik ez annyira, miért nem tudnak a jövő felé fordulni. Sok esetben a tabusítás, a fájdalom lekicsinylése és az illegitimnek tartott gyász miatt a szülők egyedül maradnak érzéseikkel, elszigetelve, megtartó közeg nélkül. Az el nem ismert, illegitim gyász miatt a feldolgozás különösen nehezített perinatális magzati halálozás esetén.

Vendégbaba csoportok

E veszteségek feldolgozásának támogatására indulnak el a vendégbaba csoportok.

A szülők sokszor magukra maradnak az óriási fájdalommal, ürességgel, hiánnyal. Szertefoszlanak álmaik, vágyaik, az ideális jövőbe vetett hitük. E traumatizáló életesemény során meghatározó, hogy milyen segítséget kapnak az egészségügyben, tágabb családi, baráti körben egyaránt. E célból alakulnak a vendégbaba gyászfeldolgozó csoportok, hogy a szülőknek ne egyedül, magányosan, a folyamatos miértekkel a fejükben kelljen túlélni e tragédiát.

A csoportban, egy támogató sorstársi környezetben elindulhat az adaptív gyászfeldolgozás. Az érzésekkel való szembenézéshez erő és bátorság szükséges, de egy biztonságos légkörben megtörténhet a fájdalom és a mély állapotok megélése és a fokozatos továbblépés egyaránt.  

A vendégbaba csoportokban a hasonló veszteséget átélt nők gyűlnek össze, akik érzéseik, tapasztalataik, belső fájdalmuk megosztásán keresztül dolgoznak saját veszteségükön.

Az általunk vezetett csoportok a Napfogyatkozás Egyesület által ajánlott tematikát követik. A tíz alkalomból álló, kétheti rendszerességgel, magánszervezés keretében megvalósuló, két órás csoportfoglalkozások a veszteségfeldolgozással együtt egy belső önismereti munkát is aktivizálnak a résztvevőkben. A rendszeres találkozások és strukturális technikák elsősorban a gyásszal kapcsolatos gondolatok, érzések, tapasztalatok megosztását támogatják. Az egymáshoz való kapcsolódás élménye elősegíti annak megélését, hogy nincsenek egyedül ebben a helyzetben, más is az érzelmek kavalkádját éli át nap mint nap és nem megy gyorsan, felszólításra a gyógyulás, mint ahogy azt a környeztük elvárná. A vendégbaba csoportok másik nagy erőssége a női sorsközösség erejének megtapasztalása, a közös kapcsolódások gyógyító hatása. A gyászolók legitimitást kapnak egymástól és a csoportvezetőktől a negatív érzések átélésére és kifejezésére egyaránt, ami megkönnyebbülést és a szabadság bizonyos fokú megélését hozza. A megértés, elfogadás megtapasztalása, az érzéseik figyelmes meghallgatása feszültségoldó erővel bír. A csoportfolyamat során többször megfogalmazódik egy ilyen sorsközösség támogató, megtartó ereje. A csoportban résztvevők verbalizálhatják az őket ért traumát, rosszul érezhetik magukat hónapok múltán is, megfogalmazhatják bűntudatukat, haragjukat, vagy akár irigységüket a többi, boldog kismama iránt.

Bármilyen típusú veszteség éri az embert, az érzésekkel való szembenézés és a gyászmunka elvégzése elengedhetetlen az egészséges működésünk fenntartásához. A gyászfeldolgozó csoportokban való részvétel egy alternatíva a számos segítési lehetőség közül, ahol a gyászolók „kifájhatják” magukat. A sorstársi, támogató közösség ereje, a csoportvezetők által fenntartott biztonságos légkör elősegíti a veszteségről való őszinte, tabuk nélküli kommunikációt, az érzések kavalkádjának megélését és ez által mindenki saját gyógyulásához vezető útjának megtalálását.

Írta: Dr Mucsi Georgina gyászcsoport vezető, gyászkísérő, szociális munkás - Pécs

https://gyaszkiseres.com/

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc nevelési tanácsadó írása.
Miért hazudik a gyerek?

Miért hazudik a gyerek?

Bizonyára találkoztál már olyan szülővel, aki meglepődve tette fel a kérdést: Miért hazudik ez a gyerek? Amikor ezt kérdezik, akkor ezzel arra célozgatnak, hogy valami baj van a gyerekkel. Van különbség aközött, hogy néha füllent a gyerek vagy ha állandóan hazudozik, de ezek alapja hasonló. - Novák Ferenc nevelési tanácsadó írása.
Jöhet néhány adventi koszorú inspirációnak?

Jöhet néhány adventi koszorú inspirációnak?

Még nem tudtál választani, idén milyen stílusban legyen az adventi dekoráció? Nézd meg ajánlónkat, biztos gyorsan megjön az ihleted!
Hangold karácsonyira az ajtódat is!

Hangold karácsonyira az ajtódat is!

Adventi ajtóra, ablakra való ünnepi dekorációkhoz hoztunk rengeteg inspirációt a klasszikustól a rendhagyóig. Karácsonyi trendkalauzunk az ajtódíszekből, kopogtatókból nyújt alapos válogatást. Sőt, akasztókból is készültünk!
Ugrás az oldal tetejére