Jelenlegi hely

A 10 legfontosabb tudnivaló, ha gyerekkel utazol külföldre!

Avagy: amit minden anyának tudnia kell, ha utazik a család! Ne felejtsd el csekkolni utazás előtt:

1. Útlevél vagy utazáshoz használt okmány érvényessége (egyes országoknál belépéstől számolt 6 hónapig érvényesnek kell lennie)

Az EU összes országába, valamint Izlandra, Norvégiába, Svájcba és Liechtensteinbe, továbbá Albániába, Bosznia-Hercegovinába, Macedóniába, Montenegróba és Szerbiába személyazonosító igazolvánnyal is utazhatunk. Mindig ügyeljünk arra, hogy nálunk legyen a személyazonosító igazolvány, még akkor is, ha az úgynevezett schengeni belső határon utazunk át, ahol nincs határellenőrzés.

A kiskorúak utazásához az érvényes útlevél vagy személyazonosító igazolvány mellett a gondviselő  hivatalos (legalább két tanúval ellátott) írásbeli hozzájárulása ajánlott, amennyiben ő nincs a kiskorúval, tehát a kiskorú egyedül vagy más felnőtt kíséretében utazik.

A kártya formátumú gépjárművezetői engedély nem minősül úti okmánynak!

Ha a határon derül ki, hogy lejárt az okmány

Ne pánikolj! Keressétek meg a legközelebbi nyitvatartó kormányablakot, és gyermeketeknek meg tudjátok újítani a határátlépéshez szükséges okmányt. Előfordulhat, hogy több órát is várnotok kell, de legalább nem marad el a nyaralás.
Azt viszont tudnod kell, ha nagykorú személynek lejárt a személyigazolványa, de van a jogosítványa, nem fog új személyigazolványt kapni, hiszen Magyarország határain belül elegendő az is. Így viszont nem fog tudni a határon átkelni.

2. Vízum

Informálódjunk, hogy a célországba milyen feltételekkel lehet kiutazni! Gyors segítség a http://konzuliszolgalat.kormany.hu/vizummegallapodasok oldalon.

3. Utasbiztosítás

Ne utazzunk utas-, baleset- és poggyászbiztosítás nélkül, illetve győződjünk meg arról, hogy biztosításunk fedezete kiterjed a tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokra – és szükség esetén széleskörű segítségnyújtásra –, mint például extrém vagy vízi sportok, búvárkodás vagy hegymászás esetében. Előfordulhat, hogy épp gyermekünk betegszik meg egy külföldi út során, így mindenképpen gondoskodni kell az ő biztosításáról is.

 

4. Képviselet elérhetőségei

Bízzunk benne, hogy senkinek nem lesz rá szüksége, de jobb magunknál tartani egy elérhetőséget szükség esetére! Tájékozódjunk a legközelebbi magyar nagykövetség, főkonzulátus vagy tiszteletbeli konzuli képviselet elhelyezkedéséről, elérhetőségeiről (ügyeleti telefonszám) és nyitvatartási idejéről; szervezett utazás esetén az utazási iroda helyi képviselőjének elérhetőségeiről.

5. Egészségügy - Gyógyszerek

Ha az Európai Unión belül utazuk, váltsuk ki ingyenesen az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amellyel ideiglenes tartózkodásunk során igénybe vehetjük a célország sürgősségi egészségügyi szolgáltatásait.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya azonban nem helyettesíti a hagyományos utazási biztosítást, ezért elutazásunk előtt mindenképpen kössünk biztosítást! Baleset esetén az Európai Unió országaiban egységesen a 112-es telefonszámon érhető el a segélyhívó.

Útipatika-csomag

Ne felejtsük el az állandóan szedett gyógyszerekből az utazás idejére szükséges mennyiséget magunkkal vinni. Legyenek benne a már ismert, jól bevált szerekből: láz- és fájdalomcsillapító, tengeri betegség, hányás és hasmenés kezelésére szolgáló szerek, sebtapasz...

6. Pénz

Ha gyerekkel megyünk, ebből nem lehet elég... :)

Mindig vigyünk elegendő és megfelelő fizető eszközt magunkkal. Ellenőrizzük le bankkártyánk érvényességét és informálódjunk bankunknál, hogy külföldön használható-e, és milyen feltételekkel (napi pénzfelvétel limitje, tranzakciós díjak). Győződjünk meg arról, hogy rendelkezünk a visszaútra szóló menetjeggyel, illetve az ehhez, azaz a visszatéréshez szükséges pénztartalékkal!

 

7. Gépjárművel való utazás esetén

Amennyiben gépjárművel kívánunk utazni a célországba, győződjünk meg arról, hogy jogosítványunk (és az egészségügyi alkalmassági igazolás) érvényes. Amennyiben az Európai Unión kívülre utazunk, váltsuk ki a nemzetközi jogosítványt. Ha saját gépjárművel utazunk, győződjünk meg róla, hogy biztosítójánál kiváltottuk annak nemzetközi biztosítási igazolását (ún. zöld biztosítási kártya), illetve rendelkezünk baleset- és poggyászbiztosítással. Ismerjük meg előre a célország közlekedési szabályait és szokásait, és még indulás előtt vessük alá az autót egy alapos műszaki vizsgálatnak!

Magyar vezetői engedéllyel az alábbi országokban vezethetünk:
Ausztria, Bahama Szigetek, Bahrain, Belorusz, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Bulgária, Csehország, Ciprus, Dél-Afrikai Köztársaság, Elefántcsont-part, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Fülöp-szigetek, Görögország, Guayana, Hollandia, Horvátország, Irán, Írország, Izland, Izrael, Japán, Koreai Köztársaság, Koszovó, Közép-Afrikai Köztársaság, Kuba, Kuvait, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxembourg, Macedónia, Marokkó, Málta, Moldova, Monaco, Nagy-Britannia, Niger, Norvégia, Németország, Olaszország, Orosz Föderáció, Pakisztán, Portugália, Románia, San Marino, Spanyolország, Svájc, Seychelle-szigetek, Svédország, Szenegál, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Tadzsikisztán, Türkmenisztán, Ukrajna, Uruguay, Zaire, Zimbabwe.

8. Utazás repülővel

Ha ritkán utazik a család repülővel, akkor érdemes elolvasni a Budapest Airport utasbiztonsággal kapcsolatos tájékoztatóját, mely az alábbi oldalon található: http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/biztonsag. Az itt leírtak nemcsak a budapesti repülőtérre vonatkoznak, a fejlett világ más országaiban működő repterek is hasonlóan szigorú, esetenként még az itt leírtaknál is szigorúbb ellenőrzéseket végeznek. Éppen ezért a jegyvásárláskor kapott, valamint a légitársaság és az indulási/érkezési repülőtér honlapján található biztonsági tájékoztatót is érdemes figyelmesen elolvasni.

9. Vámszabályok

Tájékozódjunk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján, illetve a cél- és tranzitországok vámigazgatóságainál (annak honlapján vagy az adott ország Magyarországra akkreditált külképviseletén) a vámmentes, illetve tiltott árukról, mennyiségi korlátozásokról.

10. Utazás házi kedvenccel

Egyre többen szeretnék magunkkal vinni házi kedvencüket. A háziállatok beviteléhez különböző okmányok bemutatása és egyes védőoltások megléte szükséges. Indulás előtt, időben kérdezzük meg állatorvosukat, aki ezzel kapcsolatban bővebb információval szolgálhat.

+1 Keressünk rá az úticélra az Interneten is

Nagyon hasznos és érdekes dolgokat tudhatunk meg az adott országról az Interneten böngészve: konzulátus vagy külképviselet weboldala, nagyobb utazési irodák vagy épp a Wikipédia nagyon hasznos lehet. Érdemes részletesen utánaolvasnunk a földrajzi és időjárási adottságoknak, gasztronómiának, látnivalóknakk és belépőknek és sok egyéb hasznos információnak pl. az Úticélkeresőn.

Kellemes kikapcsolódást és jó utazást kíván az Imami csapata!

 

Éva - Szolnokimami

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Olyan rendetlen ez a gyerek!

Olyan rendetlen ez a gyerek!

Széthagyja a játékait, ruháit, egyéb holmiját? Mindennapos problémának tűnik, hogy nekünk, szülőknek kell rendet tenni utána? Tapasztalat hogy gyermekünket a legnagyobb nehézségek árán – vagy még úgy sem – tudjuk rendre szoktatni. Tippek az életkornak megfelelő, helyes módszerek alkalmazásához.
Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
Ugrás az oldal tetejére