Jelenlegi hely

Családi bakancslista - 13 különleges látnivaló

Jártál már a Fordított házban, a vulkánparkban vagy a hajóskanzenben? Láttál már kolostort, jurtát, varázstermet vagy a repülőtér elzárt részeit belülről? Adunk 13 tippet a családi kiruccanásokhoz!

Fordított ház - Siófok

Balatonszéplakon áll egy ház, amelyet a feje tetejére állítottak. A Május 1. utca és a 7-es főút kereszteződésénél található a piros, fordított ház. Teljesen berendezték, csak minden fordítva van benne: a plafonról lógnak a tárgyak. Látogatható, igazi turistaattrakció.

8600 Siófok, Május 1. utca

További infó

Varázstorony - Eger

A Varázstorony az egri Líceum toronyépületének 4. szintjén kezdődik, a hatodik emeleten találjuk a csillagászati kiállítást és a varázstermet. Itt található a Csillagászati Múzeum, a Planetárium, a Varázsterem, a tudományos játszóház, a Camera Obscura (periszkóp) és a Panoráma terasz.

A Varázsteremben a látogatók egy érdekes fizikaóra során, majd a végén saját maguk által elvégezhető kísérleteken keresztül ismerkedhetnek meg alapvető fizikai jelenségekkel. A Csillagászati Múzeumban eredeti csillagász műszereket, távcsöveket találunk, itt a hatodik emeleten működött az eredeti csillagvizsgáló is, ahol Hell Miksa magyar születésű, bécsi császári, királyi udvari csillagász is dolgozott.

Különlegesség az ágyús napóra, mely kis durranással jelezte a delet, ill. a XVIII. század vége óta ugyanazon a helyen álló hatalmas, távcsővel egybeépült kvadráns. A Planetáriumban az éjszakai csillagos égbolt valósághű képmását láthatjuk.

A legérdekesebb látnivaló a csillagvizsgáló torony kilencedik, legfelső szintjén található, a misztikus sötétkamra. Az egri Camera Obscura szerkezete egyszerű optikai eszköz: egy hatalmas méretű fényképezőgép a besötétített szobában. Az általa létesített kép egy fehér asztallapra vetítődik ki, így azon látni, hogy abban a pillanatban mi is történik a város valamely adott pontján. 

A panoráma teraszról csodálatos kilátás nyílik a város tornyaira és tetőire.

Eger, Eszterházy tér 1.

További infó

Kemenes Vulkánpark - Celldömölk

A Vulkánház igyekszik megismertetni minden érdeklődőt a tűzhányók mibenlétével. Kicsiket és nagyokat is egyaránt lenyűgöző interaktív eszközökön keresztül kaphatunk információkat a vulkanológiáról, a Föld vulkánjairól, azok mindennapjainkra való hatásáról.

Külön teremben találkozhatnak naprendszerünk bolygóival és vethetnek egy pillantást a Ság-hegy csodálatos és egyedi panorámájára. Lebilincselő grafikákkal, animációkkal, kisfilmekkel tettük testközelibbé eme óriási természeti képződményeket.

A Vulkánpark egy 2013-ban nyitott, 21. századi technikát alkalmazó, interaktív kiállítás, ami játékosan fejleszti kicsiknek és nagyoknak egyaránt a geológiai, földrajzi ismereteit. A vulkáni formákon, magmás kőzeteken kívül felpróbálhatunk egy vulkanológus ruhát, elutazhatunk más bolygókra, és azok holdjaira, így megismerve a naprendszer földinél sokkal különlegesebb vulkáni folyamatait.

A vulkáni folyamatok végigkísérték Földünk négy és fél milliárd éves történetét. Befolyásolták felszínének alakulását, hatottak élővilágára, ugyanakkor sok esetben segítették és ma is segítik az ember boldogulását: könnyen hasznosítható kőzeteket, ásványokat, termékeny talajt és megújuló energiákat köszönhetünk nekik. A történelem pusztító vulkánkitöréseiben tíz- meg tízezrek vesztek oda, ugyanakkor ma is milliók élnek a tűzhányók adta javakkal. A celldömölki Vulkánház közelebb hozza és segít megérteni a tűzhányók működését.

9500 Celldömölk, Sághegyalja körút 1.

További infó

Levendula Ház Látogatóközpont - Tihany

Levendula Ház Látogatóközpont minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félsziget múltját és jelenét: a vulkánok egykor dühöngő világát, s a később megszelídült táj harmóniáját. Az itt élő emberek és a természet évszázados együttélését, s ennek emblematikus kultúráját, a levendulatermesztést. Interaktív kiállítás, teázó, ajándékbolt és élménykert várja a látogatókat a Belső-tó partján. Kézműves- és természetismereti foglalkozásokat is tartanak.

8237 Tihany Major utca 67.

További infó

Csiki Pihenőkert – Budaörs

A Csiki Pihenőkert egy komplex, sokféle programot kínáló intézmény. A területen zajló régészeti feltárásokhoz kapcsolódóan 2003-ban készült el az Árpád-kori régészeti park, amelyben az ásatási megfigyelések alapján rekonstruált egykori település részlete tekinthető meg (veremház, kemencék, jurta falu, korabeli növénykertek).

A park területe egy botanikus kertre hasonlít, gyönyörű nagy lombos fák, örökzöldek és cserjék teszik kellemessé a pihenést. Az élő természet folyamatainak, fejlődésének megismertetése, komplex ökológiai szemlélet kialakítása, és a természetvédelem fontosságának hangsúlyozása a célja az itt megvalósuló erdei iskolai programoknak, amelyhez egy tankönyv is készült.

Az erdei iskola program és a nyári táborok élvezetesebbé tétele érdekében számos egyéb látványosság is épült az elmúlt években: indiánfalu, favár a várszínházzal, játszóterek, fazekasműhely, kenyérsütő kemence, füves és homokos sportpályák, íjászpálya, fürdőmedence és halastó.

2040 Budaörs, Virág u. 6.

További infó

Hajóskanzen – Neszmély

A Szent Ilona öböl nyugodt vizén, varázslatos természeti környezetben gőzhajók sorakoznak és páratlan kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak az egész család számára. Kikapcsolódás túrázóknak, a hajósoknak, ​a horgászoknak és élményt keresőknek.

A Neszmély hajó izgalmas programokat kínál; gőzgépét mozgás közben is megtekinthetjük, és megtapasztalhatjuk a hajóvezetés élményét, ha kipróbáljuk a hajó kormányállásban felépített interaktív szimulátort. Itt igazi hajóskapitánynak érezheted magad.

A skanzen és egyben a Duna legidősebb hajója a fenntartó alapítványnak is nevet adó Zoltán lapátkerekes vontató gőzhajó, ami 1869-ben épült. A múzeum célja a hajó megőrzése az utókor számára. A gőzhajón jelenleg hajózástörténeti kiállítás és egy tematikus könyvtár működik. A kiállítás betekintést nyújt a Dunakanyar látványvilágába és Budapest látképét hosszú időn át meghatározó gőzhajók történetébe.

Az 1957-ben épült Neszmély lapátkerekes gőzhajó 2010-ben teljes felújításon esett át. Feladata többek között, hogy kényelmes szállást kínáljon a Skanzenben több napot eltölteni kívánó vendégek számára. 

2544 Neszmély, Fő út 129.

További infó

Honfoglaláskori látogatóközpont – Karos

Karos határában állt a honfoglalás kori magyarság első fejedelmi központja. A központban a legmodernebb technikák alkalmazásával mutatják be a honfoglalás történetét, az akkor élt emberek mindennapjait és tárgyi kultúráját.

Látnivalók: eredeti tárgyak, fegyverek, interaktív alkalmazások, audiovizuális tér, panoptikális kiállítás, jurta kiállítás, lovas/íjász bemutató, lovaglás, íjászkodás, bográcsozás

3962, Karos, Dózsa György utca 24.

További infó

Regéci vár

A Zempléni-hegység egyik legnépszerűbb kirándulóhelye a Regéc fölé magasodó várhegyen álló, II. Rákóczi Ferenc otthonaként is ismert regéci vár. A vár valószínűleg közvetlenül a tatárjárás után épült,  bár 1300 körül már állt, mégis a köztudatban, mint Rákóczi-vár szerepel.

Az építmény a szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos hegyi várak kategóriájába sorolható. A várfalak aljában találjuk a 2016-ban épült  fogadóépületet, ahol kávézó és ajándékbolt is üzemel. A széles várfalba vágott kapun, egy szűk folyosón keresztül érünk fel a várudvarba, ahonnan falépcsők segítségével mászhatunk fel az újjá varázsolt  öregtoronyba, a vár északi tornyába.

A Regéc várában zajló nagyszabású beruházás egyik legfőbb területe a több mint 700 éves, monumentális, a környezetét romos állapotában is uraló, négyszintes öregtorony, ami 2016-ra teljes eredeti valójában újjáépítésre került. A műemléki helyreállítás során az öregtornyot többszintes tematikus, interaktív, multimédiás eszközökkel gazdagított kiállítótérré alakították, a legfelső szintről egy fantasztikus élményt nyújtó körpanorámával.

Vár: 3893 Regéc, Várhegy
Látogatóközpont: Regéc, Fő út 42.

További infó

Reptérlátogatás - Budapest

Kíváncsi vagy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kulisszatitkaira? Tudtad, hogy a Liszt Ferenc Repülőtér egy önálló kisváros a nagyvárosban, saját kutakkal és vízművel, víztisztítóval, hőerőművel?

Tudtad, hogy egy repülőgép leszállásától egy századnyi ember dolgozik másodpercre pontos koreográfia szerint azon, hogy 30 perc múlva újra felszállhasson? Tudtad, hogy a légiforgalmi irányítás legnagyobb része nem is az irányítótoronyban történik, de még csak nem is a repülőtéren? Láttad már a futópályák fényeit, a radarokat, az irányítótornyot vagy épp a tűzoltóbázist közvetlen közelről?

Ha bármelyik kérdésre "nem" a válaszod, akkor látogasd meg a repülőteret buszos túra keretében. Utunk során eljutunk a repülőtér olyan területeire is, ami nemcsak az utasok, de még a reptéri dolgozók jelentős része elől is elzárt. Megnézzük a forgalmi és műszaki előtereket, a futópályákat, a navigációs berendezéseket, a radarokat, valamint rengeteg, eddig titkos helyszínt.

BUD Nemzetközi Repülőtér, 1185 Budapest

További infó

Ipolytarnóci Ősmaradványok

A Nógrád megyei Ipolytarnócon különleges időutazás részesei lehetünk. A megújult látogatóközpontban hologramos vetítésen elevenednek meg az ősállatok, sétálhattok a lombok között és a geológiai tanösvényen, valamint interaktív kiállítást, 4D mozit és játszóteret is találtok itt.

Nógrád megye északi szögletében, az Ipoly-folyó közelében bújik meg földtani örökségünk gyöngyszeme, az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület. Ipolytarnóc nevét először a környéken megtalált közel 100 méter hosszúságú, és 8 méter kerületű óriási megkövesült fa tette híressé. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területéhez tartozó ipolytarnóci ősmaradványokat bemutató izgalmas kiállítást „magyar Pompei”-nek is nevezik.

3138 Ipolytarnóc,

További infó

Hetedhét Játékmúzeum - Székesfehérvár

A Hetedhét Játékmúzeum Székesfehérvár történelmi belvárosában, a város leggyönyörűbb épületében, a Hiemer-Font-Caraffa épülettömbben található. A múzeum két gyűjteményből létrejött állandó kiállítása a gyermeki lét varázslatos világába kalauzolja a látogatót.

Moskovszky-Gyűjtemény: Moskovszky Éva és édesanyja, Auer Erzsébet Magyarországon egyedülálló és Európában is elismert játékgyűjteménye a 18-19. századi játékkultúra rendkívül míves tárgyi világát, valamint a polgári életmód számtalan aspektusát (lakáskultúra, porcelán, divat stb.) mutatja be.

A több ezer apró játékeszközt tartalmazó tárgyegyüttesek szinte kivétel nélkül olyan babaszobák, amelyeket eredetileg maguk a gyűjtők rendeztek be és láttak el valamilyen történettel, jelentéssel. A kislányok játékait különféle kirakók és társasjátékok egészítik ki, míg a fiúkat vár, katonák, hajók és mozdonyok várják.

Réber-Gyűjtemény: Réber László elsősorban meseillusztrációi révén vált ismertté. Rajzai olyan neves szerzők írásait kísérik, mint Lázár Ervin és Janikovszky Éva, de az ő rajzai kíséretében olvashatjuk Örkény István egyperceseit, Kurt Vonnegut regényeit, Murphy-törvénykönyvét és Gerald Durell könyveit is.

A kiállításban megjelennek továbbá a szuggesztív, csak pár vonallal kialakított rajzai is, melyek a 20. századi magyar grafika műfajának kiemelkedő jelentőségű darabjai.

8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2–4. (Hiemer-ház)

További infó

Seholsziget Élménypark - Nőtincs

Az erdő alján a Lókos patak partján található a Seholsziget Élménypark, mely remek kikapcsolódást biztosít „kicsiknek és nagyoknak” egyaránt. Szervezett, természet közeli programjaink között megtalálhatóak a lovas és kézműves foglalkozások, íjászat, élményvonatozás, természetjárás. Az élményt állatsimogatónk, mini állatkertünk és korosztályos játszótereink teszik teljessé.

Az élményt, lovarda, alkotó- és kovácsműhely, játszóterek, mini állatkert, kis vonat, erdei madárösvény, Csillagfény sátortábor és a Postakocsi Vendégház biztosítja.

2610 Nőtincs, Diófa u. 41.

További infó

Vármakett park – Dinnyés

Középkori magyar várakat láthatunk egyedülálló módon. Az egyediségük abban rejlik, hogy az épületek eredeti anyagukból készültek, fából és kőből, a legvalósághűbb megjelenés érdekében. 38 vár készült el, eredeti tájolással. A várakat egy sétány övezi, mely Nagy-Magyarország formáját ölti magára, így a várak eredeti helyükön körbejárhatók.

A sétányt emlékoszlopok övezik, melyek mindegyike 1-1 magyar királynak, kormányzónak, fejedelemnek állít emléket. A dinnyési Hagyományőrző Központtól néhány lépésnyire, saját udvaromon építettem fel a kuriózumnak szánt látványosságot. A makettek minden korosztály számára élményt jelenthetnek, a tárlatvezetés lehetőséget ad a történelmi ismeretek elmélyítésére."

2019-ben Árpád-kori témájú skanzennel bővült a kiállítás. A skanzenbenaz épületek (fatemplom, veremházak, műhelyek, gazdasági épületek, gémeskút) eredeti méretükben lettek felépítve és régi mesterségek művelői gyakorolják szakmájukat. A templomban 17 Árpád-házi szentnek és Szűz Máriának található szobra.

2485 Dinnyés, Kossuth u. 17.

További infó

Szent Mauríciusz kolostor - Bakonybél

Bakonybélben 1018 óta élnek szerzetesek, Szent István király alapította a monostort. Jelenleg 5 bencés szerzetes otthona.

A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorban megtekinthető:

  • Zarándokudvar Szent Günter ikonjával (innen indul az idegenvezetés, itt van az Ajándékbolt, mosdó, fedett padok)
  • Templom (barokk stílusban épült plébániatemplom)
  • Arborétum (3 ha területen elterülő, a XIX. században létrehozott történeti kert, információs táblákkal, 2013-ban teljesen felújítva)
  • Bemutatókert (minták a termesztett és gyűjtött gyógy- és fűszernövényekből)
  • Gyógynövénykert (1,5 hektár területen elterülő, a szerzetesek és az alkalmazottak által gondozott, ökológiai gazdálkodással művelt gyógynövénykert)
  • Könyvkötő műhely 
  • Gyógyteák, gyógynövényes termékek (sör, csokoládé, kozmetikumok), könyvek, ajándéktárgyak

A belépőjegy mellé a látogatóknak letölthető egy ingyenes, okostelefonos szemvezető alkalmazás, amely minden korosztálynak segít a tájékozódásban, és sok hasznos információ megszerzésében.

A családi belépőjegy mellé a gyermekek foglalkoztató füzetet kapnak. A füzet az óvodásoktól az felsőtagozatosokig minden korosztálynak izgalmas és elgondolkodtató játékokat, feladatokat kínál.

8427 Bakonybél, Szent Gellért tér 1., 261 m-re a település központjától

További infó és itt

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére