Jelenlegi hely

Honnan tudhatod, hogy MR vizsgálatra van szükséged?

Ma az emberek, de leginkább a felmenő rendszerben a fiatalabb korosztály egészségtudatossága nagyon erős. Ebben több tényező, a jelenleg is aktív vírushelyzet, a tudatosabb szülői nevelés, és legfőképp az internet elérhetősége játszik fontos szerepet. Ha valamink fáj, ma nem rögtön az orvoshoz futunk, hanem a Google-hoz fordulunk információért. A mai kérdésünk: Honnan tudhatjuk, hogy MR vizsgálatra van szükségünk? 

MR vizsgálatok indikációi

Az MR vizsgálatokról szinte a legkisebbek is hallottak már. Az már viszont nem mindenki számára egyértelmű, mikor érdemes alávetni magunkat egy MR diagnosztikának. A következőkben összeszedtük a legfontosabb indikációkat. Ezek azonban kizárólag tájékoztató jellegű információk, amik nem érnek fel egy-egy orvosi beutalóval! Az öndiagnosztikával, a tudatos egészségügyi attitűddel mindaddig nincsen baj, amíg folyamatosan egyeztetünk diplomás orvosokkal. Önmagában azonban súlyos károkat okozhat!

MR vizsgálat a szabad mozgásért

A mozgásszervi problémák legfőbb diagnosztikai eszköze közel a 2000-es évekig a röntgen volt. Hőskorában nagy segítség volt, de mindenki tudta, hogy a sugárterhelés miatt nem a legjobb megoldás. Az MR vizsgálatok elterjedésével, így elérhetővé válásával minden lehetséges vizsgálatot igyekeztek kiváltani vele. Az MR vizsgálatok nagy előnye a megismételhetőség, így egy rehabilitálódó térd állapotát is nyomon lehet követni mellékhatások nélkül.

Mivel az MR vizsgálatok nagyon pontos képet alkotnak a lágyrészekről, ezért az ízületi szalagok vizsgálatára kiváltképp alkalmasak. De ezen felül a porcleválások, egyéb ízületi problémák is kiválóan diagnosztizálhatóak a segítségével.

Ha pedig porcokról van szó, akkor egyértelműen a gerincre is kell gondolnunk! A gerinc állapotának legkiválóbb feltérképezője az MR vizsgálat, legyen szó porckopásról, gerincsérvről, csontosodási zavarról, porckorong elcsúszásról.

Összességében elmondható, hogy az MR vizsgálatok indikációinak egy nagy csoportja a mozgásszervi problémák kivizsgálása, melybe főként az ízületek, a végtagok és a gerinc vizsgálatai tartoznak.

A mozgásszervi eltérések feltárására manapság inkább nyitott MR berendezést használnak, melyben biztosított a szabadabb mozgás, így valóban a fájdalmas pozíciók vizsgálhatóak.

MR vizsgálattal a lágyrészek egészségéért

A fentebb is említett röntgenvizsgálat messze nem képes olyan részletgazdag információkkal szolgálni, mint az MR vizsgálat. Ez nem is csoda, hiszen teljesen más az alkalmazott hullám, illetve a képalkotás módszere.

Az MR vizsgálat a tomográfiás képalkotó vizsgálatokhoz tartozik, ami azt jelenti, hogy képszeletek készülnek az emberi testről. A CT-vel szemben az MR vizsgálat esetén a képalkotás síkja szabadon kiválasztható, és nem kell a transzverzális síkhoz ragaszkodni.

A lágyrészekről - mint prosztata, női nemi kismedencei szervek, máj, gyomor, szív, pajzsmirigy, vese, emlők, tüdő, sokkal pontosabb információkkal szolgál az MR vizsgálat, mint más diagnosztikai eljárások.

fMR vizsgálat az agy feltérképezéséhez

Az fMR, azaz funkciós MR vizsgálat lényege, hogy az agyat működése közben tudja vizsgálni, így képet kapva arról, hogy egyes idegrendszeri állapotok során hogyan, milyen mértékben módosulnak az agyi struktúrák, illetve az agy hullámai miként változnak. Ezúton deríthetőek ki agyi és neurológiai rendellenességek is.

MR vizsgálattal a szív és érrendszer nyomában

Bár tudatosabban élünk, mint 20-30 évvel ezelőtt, főleg az idősebb korosztály körében okoz nagy problémát a szív és érrendszer elégtelen állapota. Tudjuk, hogy az időben történő észlelés, és az ezt követő időben cselekvés életeket menthet. Erre (is) való az MR vizsgálat: érproblémák (meszesedés, infarktusveszély, sztrók, stb.), szívgondok deríthetőek fel segítségével.

MR vizsgálat a tumordiagnosztikában

Az MR vizsgálat legjelentősebb feladata tagadhatatlanul a tumordiagnosztika. Az MR elterjedése óta úgy tűnhet, mind több a daganatos beteg. Pedig csupán az időben kiderített esetek száma nőtt meg, amivel párhuzamosan szerencsére, a túlélők és meggyógyultak száma is. A tumordignosztikában az MR vizsgálattal az áttétek is kimutathatóak, valamint szintén alkalmas módszer a beteg állapotának követésére, hiszen se káros következménnyel, se fájdalommal nem jár.

Mikor kérjek az orvostól MR vizsgálatra beutalót?

Ha hirtelen változás történik egészségügyi állapotunkban, vagy lassan kialakuló huzamosabb kellemetlenséget érzünk, forduljunk legalább házi orvosunkhoz! Ő el fog minket irányítani a megfelelő szakterületre. Ha a fentiek alapján úgy gondoljuk nekünk MR vizsgálatra van szükségünk, de orvosunk nem adott rá beutalót, vessük fel neki, kérdezzünk rá! Valószínű, hogy megvan az oka annak, hogy miért nem tette, de megbeszélve a kérdést nem lesz hiányérzetünk, és nem kérünk feleslegesen magán egészségügyi intézetbe MR vizsgálatra időpontot.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére