Jelenlegi hely

Készítsetek otthon aszfaltkrétát!

Mi lenne, ha saját színű, formájú aszfaltkrétáitok lennének? Nagyon olcsó, és nagy előnye, hogy az elkészítéséhez tényleg nem kell kézügyesség! Velem tartasz?

 

Mi kell hozzá?

 • modellgipsz (keresd a hobbiboltokban!)
 • tempera/akril festék/porfesték (ami éppen otthon van)
 • víz
 • edény és kanál a keveréshez
 • szilikonos sütőformák
 

 

Hogyan készül?

 • Öntsétek a modellgipszet az edénybe, majd adjatok hozzá vizet. (Mennyit? Amíg kásaállagú nem lesz). Ne izgulj, nem tudod elrontani! Ha túl híg, még egy kis gipszet kíván. Ha meg túl sűrűre sikerült, akkor úgyse tudod beleönteni a formákba.
 • Nálunk éppen akril festék volt otthon, így azt használtuk. Minél többet öntesz a gipszes-vizes masszához, annál élénkebb színű krétákat kaptok.
 • Innen már csak egy lépés, hogy a formákba kerüljön: akár önthetitek is. Mivel viszonylag kis formákkal dolgoztunk, így a kisfiammal a formákba való bekanalazást választottuk.
 • A száradási idő nagy melegben akár pár óra is lehet, de érdemes 1 napig várni és akkor biztosan teljesen kiszárad. (Minél nagyobb formával dolgozol, annál több időt szánj persze rá.)

 

Hasznos tanácsok

 • Gyorsan dolgozzatok a gipsszel, mert gyorsan köt, és ha nem keveritek el jól, akkor márványos lesz (persze lehet ez is cél).
 • Használhattok nyugodtan beszáradt temperát, festéket (előtte egy kis vízzel fel tudjátok hígítani).
 • Igaz, nagyon gyorsan elkészül, de nagyobbakkal érdemes közben a színkeverésről, árnyalatokról is beszélni. Erre egy megoldás, ha az alapszínhez például fehér festéket adagoltok folyamatosan, akkor egyre halványabb színeket kaptok (vagy éppenséggel egy új színt - lásd pirosból így lesz rózsaszín).
 • Nálunk a kisfiam, aki lassan 3 éves lesz, amint beleöntöttük a festékes-gipszes-vizes masszát az összes  formába, máris rajzolni akart vele. Erre megoldás, ha előzőleg készítesz egy párat, akkor nem is kell megvárni a kiszáradást, máris bevetésre kész krétáitok vannak. (A mostani színes kréták meg úgyis elfogynak.)

Innen vettem az ötletet:

Forrás

Készítette: dr. Regősné Oláh Zsanett (Szegedimami)

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére