Jelenlegi hely

Betlehemi láng - ragyogjon a Ti otthonaitokban is!

Megérkezett Magyarország több településére is a Betlehemi Születés-bazilika örökmécseséről származó láng, hogy a magyar családok otthonába is békét és összetartozást hozzon.

De mi is ez a hagyomány?

A Betlehemi láng története a 11. századig nyúlik vissza, II. Orbán pápa felhívására fiatal lovagok indultak Betlehembe, hogy a reményt jelképező lángot elhozzák városukba, Firenzébe. 3 év után, 1099-ben tértek vissza, amit a pápa már nem élt meg. A lángot a város katedrálisában helyezték el, hogy a város lakói elvihessék otthonaikba. Ez volt a középkor első és utolsó békelángja, amelyet egyenesen Krisztus szülőhelyéről hoztak.

A láng újkori története Linz város egyik televíziós műsorának alkotóihoz kötődik, akik 1986-ban ezzel próbálták a társadalom figyelmét felhívni egy sérült gyerekek megsegítésére szervezett redezvényre. Az 1986-os évet az ENSZ a béke évének nyilvánította, így a Betlehemből származó láng a béke jelképévé vált, mely karácsony estéjén betöltik az otthonokat.

A láng terjesztését idővel átvették az osztrák cserkészek, akik azóta is minden évben gondoskodnak róla. Évről évre Bécsből rendszerint egy-egy "különleges" gyermek indul Jézus születésének helyszínére, hogy a betlehemi barlang helyén épült Születés Bazilikában található örökmécsesből lángot vegyen. A lángot lámpásba zárva hozzák repülővel Bécsbe, ahol egy nagyszabású ökumenikus ünnepség keretében veszik át az egyes országok, nemzetek cserkészküldöttségei. Ezt követően a Betlehemi Láng szállítása speciális lámpákkal és örökmécsesekkel történik, a legváltozatosabb módon: autóval, autóbusszal, vonattal, kerékpárral vagy akár gyalog is szállítják, s adják kézről-kézre a cserkészek, hogy elvigyék otthonainkba, hogy ott karácsonyig folyamatosan égjen. Az otthonokban fénylő „betlehemi láng“ imádságra hívó jelenléte összeköti a magyar családokat a világ különböző pontjain élő keresztényekkel, és elmélyíti az adventi előkészület lelkületét.
A békelángot az előző években eljuttatták Ferenc, XVI. Benedek és II. János Pál pápáknak és sok állam- és kormányfőnek.

A világjárvány a Betlehemi láng útját is átírta, de a pandémia sem állhatta útját a láng európában és a világban való elterjedésének. A szokásostól eltérően az idén egy Betlehemben élő 9 éves kislány gyújtotta meg az osztrák cserkészek lámpását, amit egy légikísérő szállított Linzbe egy robbanásbiztos lámpásban, az ORF televízió stúdiójához. 

  

A hagyományoktól eltérően az idén nem a bécsi Stephans Domban, hanem a salzburgi katedrálisban történt a láng ünnepélyes, de a nemzetek részvétele nélküli "szétosztása" ökumenikus szertartás keretében 2020. december 12-én, amit az osztrák televízió élőben közvetített. A nemzetek gyertyájának meggyújtása után az adott országok cserkész-képviselőinek üzenetét videón láthattuk. A magyar gyertya meggyújtása az 55. perctől látható. 


 

A meggyújtott gyertákat - mely a béke, remény és az egység szimbóluma - az osztrák cserkészek egy-egy határállomásra szállították, ahol a környező országok képviselői átvehették. A Magyar Cserkészszövetség képviselői december 12-én Hegyeshalomban vették át a lángot és szállították Budapesetre, a kelenföldi evangélikus templomba, ahol csendes keretek között elindult az ország több pontja felé. A láng utazása közben az egyes vasútállomásokon a cserkészek lámpásaikkal már átvették a lángot és a láng megkezdet útját a nyugati országrészben. A magyar cserkészek aztán szállították tovább a velünk szomszédos országok határátkelőihez, hogy a láng továbbterjedhessen. 

Az esemény tiszteletére idén a Vatikán és Ausztria közös bélyeget adott ki, melynek egyik oldalán Ferenc pápa látható a békelánggal a kezében, a háttérben a Szent Péter-bazilikával, a másik oldalon az újszülött Jézust láthatjuk piros textíliába takarva az ausztriai Christkindl zarándoktemplom előtt.

 

Éljünk a lehetőséggel, fogadjuk be a betlehemi láng fényét, melegét otthonunkba, hogy átjárja életünket.

Az elmúlt napokban sok-sok magyar város polgármestere, temploma fogadta a lángot, sok helyen erről gyújtották meg az adventi koszorú 4. gyertyáját. A Szombathelyimami otthonába advent 4. vasárnapján érkezett a láng - melyet azóta is féltve óvunk - biztos, ami biztos, 2 lámpásban is őrizzük, hogy karácsony este valóban a betlehemi barlang fénye ragyoghassa be otthonunkat.

 

Bíztatlak, keresd meg lakóhelyeden a cserkészeket, templomokat, hogy Te is hazavihesd a lángot!

Összeállította:
Vizaverné Horváth Zsófia
Szombathelyimami

Források: 
cruxnow.com
mti.hu
magyarkurir.hu
 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére